Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit a fiatal

 

Aligha lehet nagyobb csalódása egy szülőnek, mint amit egy gyúrói házaspárnak kellett átélnie. Tinédzser fiuk bérgyilkossal akarta megöletni őket. Az elsőfokú ítélet szerint a fiú éveken keresztül tervezgette a kettős gyilkosságot, először mérget aztán fegyvert akart beszerezni, később pedig két barátját is megbízta azzal, hogy ölje meg a szüleit és gyújtsa rájuk a házat. A Kékfény riportja.

(Forrás:MTVA)

Az adásban bejátszották azt a hangfelvételt, amelyen az hallható, ahogy

a 19 éves fiú egyeztet arról egy bérgyilkos-jelölttel,

hogyan végezzék ki a szüleit. A fiú a bíróságon az utolsó szó jogán bocsánatot kért az anyjától, apjától: „szeretnék még egyszer elnézést kérni a szüleimtől, akiket megbántottam, szégyent hoztam a család nevére.” Gy. Kristóf bűne ennél sokkal nagyobb, a vád: emberölés előkészülete.

Az örökségre hajtott

A Kékfény januári adásában számolt be a történtekről, amikor lebukott, és őrizetbe vették Gy. Kristófot. Gyúró 1200 lelkes település Fejér megyében. A hír alaposan felbolygatta a csendes kis falu életét.

A település szélén áll a Gy. család háza, ahol hárman laktak, látszólag komolyabb konfliktusok nélkül. A család két idősebb gyereke már saját életet él máshol. Az anya csomagoló, három műszakban robotolt annak idején egy gyárban, az apa pedig teherautósofőr.

A fiú pedig állítólag egy fővárosi pizzériában dolgozott, legalábbis minden reggel oda indult el otthonról. A nyomozást irányító rendőrtiszt korábban arról beszélt a Kékfénynek, az apa szigorúan nevelte ugyan a tinit, de ez messze állt a fojtogató zsarnokoskodástól, fizikai erőszakról még a fiú sem tett említést soha.

Felhalmozott adóssága miatt

szerette volna a család vagyonát, örökségét megszerezni – mondta Bátai László, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályvezetője.

Kristóf nem barátkozott senkivel Gyúrón, a szomszédos Tordasra járt át inkább. Itt is focizott, és itt ismerkedett össze egy nagyon összetartó fiatal társaság tagjaival. Rendszerint együtt múlatták az időt, együtt buliztak, és közülük keresett bérgyilkost is.

A kamaszról azt vallották a haverok, hogy túl sokat adott a látszatra. Márkás ruhákban vagánykodott, drága telefonnal pózolt, folyton szórta volna a pénzt, ám sokszor még annyi sem volt a zsebében, hogy hazabuszozzon. Kölcsönöket kezdett felvenni az életstílusa finanszírozására. Már törleszteni kellett volna, de nem volt miből.

A vád szerint ezért akarta megöletni a szüleit, egymástól függetlenül két barátját is megkörnyékezte. Egyiküknek egymillió forintot ajánlgatott. Azok meghallgatták, de sokáig nem vették komolyan.

Figyelmeztették a szülőket

A bérgyilkos-jelöltek tanakodtak, mit tegyenek, úgy döntöttek, figyelmeztetik a szülőket. Felhívták Gy. Kristóf anyját, hogy tudjon róla, a fiuk eladósodott és az életükre akar törni. Az anya hitetlenkedett, kételkedett, azt kérte, mutassanak neki valami bizonyítékot.

A barátok ezek után üzenetet írtak Gy. Kristófnak, amelyben újra feltették neki a kérdést: komolyan meg akarja-e öletni szüleit, amit megerősített, és hozzátette, hogy nem tud most fizetni annyit.


A bérgyilkosok gyűjtötték Kristóf ellen a bizonyítékokat, de nem a rendőrséghez fordultak vele, hanem a szülőkkel beszéltek meg egy találkozót. A még mindig kételkedő szülőknek megmutatták az üzeneteket és lejátszottak egy másfél perces hangfelvételt is.

