Bunda miatt pénzbüntetésre ítéltek két volt labdarúgót

 

A Központi Nyomozó Főügyészség fellebbezésének eredményeként kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt a Fővárosi Törvényszék pénzbüntetésre ítélte azt a két volt labdarúgót, akikkel szemben korábban elévülés miatt megszüntették a büntetőeljárást.

A Fővárosi Törvényszék 2016 áprilisában hozott ítéletében a két vádlottal szemben indult büntetőeljárást elévülés miatt megszüntette, mivel álláspontja szerint nem volt megállapítható, hogy a vesztegetést kötelességük megszegésével követték volna el.

Az ítélettel szemben a vádképviseletet ellátó ügyész fellebbezett, amelynek eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet 2017 júliusában hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította.

A megismételt elsőfokú eljárásban a Fővárosi Törvényszék a 2019 novemberében kihirdetett ítéletében megállapította, hogy a vádlottak a 2008. november 9-én rendezett Siófok–ZTE élvonalbeli labdarúgó-mérkőzésen „kenőpénz ellenében a meccs végeredményét a pályán játszva befolyásolták”, ezzel a kötelességüket megszegték.

A gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ezért a két vádlott cselekményének büntethetősége nem évült el. Az elsőfokú bíróság a két vádlott bűnösségét a minősített korrupciós bűncselekményben megállapította, és összesen 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint velük szemben egyenként 2 643 300 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A vádlottak fellebbezhetnek – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség kedden az MTI-t.

A címlapfotó illusztráció.