Felmenthetik a férfit, aki meg akarta gyilkolni szüleit

 

Vádat emeltek egy Csongrád megyei faluban élő férfival szemben, aki 2018-ban megpróbálta meggyilkolni idős édesanyját – tájékoztatta a megyei főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a férfi ellen kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, emberölés előkészülete, lőszerrel visszaélés, robbanóanyaggal visszaélés, valamint fegyveresen elkövetett magánlaksértés bűntette miatt emeltek vádat.

A férfi hosszabb idő óta rossz viszonyban állt szüleivel, válásáért is őket tette felelőssé. Elhatározta, hogy megöli szüleit, majd velük együtt felrobbantja magát. Töltényhüvelyekből, lőporból, nitroglicerinből és rongyokból robbanóanyagot készített. 2018 novemberében magához vett egy méteres vasrudat, egy engedély nélkül tartott gázriasztópisztolyt, negyven lőszert, kést és két benzinnel töltött flakont, majd elment szülei házához azzal, hogy felelősségre vonja őket, és ha nem kap megfelelő válaszokat, felrobbantsa házukat magával együtt.


Csak a férfi 77 éves édesanyja volt otthon, aki megpróbálta megakadályozni, hogy a fenyegetőző és őt a vascsővel többször megütő vádlott belépjen a házba. A férfi azonban bejutott, megkötözte édesanyját, de az asszony segélykiáltásait meghallotta a szomszéd, aki a segítségére sietett. A vádlott ezért tervein változtatva megnyitotta a házban lévő gázpalackot, és a lőszereket, illetve a rongyba tekert robbanóanyagokat próbálta meggyújtani a magával hozott benzinnel és öngyújtóval. Kísérlete nem sikerült, mert a férfi helyszínre érkező testvére elzárta a palackot, és megpróbálta a vádlottat lefegyverezni. A vádlott rálőtt testvérére a gázpisztollyal, az udvaron azonban meg tudták fékezni.

A házban olyan gázkoncentráció alakult ki, hogy egy szikrától berobbanhatott volna.

Az ügyészség a vádlott felmentésére tett indítványt kényszergyógykezelésének elrendelése mellett, mert a férfi a cselekmény elkövetésekor olyan elmekóros állapotban volt, ami kizárta, hogy felismerje tette következményeit.

A vádlott előzetes kényszergyógykezelés alatt áll – közölte a csoportvezető ügyész.

A címlapfotó illusztráció.