×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Belvárosi kettős gyilkosság: három gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség – VIDEÓ

 

Három embert hallgat ki a rendőrség gyanúsítottként a péntek hajnalban Budapest belvárosában történt kettős gyilkossággal összefüggésben: egy 18 éves fiatalt több emberen elkövetett emberölés, két társát pedig felfegyverkezve, csoportosan elkövetett garázdaság miatt – közölte Gál Sándor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályának vezetője pénteki sajtótájékoztatón.

Cikkünk frissült.

A rendőr alezredes elmondta: hajnali 3 óra 40 perckor kaptak bejelentést arról, hogy az V. kerületben, a Deák tér melletti úttesten csoportos verekedés történt. A rendőrök öt percen belül a helyszínen voltak, ahol két fiatalt találtak szúrt sérülésekkel, mindketten a helyszínen életüket vesztették.

Az elkövetők elmenekültek, de a rendőrök a személyleírás alapján a bejelentéstől számított 10 percen belül elfogták a késeléssel gyanúsított fiatalt, aki épp csütörtökön töltötte be a 18. életévét. A fiatalember útközben eldobta a bűncselekményhez használt kést, ám azt a rendőrök a Paulay Ede utcában, egy autó alatt megtalálták.

Gál Sándor arról is beszélt, hogy az eddigi adatok szerint tíz fiatal verekedett össze, két, egymástól független, egymást nem ismerő társaság tagjai, akik 16 és 23 év közöttiek és valamennyien budapestiek. Hozzátette: azt a nyomozás során kell tisztázni, hogy miért verekedett össze a két társaság, és mi váltotta ki a súlyos bűncselekményt.

„Ad hoc jellegű történet zajlott”

Kérdésre válaszolva később azt mondta: az eddigi adatok szerint „ad hoc jellegű történet zajlott”. Elmondta: mindkét társaságból állítottak elő a rendőrök fiatalokat, ahogy fogalmazott, „az ellentábor elszámoltatása is folyamatban van”, és elképzelhetőnek nevezte, hogy még a nap folyamán nőhet a gyanúsítottak száma.

Beszélt arról is, hogy

három lány is a helyszínen volt, ők azonban nem vettek részt a verekedésben,

hanem megpróbálták a feleket szétválasztani. Őket tanúként hallgatják ki az ügyben.

A két társaság tagjairól elmondta: 90 százalékuknak van rendőrségi múltja, jellemzően garázdasággal, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt kerültek a hatóság látókörébe. Közéjük tartozik a késeléssel meggyanúsított fiatal is.

Bűnügyi helyszínelők Budapesten, a József Attila utcában (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Kérdésekre válaszolva elmondta: a fiatalok a rendőrökkel együttműködők. Arra a kérdésre, hogy a fiatalok alkoholt, kábítószert fogyasztottak-e, azt mondta: előbbire van adatuk, utóbbit a nyomozás során kell tisztázni. Mintákat vettek, de azok elemzése szakértő feladata.

Öt év alatt nem látott még ilyet az alezredes

Az M1 kérdésére az alezredes elmondta: öt éve tölti be a BRFK életvédelmi osztályának vezetői posztját, de nyílt utcán történt ilyen brutalitással elkövetett esetre nem emlékszik. Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: nagy létszámú csoportról van szó,

kamerafelvételek alapján elemzik, hogy történt pontosan a bűncselekmény.

Az MTI kérdésére elmondta: a késeléssel gyanúsított fiatal két társa tudta, hogy van kés az elkövetőnél, mivel azt a bűncselekményt megelőzően, órákkal korábban tőlük kapta. Azonban arra semmilyen adat nem merült fel, hogy ezt tudatosan, egy előre tervezett bűncselekmény céljából adták volna neki – tette hozzá. A másik társaság tagjainál nem volt kés.

(Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Ugyancsak az MTI kérdésére, miszerint hogyan tudott két embert is megkéselni a 18 éves fiatalember, azt mondta: általában elmondható, hogy a késelés egy gyors folyamat, egy ilyen közegben, amiben testközelben voltak a felek, verekedtek, egy pillanat alatt meg tud szúrni akár több embert is egy késelő.

Hozzátette: tapasztalataik alapján a hasonló jellegű bűncselekmények során a felfokozott adrenalinhelyzetben az adott pillanatban fel sem tűnhet az áldozatnak, hogy megszúrták, csak másodpercekkel később. Rámutatott: nagyon felkészültnek kell lennie annak, aki egy késes támadóval szembekerül.