Legalább nyolc ember meghalt az M7-en történt buszbalesetben, sok a sérült – VIDEÓ

 

Árokba borult egy Horvátország felől érkező turistabusz hajnalban az M7-es autópályán, Szabadbattyán térségében. Nyolcan, köztük a busz vezetője, meghaltak a balesetben. A nyolc súlyos és 40 könnyebb sérültet négy közeli kórházba szállították. A rendőrök a helyszín közelében minden autóst leterelnek az autópályáról, visszatérni a 63-as főút becsatlakozásánál lehet az M7-esre. Gyerekek nincsnek az áldozatok között – számolt be az M1 Híradója.


A fenti összefoglaló forrása: M1 Híradó, 2021. augusztus 15. 12.00 óra

Eddig ismeretlen körülmények között az oldalára borult egy autóbusz az M7-es autópályán, a Budapest felé vezető oldalon vasárnap hajnalban.

A Horvátországból érkező turistabusz nagy sebességgel lesodródott az útról, és a felüljáró híd jobb pillérének ütközött, majd felborult – számolt be Ridavics Pál, a közmédia tudósítója helyszíni beszámolójában.

A rendőrség honlapján közzétett tájékoztatás szerint a baleset vasárnap hajnali 4:55 órakor történt az M7-es autópálya 70-es kilométerénél, Szabadbattyán térségében.

A helyszínen nyolc ember – köztük a busz sofőrje – életét vesztette, nyolcan súlyosan, 40-en pedig könnyebben megsérültek. A sérülteket négy kórházba – Székesfehérvárra, Veszprémbe, Siófokra és Budapestre – szállították, ellátásuk folyamatban van

– erősítette meg Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

 

Győrfi Pál a közmédiának elmondta, hogy a tömegszerencsétlenség során alkalmazott protokoll alapján nemcsak Fejér megyéből, hanem a környező megyékből érkeztek mentőegységek a helyszínre. Az MTI-nek nyilatkozva pedig hozzátette: tizenhét Fejér megyei, illetve a környező megyékből küldött egység vett részt a mentésben.

Az M1 úgy tudja, hogy a Horvátországból érkező busz utasai nagyrészt budapestiek, de vannak köztük székesfehérváriak is.

A helyszíni szemle és a műszaki mentés továbbra is zajlik, a helyszínen teljes útlezárás van érvényben, az egyenruhások a forgalmat a szabadbattyáni lehajtónál terelik le az autópályáról, visszatérési lehetőségük a járművezetőknek a következő felhajtónál lehetséges, a 63-as számú főútról.

 

Tűzoltók az M7-es autópálya mellett Szabadbattyán közelében, ahol árokba borult egy autóbusz 2021. augusztus 15-én hajnalban. A balesetben legalább nyolcan meghaltak. (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A közlemény szerint az utasok mentését a székesfehérvári hivatásos és a sárszentmihályi önkéntes tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett végzik.

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta:

az autóbusz átszakította a szalagkorlátot és a felüljáró hídpillérének ütközött. A buszon több mint ötvenen utaztak, a székesfehérvári hivatásos és a sárszentmihályi önkéntes tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett két irányból, a jármű eleje és hátulja felől kezdték meg az utasok kimentését.

A baleset miatt a rendőrség lezárta a sztráda főváros felé vezető oldalát. A forgalmat a szabadbattyáni lehajtónál leterelik a 7-es út felé, ahonnan a 63-as úti csomópontnál lehet visszatérni az M7-esre.

Szabó-Bisztricz Anett az M1 Híradójának elmondta, hogy a szélvédőn keresztül tudták kimenteni az utasokat. Hamarosan megkezdik az árokba borult jármű kiemelését, ám arra vonatkozólag nem tudott információt adni, hogy ezzel mikor végezhetnek.

A műszaki mentés feltehetően még órákig eltarthat.

Azt tanácsolta a Balaton felől Budapestre utazóknak, hogy indulás előtt mindenképp tájékozódjanak a www.utinform.hu oldalán.

Horvátországban nyaraló magyar turistákat szállított a busz

A Volmer-Tours Kft. autóbuszát érte baleset az M7-es autópályán Szabadbattyán térségében vasárnap hajnalban, a busz Horvátországban nyaraló magyar turistákat szállított – mondta a hvg.hu-nak a külföldi nyaralásokat szervező magyar utazási iroda munkatársa.

A férfi – aki a nevét nem árulta el – megerősítette, hogy a halálos áldozatok között van a buszt váltásban vezető sofőrök közül az, aki a járművet vezette. Azt is elmondta, hogy a buszt bérelték.

„Nagyon megérintett minket a tragédia, nem találom a szavakat” – mondta.

Sajtóértesülések szerint a balesetet szenvedett jármű oldalán a Roli túra felirat szerepelt. Az utazásszervező honlap mögött a mosonmagyaróvári székhelyű Volmer-Tours Kft. áll.

A Roli túra honlapja szerint a csoport péntek este indult Budapestről és egy napot töltöttek a Krk-szigeten található Baska településen, ahonnan szombat éjjel indultak vissza a magyar fővárosba.

Korábban az MTI kereste a Volmer-Tours Kft.-t, a telefont felvevő férfi azt ígérte, tájékozódik és visszahívja a hírügynökség tudósítóját, ezt követően nem jelentkezett, később pedig a megadott számon elérhetetlenné vált.

 

Forrás: MTVA

Hozzátette: a tűzoltóknak több ülést, valamint a mennyezetre felfüggesztetett monitorokat is el kellett távolítaniuk, hogy hozzáférjenek a sérültekhez. Tizennégy utast a tűzoltók mentettek ki, a többiek saját erejükből hagyták el a járművet.

Orbán Viktor is részvétet nyilvánított

Részvétét nyilvánította Orbán Viktor miniszterelnök is. Facebook-bejegyzésében azt írta: „őszinte részvétem a buszbalesetben elhunyt áldozatok családjainak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánok. Vigyázzunk egymásra az utakon.”

„Megrendítő tragédia történt ma hajnalban az M7-es autópályán, városunktól néhány kilométerre” reagált a balesetre Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Azt írta: „az önkormányzat minden tőle telhető segítséget felajánlott, ha szükséges, akkor szállást is biztosítunk a kórházi kezelést nem igénylő túlélők számára”. A polgármester hozzáfűzte, hogy a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, az egészségügyi személyzet és a rendőrök is folyamatosan dolgoznak, és hogy a baleset sérültjeit a Szent György Kórházba szállították.

Az M1 Híradója úgy értesült, hogy húsz sérültet szállították a székesfehérvári kórházba.