A nyolcszázmilliós zsákmányból néhány tízezer forint maradt

 

Az elmúlt évek egyik legnagyobb zsákmányát, egy 800 millió forintot rejtő páncélszekrényt rabolt el egy banda. Évekre és az egyik rabló beismerő vallomására volt szükség ahhoz, hogy bíróság elé álljanak. A Kékfény riportja.

Az öt halálos áldozatot követelő csepeli hajléktalangyilkosságok elsőrendű vádlottja, a szerb állampolgárságú B. Dragan vádlott-társai az ellenük előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult másodfokú büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermében 2016. május 4-én. Az ítélőtábla az elsőrendű vádlott büntetését tényleges életfogytiglanra súlyosbította, a másodrendű vádlottat szintén életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték, és több más vádlott esetében is súlyosbították a Fővárosi Törvényszék korábbi döntését. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A banda legfiatalabb tagja elmondta, hogyan követték el a rablást 2015 nyarán, és beismerő vallomást tett, valamint megnevezte két bűntársait is. Négy évvel ezelőtt fülest kaptak egy Solymáron élő gazdag emberről, akihez megéri betörni. Kiderítették, hogy a férfi jelentős vagyont örökölt, és a lakásában lévő páncélszekrényben százmillió feletti pénzösszeget tart. A három férfi elhatározta, hogy kirabolja a férfit.

A vádlottak korábban már kifigyelték a solymári irodaházat, ahol a sértett lakása is volt, felmérték az ingatlan térfigyelő kameráit és a riasztórendszert is. Július 5-én éjfél körül a férfi lakásához autóztak, az egyikük kint maradt, ketten pedig a nyitva hagyott bejárati kapun bementek az épületbe. Tudták, hogy a sértett nincs otthon, és az irodaházban hagyott kulcsával zavartalanul bejutottak a lakásába.

Az ablakon dobták ki a páncélszekrényt

Megtalálták a páncélszekrényt, azonban az a falhoz és a padlózathoz volt rögzítve, ezért ki kellett onnan feszíteni. A vádlottak többféle szerszámmal próbálták kitépni a trezort, és amikor végre sikerült, rájöttek, hogy ketten nem bírják lecipelni a harmadik emeletről a 160 kilogrammos páncélszekrényt, ezért kituszkolták az ablakon.

A betörők egy molnárkocsival tolták el kocsijukig a páncélszekrényt, majd elmenekültek. Amikor a rejtekhelyükön felfeszítették, jelentős összegű forintot, eurót és dollárt is találtak, amit szétosztottak egymás között. Az elkövetéskor számolt devizaárfolyam alapján

a pontos összeg 791 millió 885 ezer forint volt.

A pénz mellett ékszereket és milliót érő órát is találtak, amit később zálogba adtak.

Az ügyészség az elsőrendű vádlottal egyezséget kötött

Az egy éve életbe lépett új büntetőeljárási törvény lehetőséget ad a beismerő vallomást tévő elkövetőknek, hogy még a nyomozás alatt úgynevezett egyezséget köthetnek a vádhatósággal. Ha a vádalkuhoz hasonlóan feladják cinkostársaikat, vagy segítenek egy másik bűncselekmény leleplezésében, csökkenthetik büntetésüket.

A solymári betörés ügye négy év után jutott el a bíróságra, miután a legfiatalabb bandatag beismerő vallomást tett, és ez vitte sikerre a nyomozást. A bírák ugyan nem vehetnek részt az egyezség megkötésében, de ők jóvá hagyják jóvá. Az előkészítő ülésen többek közt azt is vizsgálják, hogy kényszer hatása alatt tette-e a vádlott a beismerést, vagy mások helyett esetleg felvállalja-e az elkövetés tényét. A Budapest Környéki Törvényszéken az egyezséget kötő solymári tolvajt, aki büntetlen előéletű, a százmilliós betörésben való részvételéért két év próbaidőre és öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A bíróság továbbra is vizsgálja az ügyet

A két férfi pere folytatódik. A meghallgatáskor ugyan mindent tagadtak, ami gyakorlatilag felesleges azok után, hogy a törvényszék jóváhagyta társuk vallomását. A beismerő vallomások nem vezetnek automatikusan a tettestársak elítéléséhez,

a bíróságnak a tárgyaláson továbbra is vizsgálnia kell a vallomások valóságtartalmát.

Előfordulhat ugyanis, hogy megdőlnek ezek az állítások, és végül azok járnak jobban, akik tagadtak és vállalták a tárgyalást.

A két idősebb betörőnek ugyanakkor rossz az alkupozíciója. Mindketten megjárták már a börtönt, egyikük bűnlajstromán kábítószerrel való visszaélés, a másikén lopás és csalás szerepel, büntetett előéletük miatt az ügyész különösen jelentős értékre elkövetett lopás bűntette miatt hét év fegyházat, illetve hat év börtönt kért, amiből feltételesen sem szabadulhatnak.

A meglopott férfi, aki ideje nagy részét az Egyesült Államokban tölti, a közel 800 milliójából eddig mindössze pár tízezer forintot kapott csak vissza. A zálogba adott karikagyűrű és nyakkendőcsipesz lefoglalásával 47 591 forint térült meg. A vádhatóság szerint a tolvajok a zsákmány jó részét felélték, a két vádlott pedig ablakgyártó, illetve kanapés cégébe gépeket vásárolt belőle.

A tippadó kilétére máig nem derült fény

Az egyezséget kötő tolvajnak továbbra is részt kell vennie a vádlott-társai ellen folyó büntetőeljárásban. Ha időközben kiderülne, hogy mégsem mondott igazat, akkor megsemmisítik a vele kötött egyezséget, megfosztják a kedvezménytől, és korrigálják az ítéletét. Egyébként az Ördög gúnynevű tippadó személyének kiléte máig nem derült ki.