Unokázós csalók 2.0 - rendőröknek álcázták magukat

 

A Nógrád megyei nyomozók egy 67 éves férfit és egy 52 éves nőt vettek őrizetbe, akik több személytől csaltak ki, illetve kíséreltek meg kicsalni készpénzt Nógrád és Heves megyében. A bíróság elrendelte mindkét gyanúsított letartóztatását.

A rendőrség ügyeletére február 10-én érkezett bejelentés, miszerint egy salgótarjáni időskorú férfitól ismeretlen személyek három millió forint készpénzt csaltak ki – olvasható a rendőrség honlapján.

A nyomozás adatai alapján az ismeretlen személyek külföldi telefonszámról felhívták a sértettet, és közölték vele, hogy hozzátartozóját baleset érte és többmillió forint készpénzre van szüksége.

A hívó azt is közölte, hogy a pénzt a rendőr-főkapitányság munkatársai veszik át. A tévedésbe ejtett sértett ezt követően a lakcímére érkező, magukat rendőrnek kiadó személyeknek átadta a kért összeget.

Az ismeretlen személyek hasonló módszerrel próbáltak kicsalni készpénzt Nógrád és Heves megyében, elsősorban Salgótarjánban és Gyöngyösön élő időskorú személyektől is.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság munkatársai – a széleskörű adatgyűjtés, felderítő tevékenység eredményeként – beazonosították és országos koordináció keretében március 26-án végrehajtott akció során, Pásztó belterületén elfogták a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 67 éves és 52 éves szlovák állampolgárokat.

A pénz átadása a sértettek helyzetfelismerésének és a rendőri akciónak köszönhetően is meghiúsult.

A gyanúsítottak a jellemzően külföldi telefonszámról felhívott sértettektől készpénzt, ékszereket és más anyagi javakat csaltak ki, illetve kíséreltek meg kicsalni.

A rendőr-főkapitányságon előállított szlovák állampolgárokat a nyomozók többrendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették és indítványozták letartóztatásukat, amelyet  március 29-én a bíróság elrendelt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság koordinálásával a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya vizsgálja, hogy a gyanúsítottak további hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésével összefüggésbe hozhatók-e, illetve további személyek sérelmére is követtek-e el bűncselekményt. A nyomozás adatai alapján az ügyben várhatóan a gyanúsítottak köre szélesedni fog.


A rendőrség ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az unokázós csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka,  akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

  • Járjon utána, hogy valóban baj van-e. Tegyen fel ellenőrző kérdéseket (Hogy hívnak? Mikor születtél?, Mikor találkoztunk utoljára?). Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!
  • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni. Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
  • Hivatalos személy nem kér pénzt: se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!
  • Ne adja meg adatait ismeretleneknek!