Mesés örökséget csalt ki egy ügyvéd áldozataitól

 

Több millió dolláros örökséget tüntetett el egy budapesti ügyvéd és a cinkosa a vád szerint. A vádlottak önként ajánlkoztak a félmilliárdot érő vagyon felkutatására, az ügyészek szerint az első pillanattól az volt a szándékuk, hogy becsapják az örökösöket. A Kékfény riportja.


Mi az, ami összekapcsolja Ausztráliát, Nagy-Britanniát, Svájcot, Libanont és Budapestet? Ez a kapocs egy hatalmas örökség. A mesés vagyont egy dúsgazdag nagynéni hagyta a rokonaira, de a pénz szőrén-szálán eltűnt.

Vagyonelkobzást rendelt el az ügyészség

„A pénz nagy része nincs meg, emiatt komoly vagyonelkobzási indítványt tett a nyomozó ügyészség a vádiratában, több mint

640 millió forintnak megfelelő összegről van szó”

– mondta a Duna Kékfény című műsorában Rab Ferenc Levente, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője.

„Az ügyvédekkel, az ügyvédi funkcióval kapcsolatos társadalmi közbizalmat sérti meg valaki, ha ilyen bűncselekményt követ el, ezért egy ügyvéd ilyenkor nemcsak csalásért felel, hanem ügyvédi visszaélésért is” – fogalmazott a szóvivő.

Az ügyvéd Budapest belvárosában, a Hollán Ernő utcában dolgozott. 2014-ben egy ismerőse két idős asszonyt mutatott be neki, akik örökségük jogi ügyeinek intézésére kérték fel. Elmondták, hogy élt Ausztráliában egy nagynéni, aki idős korában hazajött Magyarországra, és a Gellért szállóban bérelt lakosztályt, ott élt.

A nagynéni 2013-ban meghalt. A rokonság eltemette, de fogalmuk sem volt, hol keressék a megboldogult vagyonát. Egyikük, egy Soroksáron élő asszony elmondta a szomszédjának az ügyet. A szomszéd felajánlotta, hogy ingyen elvállalja az örökség felkutatását. Az ügyészség szerint azonban összejátszott ügyvéd barátjával.

A szomszéd azért ajánlotta az ügyvédet a vád szerint, hogy eltulajdonítsák az összegeket, illetve csalárd szándékkal megszerezzék. A folyamat az, ami ezt visszaigazolja, hogy ezt meg is teszik” – ismertette az ügyészség álláspontját a szóvivő.

Az angol és svájci számlákról az ügyvédhez vándorolt az örökség

A szomszéd 2014 őszén elvitte az örökösöket az ügyvédhez a Hollán Ernő utcába. Ott rábeszélték a két asszonyt, hogy ha rábukkannak a hagyatékra, akkor azt az ügyvéd Unicredit Banknál vezetett letéti számlájára utaltassák, mert az lenne a legbiztonságosabb. 2015-ben aztán egy londoni székhelyű bankban meg is találtak az örökségből 214 ezer angol fontot.

A pénz nem az ügyvédi letéti számlára érkezett, hanem az ügyvéd Duna Takaréknál vezetett devizaszámlájára. Az ügyészség szerint a 214 ezer angol fontból végül csak 167 ezer fontot adott át az ügyvéd az örökösöknek.

Tovább kutattak a hagyaték után, és 2016-ban egy svájci bankban találtak egy másik számlát. Onnan

2,4 millió amerikai dollárt utaltak át az ügyvéd számlájára.

Az örökösök azt remélték, hogy hamarosan hozzájutnak a pénzükhöz, de nem így történt. 2016 nyarán volt egy találkozó az ügyvéd és az ügyfelei között Soroksáron, ahova az ügyvéd sietve érkezett, aláíratott néhány papírt, majd elrohant.

Az elsőrendű vádlott az aláírást követően sietve távozott, és nem hagyott egyetlen aláírt okiratot sem az örökösöknél” – mondta Terebesi Péter ügyvédjelölt, sértetti képviselő.

Nem tudták, hogy mit írnak alá

Amikor később megtudták az örökösök, hogy mit írtak alá, majdnem szívinfarktust kaptak. Az egyik papíron az állt, hogy

az elhunyt nagynéni 2,6 millió dollárral tartozott egy uzsorásnak

Bejrútban, és azt az örökségből kell visszafizetni. Nem sokkal később az ügyvéd bejelentette, hogy ezt az úgymond adósságot, már ki is fizette a libanoninak. Csakhogy az ügyészség szerint ez egy átverés volt.

A két idős nő a dollármilliók helyett végül egyenként 61 ezer dollárt, körülbelül 18 millió forintot kapott. Az örökösök pert indítottak, és az ügyvéden, illetve a szomszédon követelik a hiányzó pénzt.

Az ügyészség kétrendbeli különösen nagy kárt okozó csalással és ügyvédi visszaéléssel vádolta meg az ügyvédet, akitől korábbi zavaros ügyei miatt a Budapesti Ügyvédi Kamara 2019-ben megvonta működési engedélyét. Ebben a mostani ügyben a másik vádlottat, az 59 éves pesterzsébeti szomszédot szintén csalás vádjával állították bíróság elé.

Az ügyészség arra az esetre, ha a váddal egyezően beismerik a bűnösségüket, és lemondanak a tárgyalásról, a következő büntetéseket ajánlotta: az ügyvédnek három év, társának két év börtönbüntetést.

A vádlottak tagadnak, az idő múlása nekik kedvez

Mindkét vádlott tagad. A bűnösség beismerése az esetükben nemcsak a börtönt jelentené, hanem annak beismerését is, hogy felelősek az örökség eltűnéséért. Ebben az esetben meg kell téríteniük az okozott anyagi kárt. Az örökösök benyújtották kártérítési igényüket. Az ügyészség szerint az ügyvéd a pénz egy töredékével kifizette a szomszédot, a többit pedig saját céljaira használta fel.

„Az örökségnek az a része van meg, amit kifizetett az örökösöknek az ügyvéd. A vád szerint nagyobb részét ingatlan-adásvételre, hitelintézeti kölcsön végtörlesztésére használták, illetve készpénzben felvették, és ezen összegek sorsa ismeretlen” – mondta Rab Ferenc Levente.

A bíróság előkészítő ülésén nem született egyezség, ezért az ügyben tárgyalás lesz. Az idő múlásával csökken annak az esélye, hogy az eltűnt vagyon nyomára akadnak.

Az időmúlás sokszor a vádlottaknak kedvez, az elhúzódó pereskedés többnyire enyhítő körülménynek számít. Az ügy jogerős befejezéséig

a vádlottak ritkán kötelezhetők a kártérítés kifizetésére.

A címlapfotó illusztráció.