Ezért kötik engedélyhez az autóvezetést

 

A kormány törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy szabálysértés helyett bűncselekmény legyen, ha valaki jogosítvány nélkül vezet. Amennyiben az illető jogosítványát a rendőrség bevonta és úgy vezet, akkor pedig akár három év börtönbüntetésre is ítélhetik. A kormány a törvényjavaslat benyújtását azzal indokolta, hogy a jelenlegi szankciók nem tántorítják el eléggé a jogosítvány nélkül vezető szabályszegőket. Szinte naponta hallani halálos balesetekről, amelyet jogosítvány nélkül vezető sofőr okozott, nem ritkán bódult állapotban. A hirado.hu összegyűjtött néhányat a legmegdöbbentőbb, legelképesztőbb esetek közül.

Az Országgyűlés április 8-i ülésén vitatta meg az egyes rendészeti igazgatási törvények módosítását a közbiztonság erősítése érdekében kezdeményező kormányzati törvényjavaslatot, melyben szerepelt a jogosítvány nélküli vezetés szankcionálásának szigorítása is.

Magyarországon már szinte „néphagyománnyá” vált a jogosítvány nélküli vezetés, ezért a kormány bízik abban, hogy ez az új szabályozás kellő visszatartó erővel fog majd bírni.

Születésnapjára lopott magának egy autót a kamasz

Az egyik közel múltban, március elején történt eset során autóval követték a rendőrök azt a 15 éves fiatalt, aki ellopott egy autót Budapesten. A kocsiban összesen öten utaztak. Amikor a rendőrök utolérték őket, gyalog próbáltak menekülni, de elfogták őket.

A budapesti rendőrök éjszaka egy ​autóst akartak igazoltatni Budapest XX. kerületében a Határ úton, de a sofőr a rendőri jelzés ellenére nem állt meg – írta a police.hu. A rendőrök követték a járművet, mely a közlekedési szabályokat semmibe véve menekült. A kocsi vezetője végül a XX. kerületi Lázár utcában árokba hajtott.

A járműben utazó öt fiatal gyalog próbált tovább menekülni, de a rendőrök elfogták őket. Az autót a 15. életévét aznap betöltő budapesti kamasz lopta el, és vezette jogosítvány nélkül.

A rendőrök lopás vétség gyanúja miatt hallgatták ki a tinédzsert, vallomást nem tett. A fiút őrizetbe vették, és a kijárási tilalom megsértése, valamint engedély nélküli vezetés miatt szabálysértési feljelentést tettek ellene. Mivel a menekülés közben piros lámpán is áthajtott, közigazgatási eljárás indult.

Ennél több szabályt, törvényt talán nem is tudott volna megszegni egyszerre.

Egy másik, tragédiával végződő tini baleset

Budapest V. kerületében, a Károly körúton 2020 novemberében történt halálos baleset vizsgálata szakértők bevonásával folytatódott. A villanyoszloppal való ütközéskor az autó összeroncsolódott, így azt, hogy a kocsit vezető 17 éves fiú és utasa (egyes források szerint egy 15 éves lány) használta-e a biztonsági övet, orvosszakértő tudja megállapítani.

A balesetben elhunyt fiatal jogosítvány nélkül vezetett, a felvételen látható, ahogy áthajt a piros jelzésen. Egyes hírek szerint 100 km/h-s sebességgel száguldozott.

A budapesti rendőrség közúti baleset gondatlan okozása miatt folytatja a büntetőeljárást.

Ittasan halálos balesetet okozó sofőrt ítéltek el

Négy év börtönre ítélte a Szekszárdi Törvényszék szintén márciusban jogerősen azt a füredi férfit, aki ittasan halálos közlekedési balesetet okozott – közölte a törvényszék az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint 2018 decemberében az akkor 19 éves férfi a 65-ös úton Iregszemcse és Siófok között egy előzés közben elvesztette uralmát az általa vezetett személygépkocsi felett, a jármű kisodródott, majd fának ütközött.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A gépkocsi utasai közül egy 18 éves férfi a helyszínen meghalt, egy 22 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett. A sofőr jogosítvány nélkül vezetett, véralkoholszintje 0,55 ezrelék volt. Ebben az esetben tehát a sofőr nem csak engedély nélkül vezetett, de még ivott is a „mutatvány” előtt, majd egy utasa az életével fizetett.

A törvényszék a férfit hat évre eltiltotta a gépjárművezetéstől.

Elítélték a kerékpárost elgázoló ittas sofőrt

Halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt jogerősen három év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélt egy kerékpárost elgázoló férfit a Nyíregyházi Járásbíróság.

Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője közleményében azt írta, az ítéleti tényállás szerint a jogosítvánnyal nem rendelkező 19 éves férfi 2020 májusában nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd autóba ült és kivilágítatlan járművével elgázolta a nyíregyházi Korányi Frigyes út melletti szervizúton vele egy irányban – szintén kivilágítatlanul haladó kerékpárost.

A sofőr segítségnyújtás nélkül elhajtott a baleset helyszínéről, a kerékpáros másnap a kórházban belehalt sérüléseibe – ismertette a szóvivő. Hozzátette, a bíróság indoklásában rámutatott, az autójával óránkénti 63-68 kilométeres sebességgel haladó vádlott intenzív fékezéssel, lassabban haladva elkerülhette volna a balesetet.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A vádlott elismerte a bűncselekmény elkövetését, megbánta tettét és elnézést kért az áldozat családjától. A jogerős ítéletben a börtönbüntetés mellett négy évre eltiltotta a járművezetéstől a férfit a bíróság.

A szóvivő ismertetése szerint az autóban utazó utassal szemben segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt van folyamatban büntetőeljárás, mivel a vádirat szerint annak ellenére, hogy észlelte az ütközést, ő is elmulasztotta a tőle elvárható segítségnyújtást.

A vezetői engedély hiánya és az ittasság ebben az esetben sem tartotta vissza a vétkest, és a gázolást követően sem látta be, hogy ideje lett volna megállni. Mivel haláleset történt, a börtönbüntetést nem úszta meg ez a vezető sem, de súlyosabb büntetésre számíthatnak a későbbiekben azok is, akik nem okoznak végzetes balesetet a gondatlanságukból kifolyólag.

Végletekig halmozta a bajt, alaposan megfizet érte

Figyelmen kívül hagyta a kijárási korlátozást egy ittas sofőr, és rendőröket is veszélybe sodort még 2020 novemberében. Közúti veszélyeztetés, ittas állapotban elkövetett járművezetés és hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt három év börtönre ítélték és öt évre eltiltották a járművezetéstől – tájékoztatta a Mezőkövesdi Járásbíróság kedden az MTI-t.

A férfi ittasan, érvényes jogosítvány nélkül, a kijárási korlátozást figyelmen kívül hagyva közlekedett autójával Mezőkövesden. A rendőrök megkülönböztető fényjelzéssel nem tudták megállítani, ezért követték, majd a baloldali forgalmi sávban a kocsija mellé hajtottak. A sofőr ekkor sem állt meg, hanem nagy sebességgel balra, a rendőrök felé kormányozta gépkocsiját.

A rendőrök az ütközését csak hirtelen fékezéssel tudták elkerülni, és autójukkal az útpadkára hajtottak. A vádlottat végül egy közeli településen fogták el. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosbításért, a vádlott enyhítésért fellebbezett. Vajon mi járhatott a férfi fejében, amikor a rendőröket is veszélybe sodorta?

Ittasan, jogosítvány nélkül törte át a kerítést egy győri autós

A Győri Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított egy autós ellen, aki ittasan, jogosítvány nélkül törte át egy győri ingatlan kerítésétközölte oldalán a police.hu.

(Fotó: police.hu)

A tájékoztatás szerint az autósnak járművével az Ipar út kereszteződésében nem sikerült bevennie a kanyart majd az útpadkára felhajtott és az ott lévő ingatlan kerítését áttörve, egy szemetes edényt letarolva, a ház udvarán állt meg. A rendőrök megszondáztatták a sofőrt, amely pozitív értéket mutatott, ezért őt további mintavételre a rendőrkapitányságra állították elő.

Ilyen belépővel valószínűleg még egy vendég sem érkezett ehhez a házhoz korábban.

Ezt a mutatványt egy bodaszőlősi férfitől leshette el

A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság jármű önkényes elvétele bűntett és járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást egy helyi lakossal szemben. A nyomozás adatai szerint a 28 éves férfi Bodaszőlőn az ismerőseinél italozott 2020 februárjában – írta honlapján a rendőrség.

Fotó: police.hu)

A gyanúsított, miután elfogyott a szeszes ital, beült a barátja autójába és azzal elhajtott, majd nem messze nekiment egy kerítésnek. A rendőrök a helyszínre mentek, és igazoltatták a jármű vezetőjét, aki elmondta, hogy soha nem volt jogosítványa. Az egyenruhások ezt követően alkoholszondát alkalmaztak a sofőrrel szemben, ami pozitív értéket jelzett, ezért őt elfogták és előállították.

Tovább emelte a tétet: hamis jogosítvánnyal, forgalmi nélkül, térdig begipszelve vezetett

Az edelényi rendőrök előállították egy sofőrt, aki forgalomból kivont autóval, érvényes vezetői engedély, valamint kötelező felelősségbiztosítás nélkül vezetett úgy, hogy az egyik lába térdig be volt gipszelve.

