Azt hazudta, hogy lángol egy mentőautó – kamuriasztás miatt küldték a mentőhelikoptert

 

Döbbenetes riasztást kaptak a mentők, akiket egy lángoló mentőautóhoz hívtak segítségül. A mentésirányító egy mentőhelikoptert küldött a helyszínre – mint kiderült feleslegesen.

 


„Tegnap az M0-ra riasztott több mentőegységet és egy mentőhelikoptert is a fővárosi mentésirányítás, amikor arról érkezett bejelentés a 112 operátorához, hogy egy mentőautó lángol az út szélén, amiben emberek lehetnek. Mentésvezető bajtársunk a mentők térinformatikai rendszerén nem látott egységet a környéken, így magán mentőt sejtettek a helyszínen. A mentőhelikopter pillanatok alatt meg is érkezett, ám alapos felderítés után, szerencsére lemondhatta a segítségül riasztott mentőerőket, a helyszínen és környékén ugyanis nem találtak ilyen eseményt. Az életmentők bár megkönnyebbültek, a valótlan bejelentés komoly felháborodást keltett a bajtársi közösségben” – közölte az Országos Mentőszolgálat.

A téves hívások egyébként rengeteg kárt okoznak, hiszen ilyenkor feleslegesen indul egy mentőegység a helyszínre, miközben lehetséges, hogy valahol valóban szükség lenne segítségre. A jelenségre korábban már felhívta a figyelmet az OMSZ, közlésük szerint a járvány egyik legsúlyosabb időszakában 1600 kamuhíváshoz riasztották őket, áprilisig pedig 4500 ilyen eset történt.

Nemcsak a mentőszolgálatot érinti a jelenség, korábban a rendőrség is több figyelemhívó kampányt indított az ügyben. Ebben a videóban például valaki a sör áráról érdeklődik, más az elhagyott kulcsa miatt kér segítséget a 112-es segélyhívón. Talán mondanunk sem kell, hogy az ilyen hívások szintén feleslegesek és kárt okoznak.

A címlapfotó illusztráció.