Hajóbaleset a Dunán – 21 főt még keresnek

 

Heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a fővárosban, a Dunán a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, kihűléses tünetekkel vitték őket kórházba. 21 főt továbbra is keresnek. Büntetőeljárás keretében vizsgálják a történteket.

 Cikkünk csütörtök estig folyamatosan frissült. A friss összefoglalónkat itt tudja elolvasni

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát

A vízi baleset körülményeinek tisztázása érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság igazságügyi hajózási nautikai szakértő bevonásával nyomozást rendelt el. A nyomozók szemlét tartottak, tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le.

A nyomozás során beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok alapján felmerült a személyre szóló megalapozott gyanú, ezért a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát a nyomozók halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A 64 éves C. Yuriy odesszai lakost kihallgatását követően őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. A kutatásban közreműködők a 9-11 km/h sebességgel áramló vízben és Duna teljes Lánchíd alatti magyar partszakaszain továbbra is mindent megtesznek az eltűntként kezelt 21 személy felkutatása érdekében – közölte csütörtök este a rendőrség.

Nem szigorítani, hanem betartani kell a hajózási szabályokat

Solymos András hajómérnök szerint nem szigorítani, hanem betartani kell a hajózási szabályokat. Csütörtökön az M1-nek kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, nagy szamárság lenne a szállodahajók kitiltása a belvárosból, de oda kell figyelni a hajózási szabályzat betartására.

Csak tapasztalt búvárok merülhetnek

Nagyon kockázatos a merülés a szerdai dunai hajóbalesetben elsüllyedt hajóroncshoz – mondta Czakó László búvár az M1-nek csütörtökön. Azt mondta, a körülmények miatt annyira veszélyes a művelet, hogy csak olyanok mehetnek le, akiknek nagy a tapasztalatuk.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1-en közölte: a vízhozam a baleset idején és csütörtök délelőtt is másodpercenként 4000-4500 köbméter volt, ami a normális mennyiség duplája. Felidézte, hogy a vízügy a baleset miatt harmadfokú készültségnek megfelelő figyelőszolgálatot rendelt el, éjjel-nappal fokozott számban figyelik a folyót, és négy hajóval is kint vannak a vízen.

Kockázatos lenne a merülés

Több hajó – köztük tűzoltóhajó – valamint egy darushajó is érkezett a szerencsétlenség helyszínére. Szakértők szerint rendkívül rosszak a körülmények, így nagyon kockázatos egy merülés – hangzott el az M1-en.

A Duna vízállása újabb húsz centiméterrel emelkedett, a vízhozam pedig duplája a szokásosnak. A hajóroncs a hídpillérek közelében helyezkedik el, ez további kockázatokat jelent a mentésben résztvevő búvárok számára. A szakemberek délután többször is vizsgálták a lehetőségeket, de egyelőre úgy tűnik, túl kockázatosnak találták a körülményeket.

A helyszínre érkezett darushajóval próbálják majd kiemelni a Hableányt, de először megvizsgálják, rekedtek-e holttestek a hajótestbe. A Hableány kiemelése csak a holttestek felszínre hozatala után kezdődhet meg.

Osztrák különleges búvárok érkeznek Budapestre

Ausztria a Cobra különleges egység tíz búvárját küldte csütörtökön Budapestre, hogy támogassák magyar kollégáikat a dunai hajóbalesettel kapcsolatos mentési munkálatokban – közölte az osztrák belügyminisztérium. A mentési szakértők az eltűnt dél-koreai utasok keresésében vesznek részt – tette hozzá a tárca.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Őszinte részvétem a szerencsétlenséget szenvedett utasok hozzátartozóinak. Az ilyen tragikus baleseteknél fontos, hogy műveleti erőkkel és korszerű technikával álljunk szomszédjaink rendelkezésére” – hangsúlyozta Eckart Ratz belügyminiszter, egyúttal köszönetet mondott a Cobra kötelékében szolgálóknak.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a búvárokat a magyar vészhelyzetkezelési központ kérésére küldik Magyarországra.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor merülhetnek a búvárok

Egyelőre nem tudni, hogy mikor merülhetnek a roncsokhoz a búvárok. A Margit-hídnál felállított pontonon jelenleg is többen dolgoznak.

