Négy év börtönre ítéltek egy közös képviselőt

 

Csalás és sikkasztás miatt négy év két hónap börtönbüntetésre ítélt a Budaörsi Járásbíróság hétfőn első fokon egy százhalombattai közös képviselőt, társa két év felfüggesztett szabadságvesztést kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék az MTI-vel.

A közleményben azt írták: az elsőrendű vádlottat 41 rendbeli csalás, 18 rendbeli sikkasztás, kétrendbeli, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondták ki bűnösnek. A szabadságvesztés kiszabása mellett 5 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, 8 évre a közös képviselői és a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól, továbbá több mint 500 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el vele szemben.

Az elsőrendű vádlott az általa alapított társasházkezelő és szolgáltató betéti társaság beltagjaként 2004 és 2010 októbere között 24 százhalombattai társasház közös képviseletét látta el, emellett 2006 októberétől 2010 októberéig Százhalombatta önkormányzatának képviselő-testületi tagja volt.


A közös képviselő a társasházak folyószámláiról éveken át rendszeresen, jogosulatlanul utalt át és vett fel pénzt, amelyet saját céljaira használt fel. 2006-tól önkormányzati képviselőként közvetlenül tájékozódott az önkormányzati támogatásokról, ezután hamis közgyűlési jegyzőkönyvekkel támogatást igényelt, és a társasház tudta nélkül hiteleket vett fel. Rávette továbbá a testvéreit arra, hogy alapítsanak építőipari vállalkozásokat, és bocsássanak ki fiktív számlákat olyan munkálatokról, amelyeket valójában nem végeztek el.

A bíróság megállapítása szerint a vádlott összességében több száz millió forint kárt okozott. Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős. A büntetőügy másodfokon a Budapest Környéki Törvényszéken folytatódik.

A címlapfotó illusztráció.