Milliókat csalt ki férfiaktól egy csalóbanda

 

Vádat emelt az ügyészség két nővel és öt társukkal szemben, akik özvegyasszonynak, egyedülálló nőnek adták ki magukat, és több mint 140 férfit csaptak be – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a hét embert bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalással vádolják.

A vádirat szerint az egymással rokonságban, ismeretségben álló vádlottak 2015 januárjában elhatározták, hogy internetes társkereső oldalakon férfiaknak álnéven bemutatkozva magukat egyedülálló nőnek, özvegyasszonynak adják ki, és – valótlan okokra hivatkozva – a sértettektől pénzt csalnak ki.


A két nő a személyes találkozások során azt állította magáról, hogy fodrásztanuló, s már csak a bizonyítvány átvételéhez kellene pénz az utazásra. A történet hihetőbbé tétele érdekében megadták állítólagos oktatójuk számát is, amin aztán elváltoztatott hangon saját maguk igazolták a fiktív történetet. Az első pénzátadást követően a következő ürügy az útközben meghibásodott gépkocsi javítási költsége volt, amikor a többi vádlott-társ magát szerelőnek kiadva igazolta le a valótlan történetet. Ha a sértett még ekkor sem fogott gyanút, akkor a következő körben bírságokra, ügyvédi díjakra, hagyatékkal kapcsolatos költségekre hivatkozva kértek kölcsön. Ezt a fiktív látszatot a vádlott-társak igazolták le úgy, hogy magukat rendőrnek, börtönőrnek vagy ügyvédnek kiadva erősítették meg a két nő által kitalált történetet.

A vádlottak több bankszámlát nyitottak, hogy a csalásból származó pénzt azokra utaltatva megszerezzék. Négy év alatt 145 sértett tévesztettek meg, akadt olyan férfi, aki 14 millió forintot fizetett ki – tudatta a csoportvezető ügyész.

A címlapfotó illusztráció.