Büntetőeljárás keretében vizsgálják a hajótragédiát

 

Büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálják, mi vezethetett a szerda esti dunai hajóbalesethez – mondta Pál Adrián rendőrezredes.

Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és a kéttagú, magyar személyzet tartózkodott.

A 33 főből 2 fő idegenvezető, 31 fő pedig turista. A balesetet követően hét fő kimentésére került sor azonnal, akiket három különböző kórházba szállítottak el, a helyszíni ellátást követően. A megtalált hét holttest azonosítása folyamatban van. 21 főt továbbra is keresnek – közölte Pál Adrián rendőrezredes rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Közölte, szerda este 21.05-kor történt a baleset és az első bejelentés 10 perccel később érkezett a tevékenységirányítási központhoz. Az ütközés után a Hableány nevű hajó

oldalára fordult

és nagyon gyorsan, hét másodperc alatt elsüllyedt. Az MTI kérdésre azt közölték, a Viking Sigyn hajó „svájci illetőségű céghez tartozik”, kapitánya pedig ukrán állampolgár, akit már meghallgattak a balesettel kapcsolatban. Kérik: aki látta a balesetet, azonnal jelentkezzen a rendőrségen.

A hét holttest közül kettőt azonosítottak

A Dunán történt hajóbalesetnek eddig hét halálos áldozatát találták meg, a kimentett hét túlélő dél-koreai állampolgár – közölte Pál Adrián, majd hozzátette: a halottak közül két áldozatot sikerült azonosítani.

Elmondta: az elsüllyedt Hableány turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A kapitányon és a matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők.

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Pataki Zsolt Gábor tűzoltó ezredes arról beszélt, hogy a Duna teljes déli szakaszán folyik az áldozatok és a lehetséges túlélők felkutatása; felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal is.

A baleset előtt a Hableány fordult a Viking Sigyn elé 

A dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking szállodahajó elé, azt követően történt a tragédia – közölte Pál Adrián.

A felvételeket értelmezve elmondta: a videón az látható, hogy „hegymenetnek, északnak” tart mindkét hajó, és amikor beérnek a Margit híd két pillérje közé, a Hableány „valamilyen oknál fogva” befordul a Viking elé,

a Viking pedig megborítja a kishajót,

amely hét másodperc alatt elsüllyed.

Hozzátette, a 21.05-kor történt ütközésről tíz perccel később egy betelefonáló értesítette a tevékenységirányító központot, azt követően érkeztek a helyszínre a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a honvédség, az önkéntes tűzoltóságok, a polgárőrség és a vízügyi igazgatóság munkatársai.

Az ezredes közölte, amíg a hatóságok szakemberei a helyszínre érkeztek, addig civilek a balesethez közeli hajókról mentették a vízbe esett embereket.

Harmadfokú készültséget rendeltek el 

A Dunán szerda este történt hajóbaleset miatt haladéktalanul elrendelték a harmadfokú készültségnek megfelelő, fokozott éjjel-nappali parti figyelő-jelentő szolgálatot – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a fokozott szolgálat a Duna

Budapest alatti szakaszán a déli országhatárig,

három vízügyi igazgatóság területén, a közép-Duna-völgyi, a közép-dunántúli és az alsó-Duna-völgyi területén van érvényben.

Négy vízi járműves figyelőszolgálatot rendeltek el a déli M0 híd alatt, Tassnál, a solti rakodónál és Baján, a Türr István hídnál.