Megérkezett a Clark Ádám úszódaru Budapestre

 

Cikkünk frissült.

A Clark Ádám hajódaru az északi vasúti összekötő híd közelében, a háttérben az Árpád híd 2019. június 5-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Clark Ádám hajódaru az északi vasúti összekötő híd közelében, a háttérben az Árpád híd 2019. június 5-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Megérkezett a Clark Ádám úszódaru az északi összekötő vasúti hídhoz, ez az a hely, ahol kiköt Budapesten, és innen megy majd tovább a Hableány mentési helyszínéhez. A Duna magas vízállása miatt azonban egyelőre nem tud tovább menni a baleset helyszínére, meg kell várni, amíg 420 centiméter alá apad a folyó – hangzott el az M1-en.

Ketté is törhet a hajótest mentés közben

Szerdán is nagy erőkkel dolgoztak a búvárok, kialakították az emelőpontokat a hajóroncson. Ha sikerül sok ponton rögzíteni, 20-30 perc alatt is ki lehet emelni a hajót, ha minden optimális lesz hozzá. Azonban a hajótest ketté is törhet a mentés közben, mivel

a Hableány 70 éves,

a katasztrófa okozta károsodása pedig nem ismert. A mentési munkálatokat ma már nem kezdik el.

Ha kiemelték lehetséges, hogy maga is el tud hajózni, de ha nem, akkor uszályokkal viszik egy ellenőrzési pontra – mondta korábban az M1 helyszíni tudósítója.

A Margit híd egyik pillérénél kialakított ponton hídon megjelentek katonák, TEK és katasztrófavédő szakemberek. A roncs felett végeznek méréseket, ha minden jól megy, ma is lemerülnek a búvárok – tudósított a Margit híd közeléből délelőtt Joó Ferenc.

Sikeresen átjutott a komáromi vasúti híd alatt a daru

A komáromi vasúti híd alatt sikeresen átjutott az úszódaru, amely reggel fél hétkor indult el Komáromból. Ez volt útvonalának egyik legkritikusabb része a Margit híd mellett, ahol a legkevésbé fér el – ezért kellett várni a Duna apadására. A speciális úszódaru leengedett gémmel

50 m hosszú és 20 m széles,

2006-os átépítése óta 200 tonna teherbírású, ezzel a legnagyobb ilyen jármű Közép-Európában – hangzott el az M1-en.

A Clark Ádám az esztergomi Mária Valéria híd alatt is problémamentesen jutott át. Az úszódaru óránkénti 11-12 kilométeres sebességgel halad Budapest felé, addig nem kell kikötnie és a többi híd alatt könnyűnek ígérkezik az átjutása. Kissé emelkedett a Duna vízszintje az elmúlt pár órában, ami viszont segíti a mentést – közölte az úszódarun utazó Joó Csaba, az M1 tudósítója.

Címlapfotó: A Clark Ádám úszódaru Budapesten 2011. április 27-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)