Magyar Nemzet: Nyomoz a rendőrség az ellenzék adatkezelési botránya miatt

 

Nyomoz a rendőrség az ellenzék adatkezelési botránya miatt – közölte a rendőrség tájékoztatása alapján kedden online felületén a Magyar Nemzet című napilap.

A Magyar Nemzet által közzétett cikk szerint a VIII. kerületi ellenzék ajánlóívekkel kapcsolatos adatkezelése miatt választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt nyomozás indult ismeretlen tettes ellen.

A lap szerint az általuk bemutatott dokumentumok és fotók alapján „tiltott választói adatbázist építhet az ellenzék”.


A VIII. kerületi ellenzék ajánlóívekkel kapcsolatos adatkelezéséről hétfőn közölt cikket a Magyar Nemzet. A Csalásra építheti kampányát Budapesten az ellenzék című írás szerint feltételezhető, hogy csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék.

A cikkben azt írták: „felvetődik a gyanú, hogy az ellenzék üzemszerűen rögzíti az ajánlóíveken szereplő személyek adatait, ez pedig tilos, mint az ajánlóívek másolása”. Ezt követően a józsefvárosi választási iroda ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, most pedig a hatóság is elrendelte az eljárást.

Kitértek arra, hogy a józsefvárosi helyi választási bizottság hétfőn döntött arról is: bejelentést tesz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH), mert feltételezése szerint a Momentum Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért párt és a Lehet Más a Politika párt jelöltállításhoz szükséges ajánlásgyűjtése során „a személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be vagy annak közvetlen veszélye fennáll”.

A választási bizottság kéri a hatóságot, hogy folytasson le vizsgálatot és szólítsa fel az adatkezelőket a jogsérelem orvoslására, illetve a jogsérelem közvetlen veszélyének megszüntetésére. Az ügyben a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István is bejelentést tett az adatvédelmi hatóságnál – tették hozzá.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a Magyar Nemzet kérdésére hétfőn úgy nyilatkozott: „amennyiben igazak a sajtóban megjelent hírek, nemcsak jogellenes adatkezelés, hanem személyes adattal való visszaélés és választással kapcsolatos bűncselekmény is megvalósul”.

A NAIH elnöke hangsúlyozta: a jogszabályok tiltják az adatok rögzítését, az bűncselekmény, az ajánlóíveket kizárólag a kellő számú aláírások összegyűjtésére lehet használni.

A gyanús eset kapcsán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, korábban a VIII. kerület polgármestere visszalépésre szólította fel Pikó Andrást, csakúgy, mint Sára Botond (Fidesz-KDNP) polgármester, aki szerint a „legdurvább csalás” történt – írta cikkében a Magyar Nemzet.