Embercsempész-bűnbanda tagjai ellen emeltek vádat Mátészalkán

 

Nemzetközi embercsempész-bűnszervezet két ukrán állampolgárságú tagjával szemben emelt vádat a Mátészalkai Járási Ügyészség – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

Martossy György megbízott főügyész közleményében azt írta, a vádirat szerint tizenkét vietnámi és bangladesi állampolgár fejenként 7-8 ezer eurót fizetett a bűnszervezetnek azért, hogy Romániából Magyarországon, Szlovákián és Csehországon keresztül Németországba juttassák őket, ahol munkát akartak vállalni.

Az ukrán vádlottakat Lengyelországban bízta meg egy ismeretlen társuk azzal, hogy jöjjenek Magyarországra, ahol a román határ térségéből kell elszállítaniuk az ázsiaiakat autóval Szlovákiába.

A két férfi 2019. február 23-án este érkezett lengyel rendszámú kocsikkal Csengerújfaluba, ahol már várta őket a tizenkét külföldi. A vádlottak nyolc embert ültettek az általuk vezetett járművekbe, egy ismeretlen társuk pedig további négy külföldit vett fel.

A rendőrség a vádlottakat Csengerújfaluban, illetve Tyukodon igazoltatta, majd őrizetbe vette őket. A tőlük lefoglalt telefonok adatainak elemzéséből kiderült, hogy a vádlottak társaikkal rejtett módon, interneten keresztül tartották a kapcsolatot, amiből azt is meg lehetett állapítani, hogy a bűnszervezet több országban végzi a tevékenységét – ismertette Martossy György.

A letartóztatásban lévő két ukrán férfit az ügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Ha az előkészítő ülésen a vádlottak beismerő vallomást tesznek, és azt a bíróság elfogadja, az ügyészség velük szemben öt év fegyházbüntetés kiszabását indítványozza – tette hozzá a főügyész.

A címlapfotó illusztráció.