×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Egészségesnek mutathat a hamis koronavírusteszt

 

Spanyolországban gyártott PCR-tesztekre hasonlító eszközöket hamisítottak, a gyanú szerint egy móri férfi ötletére.

 

Postázásra kész, de a rendőrség által lefoglalt hamis PCR-tesztek (Fotó: Police.hu)

Ketten támogatták a feltételezett csalót a PCR-teszt-hamisításban, így az értelmi szerzővel együtt már három személyt vontak eljárás alá a nyomozók. A rendőröknek eddig száz felhasználóról van tudomásuk, de nem kizárt, hogy a bűnbanda többeket is becsapott – olvasható a rendőrség hivatalos honlapján.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet feljelentése alapján kezdett nyomozni egészségügyi termék hamisítása és csalás miatt. A gyanú szerint egy magyar gazdasági társaság 2020-ban online felületen hirdetett és értékesített olyan PCR-teszteket, amelyek hamisítványok, és tesztelésre teljesen alkalmatlanok voltak.

Az elkövetők cselekményüket pontosan összehangolva, a feladatokat egymás közt megosztva követték el. Egy olyan céget használtak fel a forgalmazáshoz, amelynek ügyvezetője a cégben érdemi tevékenységet nem végzett, csak a nevét adta ahhoz.

A tesztként hirdetett és értékesített termékek valójában csak általános egészségügyi mintavevő eszközök

voltak, melyeket átcímkéztek, és hamis azonosítókkal láttak el. Ezzel azt a látszatott keltették, mintha azok egy spanyol cég PCR-tesztelésre alkalmas termékei lennének.

Ez idáig legalább száz vásárló azonosítása történt meg, a további sértettek felkutatása folyamatos. Az okozott kár mindeddig meghaladja a 7 millió forintot.

Az ügy gyanú szerinti főszereplője a 47 éves U. J. volt. A móri férfit a KR NNI munkatársai október 6-án fogták el otthonában, a nyomozók házkutatást is tartottak, és lefoglaltak mindent, ami a bűncselekményhez köthető. Két veszprémi társát – a 66 éves Sz. T-t, valamint a 46 éves B. I. T-t – szintén eljárás alá vonták.

A címlapfotó forrása: Police.hu.