Vádat emeltek egy migránsokat kirabló férfival szemben

 

Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emeltek vádat azzal a román férfival szemben, aki társával három algériai menekültet rabolt ki 2015-ben Üllő környékén – közölte a Pest Megyei Főügyészség, pénteken.

A közleményben azt írták, a férfi és társa 2015 augusztusában Budapesten a Népliget parkolójában arra vállalkozott, hogy három algériai menekültet gépkocsival elvisz Bécsbe. A három férfit egy arabul beszélő ember szervezte be, aki fejenként 500 eurót kért a fuvarért.

A vádlottnak azonban nem állt szándékában Bécsbe menni: egy óra utazás után – Üllő közelében, egy elhagyatott lehajtónál – megálltak, majd késsel, sokkolóval és gázsprayvel követelték a három algériai férfitól, hogy adják át az értékeiket. Mivel a migránsok erre nem voltak hajlandók, egyiküket lefújták gázsprayvel, majd elvettek tőle 400 eurót és egy mobiltelefont.

A sértettek menekülni kezdtek. Az egyikük fejére rácsukták a kocsi ajtaját, így megsérült. A három férfi futni kezdett, miközben üldözőik gépkocsival próbálták meg elfogni őket, de ez nem sikerült nekik.

A migránsok végül egy üllői telephelyen dolgozó biztonsági őrtől kérték, hogy értesítse a rendőrséget.

A román férfi társát a rendőrség pár napon belül elfogta, és vele szemben az ügyészség még 2016-ban vádat emelet. A jelenlegi ügy vádlottja azonban elhagyta az országot, ezért európai elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene. Végül kiderült, hogy Romániában börtönben ül. A büntetése letöltése után a magyar hatóságok kérésére Magyarországra szállították, ahol letartóztatták.

A címlapfotó illusztráció.