Három embert gyanúsítanak a tótkomlósi buszbaleset ügyében

 

A rendőrség szerint műszaki hiba és szabálytalanság okozta azt az autóbusz-balesetet, amelyben 34 munkás sérült meg 2017-ben Tótkomlósnál. A busz tulajdonosát, üzembentartóját és egy vizsgabiztost foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel, a sofőrt pedig közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsítják.

(Fotó: police.hu)

A rendőrség azt írta a honlapján: az ügyben befejezték a nyomozást, az iratokat a gyulai járási ügyészségre továbbították.

A közleményben felidézték: a munkásokat szállító busz 2017. október 6-án Tótkomlós és Kaszaper között egy balra ívelő kanyar után először lement a jobb oldali útpadkára, onnan a sofőr visszakormányozta az útra, ezután a jármű a bal oldalon tért le az útról, több fának nekiütközött, majd az oldalára borult.

Húszan súlyos, tizennégyen könnyű sérülést szenvedtek, öt súlyos sérültnek maradandó fogyatékossága keletkezett. A nyomozás során kirendelt igazságügyi műszaki szakértők megállapították, hogy az autóbusz műszaki állapota nem felelt meg az előírásoknak.

A járművet a baleset előtt egy hónappal vizsgáztatták le egy cég szegedi telephelyén. A szakértői vélemények szerint a balesetet okozó műszaki hibák nem a vizsgáztatás után keletkeztek, már a vizsga időpontjában is fennálltak, felismerhetőek voltak. A jármű a közúti közlekedésre alkalmatlan volt – áll a közleményben.