Az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója megtudta, a balesetben szerencsétlenül járt Hableány az oldalára dőlve süllyedt a Duna fenekére, és jelenleg is ebben a pozícióban van. A hajó teteje így 3-4 méterre lehet az áradó folyó fenekén.

A pontonon – amelyre a szakemberek egy sátrat állítottak fel – van, aki búvárruhába öltözött. Azt jelenleg nem tudni, hogy vannak-e áldozatok az elmerült hajó testében.

A szakemberek jelenleg is vizsgálják, hogy biztonságos-e a búvároknak a merülés. Időközben újabb csónakok érkeznek a baleset helyszínére, fedélzetükön búvárokkal.

A merülést nehezíti, hogy továbbra is árad a Duna, nagy a sodrása, a szakemberek a hétvégére várják a tetőzést, hat méteren.

Mély gyász kezdődik Dél-Koreában

Az M1 tudósítója szerint egészen biztosan mély gyász kezdődik Dél-Koreában, hiszen az emlékekben még él a Szevol nevű komp 2014-es katasztrófájára, ami az ország délnyugati partjai közelében történt. Akkor az elmerült hajón 476-an utaztak, közülük 326 középiskolás diák. A mentés során mindössze 172 embert sikerült megmenekíteni.

Szöulból húszfős mentőcsapat indul Budapestre, közöttük veterán, nagy tapasztalattal rendelkező búvárok, akik a 2014-es dél-koreai kompkatasztrófa helyszínén is dolgoztak – jelentette az M1 Tokióban tartózkodó tudósítója.

Szintén Magyarországra indulnak a baleset túlélőinek rokonai, mintegy negyvenen.

Megkezdhetik a holttestek kiemelését

Az M1 tudósítója a Margit-hídról jelentette, hogy a hatóságok ismét megnyitották a hidat a gyalogosforgalom előtt. Az elsüllyedt hajó három-négy méter mélyen fekszik, a kiemelésén dolgozó búvárok várhatóan hamarosan lemerülnek a roncshoz, és megkezdik a holttestek kiemelését.

Emiatt ismét várható a híd lezárása a gyalogosforgalom elől.

Hat személyt kiengedtek a kórházból

Az M1 információi szerint a hajóbaleset hét sérültje közül hatot már kiengedtek a kórházból, egy személy továbbra is ellátásra szorul, őt bordatöréssel kezelik.

Cseke Béla, az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztályának orvosa azt mondta: a sérültnek több bordája eltört, ami többnapos megfigyelést igényel. Valamennyi sérült nagy lelki traumán ment át – tette hozzá.

Még napokba telhet a hajóroncs kiemelése

Akár napok, de egy hét is eltelhet, mire kiemelhetik a szerda este a Dunába süllyedt sétahajó roncsait a búvárok – mondta Sopronyi Richárd, a Diving Island Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-nek. Az ipari búvár elmondta, a Duna jelenleg is árad, s az előrejelzések szerint ez még akár jövő keddig is így maradhat. Jelenleg a Duna vízszintje két méterrel magasabb annál a megengedett mértéknél, amiben még dolgozhatnak a szakemberek – fűzte hozzá.

A nagyon erős sodrás és víznyomás a búvárok számára életveszélyes körülményeket teremtenek,

ezért ilyenkor meg sem próbálják a leereszkedést.

Többnyire egyébként egy pontonhoz rögzítik magukat a búvárok (ezért van a helyszínen a honvédség pontoneleme), majd a fenéken kúszva közelítik meg a roncsot. A látótávolság a Dunában még alacsonyabb vízállás esetén is nulla, ezért csak tapogatózni tudnak a szakemberek.

