Kínhalált halhatott a magára hagyott kerekesszékes férfi

 

Egy erdőben, a kerekesszékében találták meg annak a férfinak a holttestét, aki mint a vizsgálatokból kiderült, kínhalált halt. Két évig tartó nyomozás után a múlt héten tartóztatták le a lakótársait, pontosabban a fogvatartóit. Prostitúcióból és apróbb bűncselekményekből tartotta fenn magát a háromfős banda. Az ügyészség szerint azért tartották maguknál az idős, beteg férfit, hogy minden hónapban elvehessék a 70 ezer forintos nyugdíját. A Kékfény riportja.


A szentmártonkátai zártkerti övezet portáinak kilencven százaléka lakatlan. Ez az a hely, ahol el lehet tűnni a világ szeme elől. Gyakran megesik, hogy a lakatlan, romos házakba csavargók, hajléktalanok költöznek be, az állandó lakóknak sokszor fogalmuk sincs, hogy ki lakik a környéken. 2017 októberében néhány állandó lakó gombát szedett az erdőben.

Sokkoló látvány fogadta őket.

„Egy erdőben, Szentmártonkáta térségében egy idős embert találnak holtan kerekesszékben, lábak nélkül” – mondta Gyugyi Csilla, a Pest megyei főügyészség szóvivője. Senki sem tudta, hogy ki lehetett az idős férfi, nem látták korábban a környéken. Az első vizsgálat csak annyit állapított meg, hogy a férfi természetes úton halt meg, betegsége következtében.

Két év telt el, mire kiderült, hogy valószínűleg gyilkosság történt. Mégpedig különösen aljas, gátlástalan gyilkosság.

Elvették a bankkártyáját

Az egyik elkövetőt, B. Oszkárt a múlt héten tartoztatták le. Az áldozatot még 2006-ban ismerte meg, aki már akkor teljesen kiszolgáltatott állapotban volt. Mindkét lábát amputálták, alkoholizmusa miatt családja is elfordult tőle, teljesen egyedül maradt. A két férfi közös albérletbe költözött.

Időközben még ketten költöztek be az albérletbe, egyikük T. Marietta, akit szintén a múlt héten tartóztattak le. A másik, Hódosi Csaba, akit a rendőrség jelenleg köröz. A vád szerint ők hárman felelősek az idős férfi, B. János haláláért.

A három gyanúsított és az idős férfi 13 évig élt együtt.

Az idős, mozgásképtelen férfit a nyugdíjáért tartották. Az idősebb ember bankkártyája az egyik gyanúsítotthoz került. Ő vette le a nyugdíját a számlájáról.

B. Oszkár és T. Marietta prostituáltak voltak, emellett harmadik társukkal, a jelenleg is körözés alatt álló Hódosi Csabával kisebb vagyon elleni bűncselekményeket követtek el.

A fővárosban egyik romos albérletből a másikba költöztek, és vitték magukkal az idős, mozgásképtelen férfit is, akinek 70 ezer forintos nyugdíja biztos jövedelmet jelentett. A nő időközben két gyereket szült, egy ideig közösen nevelgették őket, amíg a gyermekvédelem el nem vette tőlük a nem megfelelő körülmények miatt.

2017 elején aztán több kisebb bűncselekmény miatt forró lett a talaj a gyanúsítottak lába alatt, így egész egyszerűen magára hagyták az egyik albérletben az idős, kerekesszékes férfit.

„A magára hagyott sértettet olyan állapotban találták meg a családsegítő munkatársai, hogy azonnal kórházba kellett vinni” – mondta Gyugyi Csilla.

Az egyik budapesti kórházban elkezdődött a gyógykezelése, és elmondta a családsegítő munkatársainak és a kórház dolgozóinak, hogy nincs bankkártyája, mert elvették tőle, és úgy véli, hogy folyamatosan használják. És azt is elmondta, hogy azok az emberek, akik elvették a kártyáját, ugyan nem bántották, de számtalanszor megfélemlítették, és tart tőlük.

Erőszakkal elvitték a bankfiókhoz

Az ekkor már 69 éves B. János fél évet töltött egy budapesti rehabilitációs intézetben. Csak a kezelése vége felé mondta el, hogyan bánnak vele lakótársai. Ekkor, a családsegítő szolgálat munkatársainak segítségével végre letiltatta a bankkártyáját.

„Az elkövetők szembesültek azzal, hogy nem működik a bankkártya. Egyáltalán nem volt pénzük, ezért azt tervelték ki, hogy meglátogatják korábbi lakótársukat. A nő ment be a kórházba, és azzal az ürüggyel, hogy cigarettáznak egyet,  fogta az idős embert, és kitolta a kórházból” – mondta Gyugyi Csilla.

Egy bankfiókig vitte az áldozatot, és ráparancsolt az idős emberre, hogy vegyen le minden pénzt a számlájáról, úgy százezer forintot, de ezután sem vitte vissza a kórházba. Vonatra szálltak, és elvitte magával Szentmártonkátára.

