Vádat emeltek a várpalotai hintabaleset ügyében

 

Maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség a várpalotai hintabaleset ügyében a szerkezet üzemeltetője és megfelelőségi tanúsítványának kiállítója ellen – közölte a Veszprémi Járási Ügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Fotó: police.hu

Azt írták: az egyik vádlott által üzemeltetett két, egyenként 9,4 méter hosszú karral forgó, nyolcszemélyes körhinta egyik karja 2017 szeptemberében egy várpalotai rendezvényen letört, a tartóoszlopnak csapódott, majd oldalra lendült.


A hintából két utas kiesett, egyikük életveszélyes, maradandó fogyatékossággal járó koponyasérüléseket, míg a másik töréses-zúzódásos sérüléseket szenvedett. A többi könnyebben sérült utast pedig a rendőrök és a tűzoltók szabadították ki a hintáról.

A vádirat szerint a hinta üzemeltetője számos szabályt megszegett: a karok forgatásának lassítására alkalmas fékszerkezet és a hintakarok megfelelő mechanikai biztosítása nélkül működtette a berendezést.

Az ügyészség szerint a másik vádlott is több szabályszegést követett el, köztük azt, hogy a megfelelőségi tanúsítványt a mechanikai biztosítás hiányában is kiállította úgy, hogy annak tervét korábban éppen ő maga hagyta jóvá.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság korábban azt írta: egy 67 és egy 64 éves budapesti férfit gyanúsítanak a várpalotai hintabaleset okozásával.

A címlapfotó illusztráció.