A búvárok feladata ilyenkor, hogy felmérjék a roncs pontos helyét és rögzítsék azokat a drótköteleket, amelyekkel majd kiemelik a hajótestet – mondta Sopronyi Richárd, hozzátéve, a szakemberek ilyenkor csak kívül dolgoznak, hiszen nagyon kockázatos lenne bemenni egy sérült hajóba.

A művelet sikeréhez legalább négy-öt ember munkájára van szükség, közülük csak egy fő a búvár, míg a többiek segítők, illetve irányítók. A konkrét üggyel kapcsolatban megjegyezte, vélhetően nagyon gyorsan süllyedt a folyóba a sétahajó, így azoknak, akik nem a fedélzeten tartózkodtak, valószínűleg esélyük sem volt kijutni.

Már Szerbiában is keresik az eltűnteket

Az M1 információi szerint a magyar hatóságok a szerbiai kollégáik segítségét kérik az eltűnt személyek felkutatásában. A szakemberek úgy vélik, a megáradt Duna erős sodrása miatt már a folyó szerbiai szakaszán kell keresni a hajóbaleset áldozatait.

Videón a tragédia 

A rendőrség csütörtök délután tette közzé a balesetről készült felvételt.

Mun Dzse In dél-koreai elnök telefonon beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel

Mun Dzse In dél-koreai elnök telefonon beszélt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel, és arra kérte a magyar kormányt, hogy továbbra is tegyen meg minden tőle telhetőt a budapesti hajóbalesetben eltűnt dél-koreai turisták mentésében – közölte a szöuli elnöki hivatal szóvivője.

A 15 perces beszélgetésben

Mun megköszönte,

hogy a magyar hatóságok “aktívan végzik a mentési műveleteket” – tette hozzá Ko Min Dzsung.

Pintér Sándor hivatalában fogadta a koreai nagykövetet 

Magyarország belügyminisztere hivatalában fogadta a Koreai Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövetét, Kju Szik Chöt csütörtökön – közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel.

A közleményben azt írták, Pintér Sándor részvétét nyilvánította az elhunyt koreai állampolgárok hozzátartozóinak, majd részletes tájékoztatást adott a szerda este történt hajóbaleset ismert körülményeiről, a hatóságok megtett intézkedéseiről és a mentési-kutatási folyamatról.

Szigorú vizsgálatot vár el a kormány 

A magyar kormány szigorú vizsgálatot vár el a hajóbalesettel kapcsolatban, és minden segítséget megad a dél-koreai delegációnak – közölte a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Harmadfokú készültséget rendeltek el 

A Dunán szerda este történt hajóbaleset miatt haladéktalanul elrendelték a harmadfokú készültségnek megfelelő, fokozott éjjel-nappali parti figyelő-jelentő szolgálatot – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-vel.

Dél-koreai haditengerészek indulnak Budapestre (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

Közleményük szerint a fokozott szolgálat a Duna Budapest alatti szakaszán a déli országhatárig, három vízügyi igazgatóság területén, a közép-Duna-völgyi, a közép-dunántúli és az alsó-Duna-völgyi területén van érvényben.

Négy vízi járműves figyelőszolgálatot rendeltek el a déli M0 híd alatt, Tassnál, a solti rakodónál és Baján, a Türr István hídnál.

Kásler Miklós meglátogatta a hajóbaleset sérültjeit 

A mentők és a sürgősségi intézmények kiválóan dolgoztak – mondta Kásler Miklós miniszter, miután meglátogatta a dunai hajóbaleset Uzsoki Utcai Kórházban ápolt sérültjeit.

Kásler Miklós a kórház épületében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a mentők azonnal beszállították a sérülteket

az Uzsoki, a Honvéd illetve a Szent Imre kórházba,

a sürgősségi osztályok pedig azonnal átvették és megfelelően ellátták őket.

A hét sérültből négyen már elhagyhatták kórházat, a többi három állapota kielégítő – tette hozzá.

