Csalás miatt tartóztattak le egy korábbi bírát

 

Elrendelte egy korábban bíróként, most ügyvédként dolgozó nő letartóztatását a Budakörnyéki Járásbíróság, a nőt több száz millió forintos csalással gyanúsítja az ügyészség – közölte a Budapest Környéki Törvényszék pénteken az MTI-vel.

Cikkünk frissült. 

Mint írták, a 62 éves nőt többi között különösen nagy értékre elkövetett csalással gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A gyanú szerint a nyugdíjazásáig bíróként, jelenleg pedig ügyvédként dolgozó nő 2008 októberétől kezdve pénzintézetektől igényelt és kapott többmilliós személyi kölcsönöket, amelyek törlesztőrészleteit egy idő után nem tudta fizetni, így újabb és újabb, a korábbi hiteleket kiváltó kölcsönöket vett fel. Ezek egy részét visszafizette.


A nő a folyamatos fizetési nehézségeinek áthidalására 2012-től a kölcsönadókat megtévesztve magánkölcsönöket vett fel annak ellenére, hogy minden esetben tudta, már a kölcsönök felvételekor sincs reális lehetősége azok visszafizetésére. A jelentős összegeket gyermekkori barátaitól, közeli ismerőseitől, kollégáitól igényelte.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele a bűnhalmazatra tekintettel 2-12 évig terjedő szabadságvesztés – jegyezte meg a törvényszék.

A letartóztatásra a bíróság szerint az adott okot, hogy a gyanúsított tényleges tartózkodási helye nincs bejelentve, a bűncselekményekből származó vagyona a nyomozás során nem került elő, mindezek alapján pedig megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne.

A gyanúsított jogi végzettségére, korábbi bírói beosztására és jelenlegi ügyvédi tevékenységére tekintettel megállapítható, hogy tisztában volt cselekménye súlyával, annak jogi minősítésével, tartott a büntetőjogi felelősségre vonástól – tette hozzá a bíróság.

Megjegyezték: amikor a gyanúsított tudomást szerzett az ellene folyó büntetőeljárásról a kölcsönt nyújtó személyeket hamis tanúzásra próbálta bírni, így alappal feltehető az is, hogy a sértetteket befolyásolná, a bizonyítékokat megsemmisítené vagy elrejtené. Emellett alappal lehet tartani – főként a bűncselekmények elkövetésének folyamatos jellege miatt – attól is, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el – tették hozzá.

A bíróság tájékoztatása szerint a Fővárosi Törvényszék az ügyben elfogultságot jelentett be, arra hivatkozva, hogy a gyanúsított korábban bírói szolgálatot látott el bíróságukon, így a Fővárosi Ítélőtábla a Budakörnyéki Járásbíróságot jelölte ki az eljárás lefolytatására.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta, az indítványokat megvizsgálta, és az ügyészi kezdeményezéssel egyetértve elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban egy hónap időtartamra. A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést nyújtott be, így az nem végleges, de végrehajtható – közölte a bíróság.

A címlapfotó illusztráció.