Segítsenek, nem szeretnék meghalni! – ordította az égő ház tetején a 12 éves kisfiú

 

Nehéz könnyek nélkül nézni azt a videót, amit a rendőrség osztott meg a rákospalotai tűzzel kapcsolatban. Két rendőr elmesélte, hogyan mentettek meg egy 12 éves kisfiút Budapesten, akit hős nagypapája az élete árán is megvédett. A nagymama is életét vesztette. A tűz okozásával gyanúsítható 51 éves M. Andrást a rendőrök elfogták.

Már az utcáról lehetett látni a hatalmas tüzet, közel kétméteres lángok csaptak ki az épületből. A rendőrség ügyeletére november 23-án hajnali 3 órakor érkezett bejelentés, hogy Budapest XV. kerületében, a Pázmány Péter utcában egy épület kigyulladt. A segélyhívásra hét egységgel indultak a helyszínre a budapesti rendőrök, elsőként a rákospalotai járőrök értek ki négy perc alatt az égő házhoz, ahol a tetőről egy kisfiú segélykiáltását hallották, derült ki a rendőrség honlapjáról.

„Szegény nagyon meg volt ijedve, kiabált, hogy »Segítsenek, nem szeretnék meghalni!«, »Segítsenek, nagyon nagy a forróság!« Ekkor mihamarabb, hogy megmentsük az életét, azonnal kerestem az udvarban egy létrát… Azon segítettem le a kis srácot. Amint leért a tető aljához, onnan leemeltem, leadtam a kollégámnak. Szegény csak egy pizsamában volt.”


– mondta az egyik rendőr, Sütő Krisztián, akinek többször elcsuklott a hangja, ahogy felidézte a történteket. Akárcsak kollégájának:

„Mondta, hogy a tati meg a mami is bent van még a tűzben, és őket is mentsük meg. A többi kolléga próbált az épületbe bemenni, de akkora volt a füst, a hőség, a láng, hogy egyszerűen lehetetlen volt lentről bejutni, és utána érkeztek meg a tűzoltók, akik elkezdték végül az oltást” – tette hozzá Tóth András.

„Egy ilyen helyszínen elég nehéz a látványtól is megmozdulni. De

cselekedni kellett, muszáj volt mihamarabb!

Amikor megláttam a kis srácot a tetőn, egyből az enyémek jutottak eszembe, meg kellett hogy mentsük. Ahogy megtaláltam a létrát, onnantól kezdve tudtam, hogy meg fog menekülni” – mondta Sütő Krisztián.

Az égő épületből néhány perccel később a tűzoltók eszméletlen állapotban egy nőt és egy férfit hoztak ki. Kiderült, a kisfiúnak nagyapja segített a tetőre jutni, a férfinak még maradt annyi lélekjelenléte, hogy unokáját mentse, ő és felesége azonban már nem tudtak kijutni a házból. A gyermeket egyedül nevelő nagyszülők a tűzesetben életüket vesztették, a nagyapja a helyszínen, nagyanyja a kórházban vesztette életét.

A 12 éves fiút a mentők kórházba vitték, az orvosok tegnap még megfigyelés alatt tartották.

De miért történt a tragédia?

A helyszínen tartott tűzvizsgálat és az adatgyűjtések kapcsán felmerült az idegenkezűség gyanúja, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) életvédelmi osztálya több emberen elkövetett emberölés bűntett miatt rendelt el nyomozást. A tűzvizsgálatnál kutyát is bevontak a leégett ház átvizsgálásához, és

a keresőkutya több helyen égésgyorsító jelenlétét jelezte.

A nyomozás adatai szerint a családnak munkáltatójuk biztosított lakást az épületben, mellettük szintén egy alkalmazott lakott; az 51 éves férfinak főnöke szívességből engedte meg, hogy a ház egyik részéből kialakított lakásban lakjon. A tűz előtti nap a tűzben elhunyt nagyszülők panaszkodtak munkaadójuknak a férfira, hogy ittasan átment hozzájuk, kiabált és dörömbölt. Később munkaadójával is összeveszett, majd a gyanú szerint másnap hajnalban

M. András tüzet gyújtott a család lakása melletti garázsban.

A tűz okozásával gyanúsítható 51 éves M. András elfogására hajtóvadászatot indítottak az életvédelmi nyomozók, melynek eredményeként az újpesti járőrök a férfit november 23-án délben a Nyár utcában elfogták.

A nyomozók M. Andrást gyanúsítottként hallgatták ki, és előterjesztést tettek letartóztatására.

 

Címlapfotó: Police.hu