Sajtótájékoztató az Uzsoki Utcai Kórházban (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hajózási vállalat: Volt elegendő számú mentőfelszerelés 

A Hableány hajó fedélzetén a teljes befogadóképesség – vagyis 60 fő – számára megfelelő mentőfelszerelés volt – közölte a sétahajó üzemeltetője, a Panorama Deck Kft. csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a hajózási társaság a balesetben érintett utasok és legénység számára

azonnali pénzügyi segítséget ajánl fel.

Mint írták, a Hableány hajó 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panorama Deck flottájának 2003 óta. Érvényes engedéllyel rendelkezik 2020. október 31-ig. A tapasztalt, 58 éves hajóvezető és az 53 éves matróz kifogástalanul végezte a munkáját, mióta a társaság alkalmazásában állt.

21 főt még keresnek

Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és a kéttagú, magyar személyzet tartózkodott.

A 33 főből 2 fő idegenvezető, 31 fő pedig turista. A balesetet követően hét fő kimentésére került sor azonnal, akiket három különböző kórházba szállítottak el, a helyszíni ellátást követően. A megtalált hét holttest azonosítása folyamatban van. 21 főt továbbra is keresnek – közölte Pál Adrián rendőrezredes rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Büntetőeljárás keretében vizsgálják a történteket 

Büntetőeljárás keretében,

szakértők bevonásával

vizsgálják, mi vezethetett a szerda esti dunai hajóbalesethez – mondta Pál Adrián rendőrezredes. Közölte, szerda este 21.05-kor történt a baleset és az első bejelentés 10 perccel később érkezett a tevékenységirányítási központhoz. Az ütközés után a Hableány nevű hajó oldalára fordult és nagyon gyorsan, hét másodperc alatt elsüllyedt.

Az MTI kérdésre azt közölték, a Viking Sigyn hajó „svájci illetőségű céghez tartozik”, kapitánya pedig ukrán állampolgár, akit már meghallgattak a balesettel kapcsolatban. Kérik: aki látta a balesetet, azonnal jelentkezzen a rendőrségen.

A hét holttest közül kettőt azonosítottak

A Dunán történt hajóbalesetnek eddig hét halálos áldozatát találták meg, a kimentett hét túlélő dél-koreai állampolgár – közölte Pál Adrián, majd hozzátette: a halottak közül két áldozatot sikerült azonosítani.

Elmondta: az elsüllyedt Hableány turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A kapitányon és a matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők.

A baleset előtt a Hableány fordult a Viking Sigyn elé 

A dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult

a Viking szállodahajó elé,

azt követően történt a tragédia – közölte Pál Adrián.

A felvételeket értelmezve elmondta: a videón az látható, hogy „hegymenetnek, északnak” tart mindkét hajó, és amikor beérnek a Margit híd két pillérje közé, a Hableány „valamilyen oknál fogva” befordul a Viking elé, a Viking pedig megborítja a kishajót, amely hét másodperc alatt elsüllyed.

A Szent Flórián tűzoltóhajó érkezik egy pontonhídelemmel a baleset helyszínére (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Duna szombaton tetőzik Budapestnél 

Szombaton tetőzik a dunai árhullám Budapestnél. A Tiszán hosszan elnyúló tetőzésre készülnek a szakemberek – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtökön az MTI-vel. Közleményük szerint az országban jelenleg 385,2 kilométeren van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A Duna reggelre Ausztriában

Kienstock térségében

tetőzött, a magyar szakasz nagy részén is újra emelkednek a vízszintek. Nagybajcsnál jelenleg árad a folyó, várhatóan az árhullám az éjszakai órákban meghaladja a elsőfokú készültségi szintet.

Az osztrák mellékfolyókról érkezett nagyobb vízmennyiség következtében a tetőző vízállások a korábban jelzettnél néhány deciméterrel magasabb szintekkel valószínűsíthetőek. Budapestnél a tetőzés szombaton, az alsó rakpartok szintjénél alacsonyabb, 600 centiméter körüli értékkel várható.

