Közel hétszázezret zsarolt ki volt iskolatársától egy siófoki fiatal

 

A Kaposvári Járási Ügyészség zsarolás és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a 17 éves siófoki fiatallal szemben, aki volt iskolatársától zsarolt ki nagyobb összeget.

A tanulás iránt motiválatlan, szakképzettséggel nem rendelkező fiatalkorú vádlott eldöntötte, hogy bűncselekmény útján fog pénzt szerezni. Tudta, hogy a volt általános iskolájába jár egy nála két évvel fiatalabb fiú, akinek a családja jó anyagi körülmények között él – írta honlapján Magyarország Ügyészsége.

A fiatal ezért 2017 novemberében az iskolakapuban megvárta a nála gyengébb testalkatú sértettet, akit erőfölényét kihasználva megfenyegetett azzal, hogy megveri, ha nem hoz neki otthonról pénzt. A fiatalkorú sértett a vádlott fenyegetésének hatására szülei pénzéből ekkor 20.000,-Ft-ot vett el, amit átadott a vádlottnak – folytatta az ügyészség.

A fiatalkorú vádlott ezután 2018 decemberéig kisebb-nagyobb kihagyásokkal heti, illetőleg havi rendszerességgel fenyegette meg bántalmazással a sértettet pénz átadása érdekében, akit egy alkalommal a ruhájánál fogva megrángatott és pofon is ütött, amikor a követelés teljesítésével vonakodni kezdett. A vádlott a sértett zsarolása útján közel 700.000,-Ft-ra tett szert.

A pénzek eltűnése egy idő után azonban a sértett szüleinek is feltűnt, ezért a nyomozó hatósághoz fordultak. A siófoki rendőrök végül 2018 decemberében az iskolaudvaron fogták el a vádlottat úgy, hogy éppen akkor vett át újabb 40.000,-Ft-ot a sértettől. A vádlottnak azért is felelnie kell, mert a 18 éven aluli barátnőjéről pornográf tartalmú fényképeket tartott a mobiltelefonján – fejtették ki.

Az ügyészség az elfogása óta letartóztatásban lévő és javítóintézetben fogva tartott vádlottal szemben javítóintézeti nevelés elrendelésére tett indítványt azzal, hogy beismerő vallomás esetén annak időtartamát 3 évben állapítsa meg a bíróság.