Elítéltek egy rendőrségi útzárat áttörő szerb embercsempészt

 

Jogerősen nyolc év börtönbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a rendőrségi útzárat áttörő szerb embercsempészt, aki menekülés közben majdnem elgázolt két rendőrt.

A férfit hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés, társtettességben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében, valamint kábítószer birtoklásának vétségében mondták ki bűnösnek. A vádlottat a szabadságvesztés mellett tíz évre kiutasították Magyarország területéről. Az embercsempészésben közreműködő társát két év börtönre ítélték, és három évre kiutasították az országból.

A két vádlott megállapodott Szerbiában megbízóival, hogy a zöldhatáron mások által átjuttatott migránsokat Ausztriába szállítanak. Az elsőrendű vádlott ezért minden ember után 50 eurót kapott. A 2016. február 19-én a vádlottak Tompánál léptek magyar területre, majd az 55-ös főúton, Tataháza közelében autóikkal felvettek tíz határsértőt. A lakossági bejelentés alapján a rendőrök Mélykúton megpróbálták megállítani a vádlottakat, de azok továbbhajtottak. A járőrök üldözni kezdték az embercsempészeket, akik közül a másodrendű vádlott kocsiját hátrahagyva elmenekült, majd visszatért Szerbiába. Az eljárást a férfi távollétében folytatták le.

Célzott lövés adtak le a rendőrök

Az elsőrendű vádlott továbbhajtott az M5-ös autópálya irányába. A rendőrök Domaszék külterületén két szolgálati járműből és egy katonai teherautóból útzárat állítottak föl, de a vádlott az út szélére kormányozva az autóját az ott álló rendőrök felé hajtott, fennállt annak a reális lehetősége, hogy a szerb férfi halálra gázolja a rendőröket.

A járműre leadott célzott lövésekkel sem sikerült a vádlottat megállásra kényszeríteni, továbbhajtott az autópálya irányába, majd több mint 200 kilométeres sebességgel, üldözői és utasai testi épségét tovább veszélyeztetve menekült a rendőrautók elől. A férfit a kisteleki autópálya-lehajtó előtt sikerült megállítani.

Kábítószer is előkerült

Kiderült, hogy férfi marihuánát is csempészett Magyarországra.

A táblabíróság döntésével enyhítette az első fokon eljáró törvényszék – tizenhárom év fegyházbüntetést kiszabó – ítéletét, az elsőrendű vádlott egyik bűncselekményét több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete helyett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének minősítve. Joó Attila tanácsvezető bíró az indoklásban kifejtette, az útzár áttörésekor a vádlott a közlekedési szabályokat megszegve menekülni próbált, de szándéka – a veszélyhelyzet okozásán túl – nem terjedt ki testi sérülés okozására vagy a rendőrök életének kioltására.

A címlapfotó illusztráció.