Meghallgatták a Hableány turistahajó cégvezetését 

Meghallgatták a rendőrök a balesetet szenvedett Hableány elnevezésű turistahajó tulajdonosait és teljes cégvezetését – mondta Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője csütörtökön az MTI-nek. Hozzátette: a turistahajó személyzete

saját életét kockáztatva

részt vett a mentésben. Az elsüllyedt hajó legénysége több évtizedes tapasztalattal rendelkezett. Naponta több ezren vesznek részt hasonló dunai városnéző programokon – mondta. Jelezte: évente több millió turista vesz részt hajós programokon Magyarországon, hasonló balesetre ebben az évszázadban nem volt példa.

Hajózási zárlat van érvényben a Duna egy fővárosi szakaszán 

A szerda esti hajóbaleset mentesítési munkálatai miatt hajózási zárlat van érvényben a Dunán az Árpád híd és a Margit híd pesti oldalán – közölte a rendőrség csütörtök reggel a honlapján. A közlemény szerint a zárás május 30-án 6 óra 20 perctől visszavonásig van érvényben. A hajóforgalom a folyó budai oldalán tud haladni – tették hozzá.

Pontonhídelemet juttattak a baleset helyszínére 

Egy pontonhídelemet juttatott a Magyar Honvédség hadihajós ezrede a szerda esti hajóbaleset helyszínére, a Margit híd közelébe – mondta Szilágyi Zsolt ezredes, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka csütörtök reggel a honvedelem.hu-nak.

Kutató-motorcsónak a Duna fővárosi szakaszán (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A parancsnok elmondta, a baleset után nem sokkal parancsot kaptak, hogy mérjék fel képességeiket, pontosan mivel tudják támogatni a belügyminisztériumi és a katasztrófavédelmi szakemberek mentési munkáját.

„Az állományt riasztottuk, és létrehoztunk egy búvárcsoportot, illetve egy hajócsoportot” – mondta az ezredes. „A hajócsoport egy tűzszerész járőrhajóból és egy beépített szonárral rendelkező folyami aknamentesítőből áll: előbbit a felszíni keresés-kutatás, utóbbit pedig a hajóroncs felkutatása céljából vetettük be” – fogalmazott az ezredes.

Hozzátette, miután megtalálták a hajóroncsot, a hajókat visszarendelték a hadikikötőbe.

Megérkezett egy daru is a helyszínre 

Egy vízi daru érkezett

a Margit híd melletti Duna-szakaszra,

a szerda esti hajóbaleset helyszínének közelébe – jelentette az MTI helyszíni tudósítója csütörtök reggel. A tudósító elmondta, a vízen – a Margit híd pillérei között – jelenleg a katasztrófavédelem munkatársai, illetve a Magyar Honvédség és a rendőrségi tűzszerészek tanácskoznak a mentés részleteiről. Az Országház és a híd közötti szakaszra érkezett vízi daru mellett egy hatósági hajó horgonyoz.

Az MTI tudósítója csütörtök reggel azt az információt kapta, hogy az elsüllyedt kirándulóhajó roncsainak kiemelése még néhány óráig biztosan nem kezdődik meg. A pesti rakparton rendőrautók hosszú sora várakozik.

Búvárok készülnek merülésre 

Megérkezett a Margitszigethez, az elsüllyedt turistahajó közelébe a Magyar Honvédség egyik hadihajója és búvárok készülnek a merülésre – hangzott el csütörtök reggel az M1-en.

Közölték, értesüléseik szerint a honvédség szakemberei részt vesznek majd a 3-4 méter mélyre süllyedt Hableány felderítésében. Az M1 tudósítója gumicsónakokban búvárokat látott a Margit híd közelében.

A honvédség hajója a Duna fővárosi szakaszán (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Több fázisban hozzák fel a hajóroncsot 

Több fázisból álló művelettel emelik majd ki a Dunából a turistahajónak a roncsait – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtökön az M1-nek.

Gál Kristóf hozzátette, jelenleg

a kiemeléshez szükséges előmunkálatokat végzik.

