Végleg elvesztheti jogosítványát a zebrán gázoló nő

 

Az ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy negyvenöt éves, Nógrád megyei nővel szemben, aki figyelmetlensége miatt nem vette észre a gyalogos-átkelőhelyen áthaladó idős nőt és elütötte őt.

A vád szerint a nő 2019 júliusában, Balassagyarmaton, a városközpont felé vezette autóját kifogástalan nappali látási viszonyok mellett. Az út mindkét irányban egy-egy sávból állt, és a sofőr táblával jelzett gyalogos-átkelőhelyhez ért.

A zebrát a gépjármű vezetője óvatlanul közelítette meg, figyelmét ugyanis egy előtte kanyarodó gépkocsi kötötte le, ezért későn észlelte, hogy egy idős nő már elindult a zebrán – írja honlapján az ügyészség.

A vádlott a gyalogost csupán akkor vette észre, amikor közel 10 métert haladva a zebrán már csaknem átért a túloldalra. A vezető ekkor ugyan fékezett, azonban a balesetet nem tudta elkerülni. Elütötte a sértettet, aki combcsonttörést szenvedett.

A vádlott a kijelölt gyalogos-átkelőhelynél nem adott elsőbbséget, holott azt járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni, hogy a vezető az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni.

Az ügyészség pénzbüntetés kiszabását és – mivel a baleset körülményei miatt elrendelt pályaalkalmassági vizsgálat a nőt a biztonságos járművezetésre alkalmatlannak találta – a közúti járművezetéstől végleges hatállyal történő eltiltását indítványozta vádiratában.

A címlapfotó illusztráció.