A rendőrség azt közölte a police.hu honlapon, hogy az autóst Szendrőládon állították meg. Kiderült, hogy a férfi hamis ukrán vezetői engedélyt adott át nekik. A gumiabroncsok is annyira kopottak voltak, hogy az a biztonságos közlekedést veszélyeztette – tették hozzá. A hatóság a szabálysértőt 12 hónapra eltiltotta a járművezetéstől, és 170 ezer forint pénzbírsággal sújtotta.

A tiszaderzsi férfi a rendőröknek azt mondta, hogy soha nem járt Ukrajnában, a jogosítványa pedig hamis, ezért az edelényi kapitányság közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt is vizsgálatot folytat. Valószínűleg akkor is jobban járt volna, ha inkább nem ad át semmilyen jogosítványt.

Jogosítvány nélkül 220-al? Miért ne...

A Veszprém megyei rendőrök rendszeresen tartanak közlekedésbiztonsági ellenőrzést a megye közútjain. Az ellenőrzések célja elsősorban a balesetek legfőbb kockázati tényezőinek a csökkentése, a jogsértő módon közlekedők forgalomból történő kiszűrése – írták.

A rendőrök 2019 áprilisában a 8-as számú főút 39. kilométerszelvényében, Veszprém felől Várpalota irányába sebesség-ellenőrzés közben egy személyautót mértek be, ami az adott útszakaszon megengedett legnagyobb sebességet – óránként 110 kilométer – átlépve, 226 km/h-val közlekedett.

Fotó: police.hu)

A 22 éves diósdi sofőrt megállították a megkülönböztető jelzéssel szerelt, civil jellegű szolgálati gépkocsival a rendőrök. Az igazoltatáskor a járőrök megállapították, hogy a férfi egyáltalán nem rendelkezik vezetői engedéllyel, továbbá az Érdi Rendőrkapitányság eltiltotta a járművezetéstől.

A 22 éves autóvezetőt előállították, őrizetbe vették, majd a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság fogdájában helyezték el.

Ennek a sofőrnek a forgalom haladási irányát nem sikerült eltalálni

A Csongrád megyei rendőrök 2020 áprilisában az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, a 3-as kilométerszelvény közelében állították meg a forgalommal szemben közlekedő gépkocsit. A személyautóban egy férfi és egy nő ült – közölte a rendőrség.

(Fotó: police.hu)

A rendőrök az ellenőrzés során megállapították, hogy a gépkocsit vezető férfi nem rendelkezik érvényes vezetői engedéllyel, az autót már kivonták a forgalomból és kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása sincs. A sofőr elmondta, hogy a kocsit korábban utastársa vezette, akiről kiderült, szintén nincs jogosítványa.

Az egyenruhások mindkettőjükkel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

„Nem tudnak titeket négyszer bevinni. Na fogjátok meg a sörünket!”

Egy éjszaka alatt négyszer állítottak elő ittas vezetés miatt egy testvérpárt márciusban Hódmezővásárhelyen, az ügyészség vádat emelt ellenük – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. Szanka Ferenc közölte, a fivéreket ittas állapotban elkövetett járművezetés, az idősebb férfit emellett járművezetés tiltott átengedése vétségével vádolják.

A testvérpár március 4-én egy rokonlátogatás során egész nap italozott, majd éjjel 11 körül az idősebb – érvényes jogosítvánnyal nem rendelkező – férfi autóba ült, mert tankolni szeretett volna.

Nem sokkal éjfél előtt a rendőrök igazoltatták, s mert ittasan vezetett, előállították a rendőrkapitányságra. Az autót szintén ittas öccse vitte el a helyszínről, majd a kocsival ő ment egy óra múlva szabadon bocsátott bátyjáért.

Pár perc múlva azonban a járőrök igazoltatták őket, és a fiatalabb férfit bevitték a rendőrségre. Az autóval a bátyja hajtott tovább, és tíz perc múlva az egyenruhások őt is megállították. Két órával később

az időközben kiengedett fiatalabb testvér – már jogosítvány nélkül, de még mindig ittasan – újra autóba ült,

de a rendőrök egy közúti ellenőrzést követően újra bevitték – tudatta a csoportvezető ügyész.

Véletlen lenne az autóvezetés engedélyhez kötése?

Azt hihetnénk, hogy ilyen csak a filmekben van, de vannak, akikre semmi sem hat. Groteszk, amit egyesek megengednek maguknak az utakon. Ezeket a kirívó, súlyos baleseteket szeretné megelőzni a kormány a szigorítás révén.

A címlapfotó illusztráció.