Újabb hullámok: 131 bevándorló ellen intézkedtek a hétvégén

 

A múlt heti erőszakos betörési kísérletek után a hétvégén sem volt nyugalom Magyarország határainál. 131 bevándorló ellen intézkedtek a rendőrök péntektől vasárnapig. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arra figyelmeztet, hogy a migránstömeg miatti fertőzésveszély egyre nagyobb. Bakondi György ugyanakkor hozzátette, hogy az unióban továbbra sincs meg a politikai akarat a bevándorlás megfékezésére – derült ki az M1 Híradójában.

Meg sem próbáltak elrejtőzni a migránsok a Győr térségében megállított autó a hátsó ülésén. A járműben öt illegális bevándorló utazott, egyikük ugyan a csomagtartóban, de a rendőrök őt is könnyedén észrevették. A csoportot hétfő hajnalban fogták el – derül ki a Híradó beszámolójából.

Az autót egy afgán férfi vezette, aki Ausztriában kapott menekültkártyát. Mivel utasai nem tudták igazolni személyazonosságukat, ellene embercsempészés miatt indult eljárás, az illegális migránsokat pedig a rendőrök visszakísérték a biztonsági határzárhoz.


Tizenkét, magát szírnek valló férfiből álló csoportot Aradnál, a határ magyarországi oldalán fogták el. A migránsok nem jutottak messzire, mindössze egy kilométert tettek meg, amikor feltartóztatták őket.

A román határon a hétvégén összesen 39 illegális migránst fogtak el a rendőrök. Magyarország felé az elmúlt héten összesen 362-en próbálkoztak. Egyharmaduk csak az elmúlt három napban,

péntektől vasárnapig a magyar rendőröknek 131 határsértő ellen kellett intézkedniük.

A migrációs nyomás növekedésével megszaporodtak az erőszakos betörési kísérletek is: a migránsok ismét nagyobb csoportokban, rohamokat indítva próbálnak érvényt szerezni az akaratuknak. Szerdán  a röszkei határátkelőnél csaknem száz határsértő kövekkel dobálta a rendőröket, volt, aki át is mászott a kerítésen.

Pénteken Hercegszántónál repültek a kövek a határ mentén szolgálatot ellátó egyenruhások felé. A 19 illegális bevándorló az arcát eltakarva rontott neki a biztonsági határzárnak.

A balkáni útvonal országai eddig a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt zárva tartották a befogadóközpontokat. A táborok megnyitásával azonban újraindult a nyomás az uniós határokon – erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1-en.

Bakondi György rámutatott,

a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy nincsenek hiteles adatok arról, ténylegesen hányan érkeznek, csak azokról, akik találkoznak a hatóságokkal.

Így nem tudni, hogy a bevándorlók milyen mértékben hurcolják be a koronavírus-fertőzést Európába.

Bakondi György hozzátette: azoknál a migránsoknál, akiknél sikerül elvégezni a tesztet, tömegesen találnak koronavírus-fertőzötteket. Biztonságot ezért csak az jelentene, ha az illegális bevándorlókat még az EU külső határánál, vagy még messzebb állítanák meg. Erre azonban – mint mondta – az unióban továbbra sincs politikai szándék.

A címlapfotó illusztráció.