Hazugságvizsgáló és tetemkereső kutya buktatta le az albertirsai gyilkost

 

Zsineggel fojtotta meg P. Zoltán az élettársát, és holttestét a szomszéd ház pincéjében ásta el, majd azt állította, hogy a nő elhagyta. Hónapokon keresztül játszotta az aggódó családtagot, és látszólag támogatta az anyjukat kereső gyerekeket. A Kékfény riportja.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A meggyilkolt 42 éves nő és párja Albertirsán élt. Körülbelül egy éve alkottak egy párt, és látszólag nagy szerelem volt az övék. Mindketten túl voltak már egy házasságon, és elég gyorsan össze is költöztek. A nő hét gyereket nevelt fel, a legkisebb 13, a legnagyobb pedig 27 éves. A nőnek augusztusban veszett nyoma, és a múlt héten derült ki, hogy meghalt, a gyanú szerint élettársa ölte meg.

A bírósági tárgyaláson az ügy ismertetésekor elhangzott, az 54 éves P. Zoltán augusztus 10-én

egy veszekedés után végzett az áldozattal,

mert a nő el akarta hagyni.

A férfi évtizedek óta az építőiparban dolgozott, az utóbbi időben bontásokat vállalt el. Párja otthon vezette a háztartást. A férfi minden héten virágcsokorral kedveskedett az asszonynak, az utcán is csak annyit láttak a szomszédok, hogy jól megértik egymást. A látszat azonban csalt.

Sokat féltékenykedett a férfi

A kapcsolatot megmérgezte P. Zoltán beteges féltékenysége. Kunu Éva Regina, az áldozat lánya azt mondta, augusztus 9-én éjjel látta utoljára élve az anyját. Egy buliban voltak, amelynek hamar vége lett, mikor P. Zoltán szokás szerint féltékenységi jelenetet rendezett. Másnap reggel még többször beszélt telefonon az anyjával, üzentek is egymásnak. A nő arról beszélt, írt, hogy elhagyja élettársát.


A lány azt is elmondta, hogy kis idő elteltével kapott egy újabb üzenetet anyjától, amelyben az állt, hogy talált egy kis pénzt, és elhagyja a várost, ne keressék. Kunu Éva Regina azonnal tudta, hogy az üzenetet nem az anyja írta, aki máshogy fogalmaz. Érezte, hogy baj van, főleg, mert anyja telefonja az üzenet után már ki volt kapcsolva.

A család aznap keresni kezdte az anyát.

Mindenki abban bízott, hogy élve előkerül, és tényleg csak arról van szó, hogy egy kis időre elment, de valamikor visszatér hozzájuk. A lány azonban első perctől sejtette, hogy P. Zoltánnak köze van anyja eltűnéséhez, és azt gondolta, a férfi talán fogva tartja valahol, de azért él, és nincs semmi baja. P. Zoltán akkor azt állította, hogy nem tudja, merre lehet az élettársa.

Gyanús volt a nő eltűnése

Az áldozat lánya két nappal az eltűnés után bejelentést tett a rendőrségen. A Pest megyei életvédelmi nyomozók kapták meg az ügyet. Gyanús volt a nő eltűnése, nem vitte magával az iratait, ékszereit, sem a biciklijét, és erős dohányosként a cigarettáját is a házban hagyta.

A rendőrök tanúkat hallgattak meg, és minden szál az élettárshoz vezetett. P. Zoltán látta utoljára élve az áldozatot, és mindenki tudta, hogy veszekedtek. November végén beidézték a férfit tanúként a kapitányságra, és vállalta a poligráfos vizsgálatot is, ami alapján bebizonyosodott, hogy köze van élettársa eltűnéséhez. A gyanú szerint a férfi végzett a nővel. Kiderült, hogy egy zsineggel megfojtotta az asszonyt, majd a szomszédos félkész házhoz vonszolta és a pincében elásta holttestét. A férfi ezt követően tovább élte az életét, mintha mi sem történt volna. Négy hónapig játszotta az aggódó szerelmes szerepét, és az áldozata keresésében is részt vett.

Helyszíni szemlét tartott a rendőrség

A hazugságvizsgálattal párhuzamosan helyszíni szemlét tartott a rendőrség a férfi házánál, de négy hónap elteltével már nem találtak dulakodási nyomokat és vért sem. A nyomozók segítséget kértek a Pest megyei mentő-kutató szolgálattól, és egy speciálisan képzett tetemkereső kutyát, Szimbát is bevetették a keresésébe. Az állat már több gyilkossági eset megoldásában segített a rendőrségnek.

A nyomozók a kutatást kiterjesztették a szomszédos telekre is,

ahol a kutya azonnal szagot fogott.

Rövid keresés után jelzett, hogy hol találják a holttestet. P. Zoltánt őrizetbe vették, majd másnap kihallgatásakor mindent bevallott. A gyilkosságot nem tagadta, de azt állította, hogy véletlenül történt, és hogy a nő támadt rá.

A bíróság harminc napra elrendelte P. Zoltán letartóztatását. A hivatalos gyanú emberölés alapesete, vagyis nincs minősítő körülmény, például különös kegyetlenség, előre kiterveltség vagy aljas indok. Ezért a bírói gyakorlat szerint maximum tizenöt év börtönbüntetésre ítélhetik, ha bebizonyosodik a bűnössége.

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.