Környezetkárosítás miatt indult eljárás a visontai gázképződés ügyében

 

Környezetkárosítás miatt indult rendőrségi eljárás a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén kialakult gázképződés ügyében – jelentette be a Heves megyei rendőrfőkapitány pénteken, Markazon.

Czinege László a cég és az érintett hatóságok által a térség településvezetői számára szervezett tájékoztatón elmondta, az ügyről megjelent sajtóinformációkra alapozva szerdán és csütörtökön két hasonló tartalmú, környezetkárosítás miatt tett feljelentés érkezett a rendőrségre. Jelezte, az elfogultság látszatát is elkerülendő, kérelmére a vizsgálatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.

 

Az eseményen Hampó Norbert, az erőmű biztonsági vezetője hangsúlyozta, a térségben élők, valamint a társaság és a környező ipari park dolgozóinak biztonsága nincs veszélyben.

Szakértők bevonásával jelenleg is vizsgálják a gázképződés kialakulásának okait, és tart a probléma felszámolása”– tette hozzá.

Az erőmű az ügyben mindvégig maximális gondossággal járt és jár el

Azt mondta, a Mátrai Erőmű Zrt. az ügyben mindvégig maximális gondossággal járt és jár el. A gázkoncentráció műszeresen is mérhető emelkedése kizárólag az erőmű területén található Őzse-völgyi víztározóból táplált, zárt pótvízmedencetérben volt tapasztalható. A területen először nitrogén-monoxid, majd kénhidrogén jelenlétét mutatták ki. Ezt követően elrendelték a terület lezárását, és szellőztetéssel rövid időn belül sikerült a gázkoncentrációt a medencetérben és a szivattyúházban is normalizálni.

Ezzel párhuzamosan az erőmű a dolgozóit, majd a környező települések lakosait is tájékoztatta a kialakult helyzetről – közölte a biztonsági vezető. Hangsúlyozta, a probléma megoldásába ugyancsak bevont hatóságok szakvéleménye alapján a térségben élők sem az észlelés napján, sem azóta nem voltak veszélyben. A katasztrófavédelem és az erőmű műszeres vizsgálatai az említett helyszíneken kívül sehol nem mutattak ki mérhető gázkoncentrációt, csupán a víztározóból származó szaghatás volt érzékelhető – jegyezte meg.

Ennek alapján az erőmű vezetése visszautasítja és cáfolja a vállalat mulasztását sugalmazó, illetve rémhírkeltő, ugyanakkor bizonyítékokkal alá nem támasztott sajtóhíreket” – mondta.

Hampó Norbert arra is kitért, tart az Őzse-völgyi víztározó leeresztése. Az ott kialakult bomlási folyamatok elemzése után elvégzik a meder kotrását és csak a helyreállítást követően használják újra a létesítményt.

Mintegy húsz ember fordult hozzájuk szem- és torokirritációval

Pógyor Zsuzsanna, a társaság egészségügyi szolgálatvezetője újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a dolgozók közül a magas gázkoncentrációhoz köthetően mintegy húsz ember fordult hozzájuk szem- és torokirritációval, ám mindannyian keresőképesek, tüneteik 2-3 napon belül elmúltak.

Plachi Péter, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője a tájékoztatón arról beszélt: a katasztrófavédelem az Őzse-völgyi tározóval és a Bene-patakkal kapcsolatban történt lakossági bejelentés óta folyamatosan végzett és jelenleg is végez méréseket mobillaborok segítségével az erőmű területén és annak környezetében. A bejelentést követően kizárólag az erőmű területén mutatták ki kénhidrogén és foszforhidrogén jelenlétét, ám azóta ez a gázterhelés is megszűnt – mondta.

A Heves megyei katasztrófavédelem 10 napja közölte, hogy kén- és foszfortartalmú gáz képződött a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén, hangsúlyozva: a gáz emberre nem veszélyes.