×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A NASA mérnöke által kifejlesztett önvédelmi eszközt kapnak magyar rendőrök

 

Az úgynevezett okossokkoló harcképtelenné teszi a támadót, de nem okoz neki sérülést. Az eszköz a NASA egyik fejlesztőmérnökének találmánya, ma már a fél világ rendőrsége használja. Az ORFK-n már dolgoznak a sokkoló használatát szabályozó előírásokon, az eszközt várhatóan jövő nyártól viselik a rendőrök – hangzott el az M1 Híradójában.

 

A hivatalos nevén vezetett áramos eszköz a NASA egyik fejlesztőmérnökének találmánya, a világ legkorszerűbb hatósági önvédelmi eszköze. Jelenleg 116 ország rendőrsége használja.

Az okoseszköz két szondát juttat a támadó bőre alá, és az azokon keresztül adagolt elektromos impulzusokkal öt másodpercre megbénítja a mozgató izmait.

Az eszközzel két embert is harcképtelenné lehet tenni, és ha elfogynak a kilövő kazetták, hagyományos sokkolóként is használható.

„Ez az eszköz a fegyver előtt helyezkedik majd el a kényszerítő eszközök sorrendjében azzal a különbséggel, hogy alkalmas a rendőrre vagy más személyre támadó megfékezésére, ugyanakkor nem okoz olyan sérüléseket, mint egy fegyver” – mondta Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának vezetője.

Az új sokkolót – a használatára vonatkozó szabályzat kidolgozása és a hivatásos állomány kiképzése után – várhatóan a jövő év második felétől viselik a rendőrök.

A címlapfotó illusztráció.