Csak poén volt

Másnap a szülők szembesítették Kristófot a bizonyítékokkal és saját maguk vitték be őt a városi kapitányságra. A fiuk eleinte tagadott mindent, aztán már elismerte, „ő csetelt hülyeségeket, vicc volt az egész”. Csak komolytalan poénkodás volt az egész – ez volt a védekezés alapja.

A fiú egy sajátos játszmázásról beszélt, azt állította, az egyik haverja folyton azzal kérkedett, hogy nagymenő gengszter, kőkemény maffiózó, már embert is ölt, de ő nem hitte el az alvilági mesét, és kitalálta, hogy kiugrasztja a nyulat a bokorból. Gy. Kristóf állította, csak azért bérelte őt fel látszólag a szülei kivégzésére, hogy kiderüljön, hazudik.

A védelem szerint nem történt előkészület a gyilkosságra

A védő arra hivatkozott, a tanúk túldramatizálták a történetet, szó sem volt valódi merényletről. Nincs ölési szándék, így nincs emberölés előkészülete sem és a családi viszony sem romlott meg.

Az ügyvéd szerint hiányzott az indíték, a fiú is nagyon jól tudta, hogy örökségre hiába ácsingózik, egy forint megtakarítása sem volt a családnak. Úgy vélte, hogy anyagi motívumról nincs szó, egymást heccelő, provokáló gyerekek őrülete van ebben az ügyben, semmi más.

A vád szerint viszont Kristóf

komplett tervet vázolt fel a barátainak.

Kinyitja a teraszajtót, vagy a saját szobája ablakát, hogy a gyilkos bejusson, előkészíti a gyilkos eszközt, a kést, aztán a kivégzés után megkeresik odabent a pénzt, majd felgyújtják a házat, hogy eltüntessék a nyomokat. Többször hangsúlyozta a fiú, hogy most még nem tud fizetni a tettesnek.

Ráadásul két éve már megkeresett egy harmadik személyt azzal, hogy szerezzen neki mérget, de az a terv akkor elsikkadt, most ugyanattól az ismerőstől szintén külföldi bérgyilkost, vagy legalább fegyvert próbált intézni.

Nem hitt a bíróság a védelemnek

A bíróság kétrendbeli emberölés előkészítésében négy év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Borbély Attila, a Székesfehérvári Törvényszék tanácselnök bírója a vádlott bemutatásával  kezdte az ítélet indoklását: Gy. Kristóf nem volt jó tanuló az iskolában, szorgalmas sem. Cukrász-bizonyítványt szerzett, de azt a munkát nem szerette. A fiú le akart válni szüleiről, szabad és könnyű életre vágyott, a bíró szerint ez volt az indíték.

Mosolygós hangulatjelek ide vagy oda a cseteléskor, az ítélet szerint

Gy. Kristóf nagyon is komolyan gondolta a szülei likvidálását.

Sőt, kifejezetten kitartóan próbálkozott a bérgyilkos-kereséssel, eszközbeszerzéssel, miközben a szülei tisztességgel próbálták őt felnevelni.

A tárgyalás végén rögtönzött beszélőt kért a fiú, amire engedélyt adott a bíró, a szülők bejöttek a terembe és pár percre szóba állhattak egymással. Gy. Kristóf azt is kérte, engedjék ki a börtönből legalább házi őrizetbe. Nem a szülei, hanem a nagymamája fogadná őt be. De hiába, a bíró úgy döntött, egyelőre marad előzetesben.

Mivel Gy. Kristóf két embert akart megöletni, kétrendbeli emberölés előkészületét követte el. Ezért halmazatban 1 és 7 és félév közötti büntetés jár, a négy év, amit kapott, majdnem az a középmérték, amiből ki kell indulni a bírónak. A védelem fellebbez, így a döntés nem jogerős.