Kétmilliárdos áfacsalás miatt emeltek vádat Tatabányán

 

Kétmilliárd forint áfát csalt el egy húskészítmények nagykereskedelmével foglalkozó társaság, mely ellen vádat emelt ügyészség Tatabányán.

Bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség egy 12 tagú társaság ellen, amely kétmilliárd forint áfát csalt el – tájékoztatta csütörtökön a megyei főügyész az MTI-t.

Reszl Ildikó közölte: a bűnszervezet vezetője tatabányai székhelyű húskészítmények nagykereskedelmével foglalkozó gazdasági társaságokat irányított, amelyek 2012 júniusa és 2014 decembere között az EU-ból belföldi cégeknek értékesítettek árut.


A két vállalkozás áfa levonására nem volt jogosult, a fizetendő adó összegét az elsőrendű vádlott fiktív számlák befogadásával jelentéktelen összegűre csökkentette.

A fiktív számlákat nyolc cég állította ki, ezeket szintén az elsőrendű vádlott irányította. A cégláncolat alkalmazásával azt a látszatot keltették, hogy a közbeékelődött vállalkozások vásároltak uniós cégektől.

A bűnszervezet 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek. Az ügyészség öt európai államhoz intézett jogsegélykérelmet, ennek nyomán tanúkat hallgattak ki és iratokat szereztek be.

Az ügyészség indítványozta, hogy – ha a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismerik – a bíróság a bűnszervezet vezetőjét 8 év fegyházra, két vádlottat 7 és 6 év fegyházra, hármat 3-3 év, egyet 2 év 6 hónap, négyet pedig 2-2 év börtönre ítéljen.

A címlapfotó illusztráció.