Egész Európát el lehetett volna látni a magyar–szlovén akcióban lefoglalt heroinmennyiséggel

 

Több mint 17 milliárd forintot érő heroinszállítmányt foglaltak le a napokban Budapesten és a szlovéniai Koperben bűnügyi együttműködés keretében. A feketepiacon szokásos keverési, hígítási arányokkal számolva akár 20 millió adag is készülhetett volna a lefoglalt 730 kilogramm drogból. A Kékfény riportja.

(Fotó: Police.hu)

Az elmúlt húsz év legnagyobb heroinfogását hajtotta végre az elmúlt napokban a magyar és a szlovén rendőrség közös akciója. A lefoglalt 730 kilogramm kábítószer nagyságrendileg meghaladja Magyarország éves heroinfogyasztásának mértékét, feketepiaci értéke pedig legkevesebb 17,5 milliárd forintnak felel meg.

A szállítmány címzettjét is elfogták

A szlovén vámellenőrök Koper kikötőjében egy konténerre lettek figyelmesek, amit Iránban adtak fel. A konténert röntgennel is átvizsgálták, ekkor találták meg a rekordmennyiségű kábítószert. Úgy döntöttek, nem elégszenek meg csak az áruval, a címzettet is el akarták fogni, ezért a koperi ügyész döntése alapján 70 kilogramm heroint a konténerben hagytak. A következő napokban egy magyar teherautó sofőrje jelent meg a kikötőben és vette át a szállítmányt.

A címzett egy K. Richárd 47 éves budapesti lakos volt.

A férfinak korábban nem volt kábítószeres ügye,

vagy legalábbis nem bukott le. Viszont a teljes, 730 kilós szállítmányért ő volt a felelős, vagyis igazi „nagykutya” lehetett a nemzetközi kábítószer-kereskedelemben. Azt azonban, hogy K. Richárd hol helyezkedett el a maffia ranglétráján, és kik voltak a társai, a nyomozás érdekei miatt egyelőre nem árulhatták el a hatóságok.


A 730 kilogramm kábítószert valószínűleg nem a magyar piacra szánták, ennek jelentős részét további országokba szállították volna – közölte Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője. Hozzátette, ekkora mennyiséggel egész Európát el lehetett volna látni.

A lefoglalt heroin 65 százalékos tisztaságú volt, ami azt jelenti, hogy a heroinon és a szokásos szennyező komponenseken kívül nem volt más az anyagban. Az utcai forgalomban 10–15 százalékos tisztaságú heroint árulnak, vagyis a lefoglalt mennyiséget legalább az ötszörösére ütötték volna fel a dílerek, ami mintegy három és fél tonnát jelent.

Az ópiumfüggők segítésére alkották meg a heroint

A heroin a világ első dizájner drogja, gyakorlatilag egy módosított opiátszármazék. 1898-ban alkották meg alapvetően azzal a céllal, hogy leszoktassák az ópiumfüggőket a szenvedélyükről. A program sikeresnek bizonyult, hiszen minden ópiumfüggő, aki heroint kóstolt, azonnal átszokott rá. A heroin ugyanis

jóval erősebb örömöt okoz az ópiumnál.

Szemelyácz János addiktológus elmondta, a heroin egy olyan depresszáns készítmény, amely lenyomja a különböző életműködéseket, csökken a pulzus, a vérnyomás és a légzés. A túladagolás is ebbe az irányba megy, annyira lecsökken a légzőközpont működése, hogy fulladást okozhat. Megjegyezte, használata ugyanakkor euforizál, a használók szerint végtelen nyugodtság, elégedettség és béke veszi őket körül, amit nem tudnak máshoz hasonlítani.

(Fotó: Police.hu)

Az eufóriát azonban egyre nehezebb elérni, sőt, egy idő után lehetetlen. A függőnek azonban mégis muszáj tovább lőni a heroint, mert az elvonási tünetek szinte elviselhetetlenek. A szakértő elmondta, ahhoz, hogy a használó elérje a kívánt eufóriát, folyamatosan növeli a dózist, és észre sem veszi, hogy az eufóriához kapcsolódó tolerancia gyorsabban nő, a légzés azonban egyre jobban lelassul. Ekkor következik be a túladagolás.

Megjelentek az olcsóbb, új dizájner drogok

A heroin Magyarországon a rendszerváltás után jelent meg, amikor a 80-as évek mákteázói áttértek rá. A 90-es években 10–12 ezer heroinfogyasztó lehetett az országban, számuk azonban folyamatosan csökkent. A heroin az utóbbi tíz évben kiszorult a magyar és szinte az egész kelet-európai piacról.

A legújabb dizájner drogok hulláma a 2010-es években jelent meg. Alapvetően a marihuána és az amfetamin hatását próbálták utánozni, csak olcsóbb kivitelben. A főleg kínai gyártású szerek elöntötték Európát, a heroinfüggők többsége áttért az olcsó és könnyen hozzáférhető szerekre. A függés természete azonban ettől semmit sem változott, a drogos egyfajta álvalóságban él: az élet zajlik körülötte, de ő valami mást érzékel.

Fizikai és lelki függőséget is okoznak.

A fizikai függőség mértéke eltérő a különböző szereknél, de a heroin elvonása az egyik legrosszabb, borzalmas fájdalmakkal jár. A rehabilitáción lévők szerint azonban a fizikai függőséggel könnyebb megküzdeni, a lelki függőség felszámolása az igazi feladat. Ez általában mindenkinél ugyanaz, mert aki kábítószerhez nyúl, az a tapasztalatok szerint valamilyen régóta meglévő pszichológiai problémáját akarja ezzel megoldani.

Sokan úgy lesznek kábítószerfüggők, hogy észre sem veszik. A valóságban ugyanis nagyságrendekkel többen kapnak be opiátféle tablettákat, mint azt sejteni lehet.

A függők közül a szerencsésebbek eljutnak egy rehabilitációs intézetbe,

a kevésbé szerencsések azonban tönkreteszik magukat és a körülöttük lévőket is, aztán meghalnak.

Sokszor a háziorvos írja fel

Szemelyácz János arról beszélt, hogy például a háziorvosok is gyakran opiáttartalmú készítményeket írnak fel. Például tud egy betegről, akinek a derékfájására tramadolt írtak fel. Ez egy olyan kapszulában szedhető kábító fájdalomcsillapító, amelyhez könnyen hozzá lehet szokni. Aki ezt használja, nemcsak azt érzi, hogy nem fáj a dereka, hanem kis sikerélményt is tapasztal, nyugodtabb, békésebb állapotot – magyarázta.

Az Amerikai Egyesült Államokban jelen pillanatban az egyik vezető halálok az opiátfüggőség, mégpedig túlnyomórészt a fájdalomcsillapítók által kiváltott függőség okán.

A fentanil az opiátféleségek legújabban előállított szintetikus változata. Rákbetegek kapják a végső stádiumban, hogy csökkentse a fájdalmakat. Ez a szer a heroin továbbfejlesztett változata, és Amerikában már elöntötte az utcákat.

A Nemzeti Szakértői Kutatóintézet felmérései szerint Magyarországon egyelőre még nem jelentek meg a szintetikus opiátok az utcán.