A három gyanúsítottat ekkor már több bűncselekmény miatt is körözték, valószínűleg ezért húzták meg magukat. Beköltöztek az egyik romos házba, oda vitték a súlyos beteg, kórházi ápolásra szoruló idős embert. Senkinek sem szóltak, hogy velük van, a gyógyszereit nem adták be neki, éppen csak enni-inni kapott. Az idős férfi négy napig bírta.

Egyik este, amikor a sértett nagyon erősen zihálni kezdett, nem hívtak hozzá se orvost, se mentőt, ez ahhoz vezetett, hogy meghalt – mondta a Pest megyei főügyészség szóvivője.

A három gyanúsított megpróbálta eltitkolni a férfi halálát.

„Megpróbálták a szentmártonkátai állomáson hagyni, olyan ötletük is volt, hogy felszállnak vele egy vonatra, és ott sorsára hagyják, majd végül úgy döntöttek, hogy egy erdős részre viszik, és ott hagyják” – tette hozzá.

Így került végül az idős, nagybeteg, kerekesszékes férfi a szentmártonkátai erdőbe, ahol másnap gombaszedők találták meg. A helyszínelők az elhanyagolás egyértelmű jeleit találták a férfin, élete utolsó négy napján még a mellékhelyiségbe sem vitték ki.

Életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak

Amikor B. János holttestét megtalálták a szentmártonkátai erdőben, a nyomozóknak először azt kellett kideríteniük, hogy gyilkosság történt-e. Mert a gyanúsítottak nem értek hozzá az idős áldozathoz, a betegsége végzett vele. A vádlottak ügyvédje szerint ezért legfeljebb segítségnyújtás elmulasztásáról lehet szó.

„A segítségnyújtás elmulasztásával kapcsolatban van egy ténybeli beismerő vallomása az ügyfelemnek, azzal kapcsolatban, hogy amikor haldoklott, nem hívtak mentőt, orvost, segítséget. A gyilkosság vádpontját tagadják, hiszen nem volt céljuk megölni a bácsit” – mondta Janklovics Ádám ügyvéd.

Amikor két évvel ezelőtt elfogták B. Oszkárt és társait, segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsították meg őket. Múlt héten, vagyis két év elteltével döntött úgy az ügyészség, hogy

amit tettek, az ennél lényegesen súlyosabb.

„Amikor egy kórházból folyamatos gyógykezelés alatt álló embert elvisznek, és utána nem érdekli őket, hogy orvos látja-e, a gyógyszereit megkapja-e, bármilyen bejelentést ez irányban nem tesznek, és erről nem is gondoskodnak, amikor látják, hogy rosszul van, nem hívnak hozzá orvost, semmiféle lépést nem tesznek, hogy jobban legyen, mentőt se hívnak, akkor nyilvánvaló, hogy tisztában kell lenniük azzal, hogy ez a sok mulasztás milyen következményekkel járhat” – mondta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

A bíróság azonban végül elrendelte az előzetes letartóztatásukat. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az elkövetés módja élet elleni cselekmény megalapozott gyanúját támasztja alá, és szó lehet az emberölés minősített esetéről – fogalmozott Kenese Attila, a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője.

Segítségnyújtás elmulasztásáért legfeljebb három év börtön jár. B. Oszkárnak és két társának azonban nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy elleni emberölésért kell majd felelnie, amiért akár életfogytiglant is kaphat a három elkövető.

Számos veszély fenyegeti az időseket

Múlt héten ünnepeltük az idősek világnapját. Azt a napot, amikor szüleink, nagyszüleink előtt tisztelgünk. És akik sokszor már annyira elesettek, hogy segítség nélkül nem tudják tisztességben leélni utolsó éveiket – hangzott el a Kékfény riportjában.

„Minél elesettebb egy idős ember, annál inkább könnyű célpontja a bűnözőknek” – mondta a rendőrség bűnmegelőzési osztályának munkatársa, Varga Balázs. Az ORFK alezredese elmondta, hogy veszélyforrást jelent, ha egy idős ember súlyos beteg, és nem tudja magát ellátni, valamint, ha olyan társaságba kerül be, ahol kihasználják.

A rendőrség szerint azonban még az ehhez hasonló, első pillantásra kilátástalannak tűnő helyzetekben is van remény.

„Mindenképpen fontos, hogy az idős ember adjon jelzést, amikor találkozik egy orvossal, postással, hogy akivel vagyok, az bánt, leveszi a kártyámról a pénzt” – mondta Varga Balázs.

A rendőrség az utóbbi években kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minden olyan szervezetnek, amely kapcsolatba kerülhet idős emberekkel, prevenciós információkat adjon, milyen jelekre kell figyelni, hogyan lehet észrevenni, ha valaki bajban van.