Nyomoz a rendőrség az egyik legnagyobb magyar őssejtbanknál

 

A hivatalos megfogalmazás szerint emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt vizsgálódik a rendőrség. A CryoSave nevű vállalat magyarországi központja hetek óta zárva van, telefonon nem elérhetők, svájci irodájuk ad csak tájékoztatást, angolul. Az M1 is hiába kereste a céget, megkereséseinkre nem reagáltak. Az érintettek internetes csoportba tömörülve próbálnak információkhoz jutni.

Európa vezető sejtbankjaként hirdeti magát a világhálón a CryoSave. Több videójuk is elérhető, amelyekben részletesen bemutatják tevékenységüket. Azt hirdetik, hogy a szüléskor levett őssejtet futárszolgálattal szállítják Magyarországról a genfi laboratóriumba. A mintákat több egységre bontják, speciális kazettákba teszik és -196 fokon tárolják. Az összeállítás szerint több tízezer magyar gyermek őssejtjét őrzik.

Köztük a kéthónapos Leóét. Szülei azért szerződtek le a vállalattal, mert két másik gyermekük köldökzsinórvérét is ők tárolják. Korábban nem volt gond, de most a minta elszállítása után semmilyen értesítést nem kaptak, még a számlát sem küldték meg. Ezért felhívták a központi telefonszámot, de azt Svájcban egy angolul beszélő ügyintéző vette fel és azt mondta, hogy a magyar irodát átmenetileg bezárták.

„Megkérdeztem, hogy mi a helyzet a május 2-án született gyermekem mintáival, mert arról még nem kaptam semmilyen értesítést. Azt mondta, hogy utánanéz és visszahívnak. Ez két nappal később, hétfőn meg is történt, visszahívtak és akkor küldték el az őssejtminták megérkezéséről szóló igazolást, a letárolásról szóló igazolást és a számlát” – mondta az M1 híradójának Rukk-Tóth Edina.

A CryoSave magyarországi központja Budapesten, a 14. kerületben található. A helyszínen semmi sem jelzi, hogy az iroda zárva lenne, de az ügyfelek hetek óta hiába jönnek ide, a kapunál beljebb nem jutnak. A vállalat magyar telefonszámai egyáltalán nem kapcsolhatók, még a szakmai tanácsadóké sem. Az M1 riportere is megpróbálta, de nem járt sikerrel.

Az őssejtbank magyar honlapja viszont működik. Még szerződést is lehet kötni online, az alapcsomag közel 400, a kombinált 600 ezer forintba kerül. A portálon megadott elérhetőségekre írásban is elküldtük kérdéseinket, de választ egyelőre nem kaptunk. A rendőrség azt a tájékoztatást adta, hogy emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

Az egyik legnagyobb közösségi oldalon a szülők létrehoztak egy csoportot, CryoSave károsultak néven, már több mint 400 tagja van. A szülők egymásnak próbálnak segíteni és információt adni.

Ez a győri édesanya is így próbál tájékozódni. A most hároméves lánya köldökzsinórvérét tároltatta el a céggel, és várja a második gyermekét, de már nem biztos abban, hogy megismétli az eljárást. Azt mondja: elbizonytalanodott, és reméli, hogy nem verték át.

„Kételkedem benne, hogy most ez mennyire jó. Igazából az nyilván akkor derülne ki, ha esetleg valamilyen betegség lenne, vagy szükség lenne rá bármilyen formában. De most úgy gondolom, hogy 25 évre van eltéve a mintája, ha el van téve a mintája, 25 év alatt az orvostudomány rengeteget fejlődhet” – mondta Németh Barbara.

Magyarországon 2002 óta lehet levetetni szüléskor az őssejtet. Bár ezek későbbi, terápiás célú felhasználása még kiforratlan, az eljárás az utóbbi években rendkívül népszerű lett, több válllalkozás is nyújt ehhez kacsolódó szolgáltatásokat.