Kitért arra is, az alsó rakpartokon a mentési munkálatokkal kezdődően bevezetett fogalomkorlátozást feloldották, de időszakosan korlátozásokra kell majd számítani.

Az elsüllyedt hajó, a Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály közölte, cégük is részt vesz abban a válságstábban, amelyet a baleset után állítottak fel.

Elkezdődött a hajóroncs felderítése, a helyét három bójával jelölték ki a Margit hídnál. A Duna nemsokára tetőzik, így körülbelül

3-4 méter mélyen

helyezkedik el a 27 méter hosszú, Hableány nevű hajó roncsa.

A mentőszolgálat megerősítette a hírt, amely szerint 16 embert keresnek továbbra is, hét ember megsérült, heten pedig életüket vesztették, több embert nem sikerült újraéleszteni a rakparton. Két holttestet a Rákóczi hídnál, egyet pedig az M0-s déli szakaszánál találtak meg. Hivatalos információt 10 órára ígértek – közölte korábban az M1 helyszíni tudósítója.

Budapestre jön a dél-koreai külügyminiszter 

Még csütörtökön Budapestre utazik Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter a szerda esti dunai hajószerencsétlenség miatt – jelentette be csütörtökön Kim In Csol, a szöuli külügyminisztérium szóvivője.

Kang miniszter a baleset helyszínére utazik, hogy személyesen irányítsa munkatársaink munkáját – tudatta Kim, aláhúzva, hogy

szorosan együttműködnek a magyar hatóságokkal,

és mindent megtesznek, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a kialakult helyzetet.

A mentést már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálják 

Három fővárosi kórházba vitték a szerda esti, Budapesten történt dunai hajóbaleset sérültjeit –mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője az M1-nek. Az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben részt vevők.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, a baleset hét sérültjét

stabil állapotban

vitték kórházba – tudomása szerint a Honvédkórházba, a Szent Imre kórházba és a Merényi Gusztáv kórházba –, annak köszönhetően, hogy hamar partra kerültek. A sérültek átfagytak a hideg vízben, de nagyobb traumás sérülést nem találtak rajtuk – tette hozzá.

Rendőrségi motorcsónak a Duna fővárosi szakaszán (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Duna vize most hideg – 10-15 fokos –, s az áradás miatt nagyon erős a sodrása – mondta a szóvivő, hozzátéve, aki ilyenkor vízbe kerül, az pillanatok alatt kihűlhet. A helyszínen van egy mentőhajó, amiről azt vizsgálják, hogy miként lehetne kiemelni a Hableány nevű sétahajó roncsát.

Nagy erőkkel folyik a mentés,

amelybe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, a Duna teljes magyarországi szakaszán.

Maga alá gyűrte a kisebb hajót

A Hableány elnevezésű turistahajó feltehetően egy nagyméretű luxushajóval ütközött a szakadó esőben, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó gyorsan elsüllyedt. Roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg.

A mentőszolgálat több embert megkísérelt újraéleszteni, de hét esetben nem jártak sikerrel. A mentést nehezíti az időjárás, a sötétség, a víz alacsony hőmérséklete, továbbá az, hogy a Duna árad és a folyónak erős a sodrása.

Elhúzódó folyamat lesz a keresés

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz. A helyszínen tartózkodik Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is.

Horváth Ildikó a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját. Az áldozatok azonosítását a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársai segítik.

Zacher Gábor toxikológus az M1 csatornának nyilatkozva arról beszélt, hogy

a kihűlés komoly fenyegetést jelent,

és a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

A Viking Sigyn szállodahajó a Duna Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Erőteljesen árad a Duna a fővárosban

A Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály azt mondta, rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy erőteljesen árad a Duna a fővárosban, a budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint.

Jelenleg 5 méter körüli a vízállás,

a Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.

A dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el 

A külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök az ország turistáit ért magyarországi vízi balesettel kapcsolatban.

Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy

a magyar hatóságokkal együttműködve

tegyen meg minden lehetséges intézkedést azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek Budapesten.

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági hivatal vezetőjétől.

A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.