Kiszámíthatatlansága miatt figyelték S. Ábelt – Újratárgyalják az ügyeit

 

Robbanóanyagot állított elő, diáktársai megölésével fenyegetett, gyorsétteremben lövöldözött, és százmilliós csalási kísérletet hajtott végre a vádlott. Négy ügy, amiért bíróság előtt áll S. Ábel. A Kékfény riportja.

A zavaros, sokakban riadalmat keltő bűncselekményei miatt a rendőrök folyamatosan figyelték, titkosszolgálati eszközökkel is. Neve akkor lett közismert, amikor nyolc éve azzal gyanúsították meg, hogy jogászhallgatóként vélt sérelmei miatt támadást tervezett egyetemi csoporttársai ellen. S. Ábelt az utóbbi évtizedben többször is elítélték: egyik esetben a vád szerint a férfi 2013 augusztusában több lövést adott le egy engedély nélkül tartott fegyverrel Budapesten, egy gyorsétteremben. Senki nem sérült meg, az eset azonban komoly riadalmat keltett.

Ötven nap közérdekű munkára enyhítette S. Ábel budapesti joghallgató korábban első fokon emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt kiszabott két és fél éves szabadságvesztését a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2014-ben. Éppen szabadlábon volt, mikor az év nyarán elfogták. A Terrorelhárítási Központ komoly erőkkel érkezett ahhoz a budapesti házhoz, ahol a fiatalember az édesanyjával lakott. Tűzszerészek is megjelentek a lakásban.

Házilag készített robbanószert

A jelenlegi tárgyaláson Szokolai Gábor, a Fővárosi Főügyészség ügyésze ismertette a vádiratot: 2017 júliusában a vádlott elhatározta, hogy robbanóanyagokat fog előállítani, ezért az ehhez szükséges anyagokat nagyobb mennyiségben beszerezte. A tárgyaláson S. Ábel nem lehetett jelen, mert börtönbüntetését tölti, ezért a vádlottat távmeghallgatással kapcsolták a börtönből.

A bíró elmondta, a távmeghallgatást a Büntetés-végrehajtási Intézet kérelmezte, ennek lehetőségét a bíróság megvizsgálta és engedélyezte. A megvádolt S. Ábel viszont személyesen akart védekezni.

Bár a vádlott szerint ezzel a védekezéshez való jogát sértik, az ügyész felolvasta a vádiratot. Eszerint S. Ábel az édesanyja lakásában folyamatosan kísérletezett, és sikerült bizonyos anyagokból robbanóanyagot előállítania.

A vádirat szerint TATP-t és DADP-t állított elő. A rendőrség egyik leszerelt tűzszerésze, Gáll Tamás a Kékfénynek elmondta, házilagosan, háztartási vegyszerekből könnyen összekeverhető és előállítható hasonló robbanóanyag. Egy nagyobb rezgésre vagy ütésre vagy akár egy minimális szikrára is képes  a kristályrácstörés bekövetkezni, majd ennek eredményeképpen felrobban a teljes anyagmennyiség – magyarázta.

A robbantásos terrorcselekmények során is TATP-t és DADP-t használnak az elkövetők.

Ezen anyagok reakciókészsége kiszámíthatatlan, megbízhatatlansága és veszélyessége miatt még engedéllyel sem állítható elő.

A büntető törvénykönyv szerint aki robbanóanyagot vagy robbanószert engedély nélkül állít elő, az két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az ügyészség szerint S. Ábel ilyen tiltott anyagot állított elő, amiért felelnie kell.

Az ügyész közlése szerint S. Ábel 2017. július 27-én 50-70 gramm vegyületet műanyag palackokba töltött, majd azok tartalmát Budapest XXII. kerületében egy erdős területen kiöntötte. Gáll Tamás tűzszerész szerint ez a mennyiség körülbelül egy átlagos kézigránátban található mennyiségnek felel meg.

Kamerán követték életét

Korábbi ügyei miatt S. Ábelt veszélyesnek tartották, ezért szabadulása után titkosszolgálati eszközökkel tartották szemmel. Édesanyja budapesti lakását, ahol lakott, bekamerázták. S. Ábel szerint a rossz minőségű kép alkalmatlan az azonosítására, és tagadta a vádakat.

Telefonját is lehallgatták, civil ruhás nyomozók követték mindenhová.

A hatóságok szerint S. Ábel átlépett egy határt, ezért kellett közbeavatkozniuk. Az ügyészség most robbanóanyaggal visszaéléssel és közveszélyokozással vádolta meg. A vádlott a tárgyaláson kitartóan tiltakozott a távmeghallgatás ellen, állítása szerint meg sem kérdezték, hogy személyesen meg akar-e jeleni a tárgyalásán.

Jelentősen megkönnyítheti az eljárásokat a távmeghallgatás

Az új büntetőeljárási törvény alapján 2018 szeptembere óta a gyakorlatban is lehetőség van arra, hogy egy vádlott vagy egy tanú videókapcsolaton keresztül vegyen részt a tárgyaláson. Országosan eddig 72 tárgyalótermet szereltek fel ilyen kamerarendszerrel, és a börtönökben 39 távmeghallgatásra alkalmas szobát alakítottak ki.

Ennek köszönhetően nem kell a fogvatartottakat utaztatni, nem kell annyi büntetés-végrehajtási fegyveres kísérőt rendelni a tárgyalótermekbe. Elkerülhető lett volna például a februári fegyveres túszejtés a Fővárosi Törvényszéken, ha a veszélyesnek ítélt vádlottat távmeghallgatással kapcsolják a börtönből.

S. Ábel védője szerint senki nem értesítette, hogy a védence ügyének tárgyalását távmeghallgatással akarja a bíróság lefolytatni. A bíró végül úgy döntött, hogy figyelembe veszi S. Ábel kérését, és a legközelebbi tárgyaláson személyesen védekezhet a bíróságon. A per nyár közepén folytatódik.