Akár tíz évet is kaphat a férfi, aki hetekig élt együtt megölt barátjával

 

Újabb tárgyaláson tisztázzák majd a részleteket a pécsi emberölés ügyében. A vádlott az előkészítő tárgyaláson beismerte a gyilkosságot, de azt a bíró egyelőre nem fogadta el. A tettes egy hónapig rejtegette áldozata holttestét, amit egy felfújható medencébe és egy szőnyegbe csomagolt. A Kékfény riportja.

Az ügyészség által közzétett fotókon látható egy koszos szoba padlóján egy szőnyeg, rajta egy sapka, alatta pedig egy kék színű, leeresztett műanyag úszómedence, és abba beletekerve egy holttest. Az 57 éves férfit cimborája ölte meg, és próbálta így elrejteni.

A gyilkosság után egy hónapig élt együtt a lakásban a tetemmel.

M. Lászlót vezetőszáron vezették be a tárgyalóterembe, az előkészítő ülésre. Amennyiben az előkészítő ülésen beismer mindent, ahogy a vádiratban áll, akkor ítélet születhet. Az ügyész először ismertette a vádirat lényegét: „huzamosabb ideje egy pécsi, négylakásos társasházban lakott a két férfi. A négy lakás közül kettő a sértett tulajdonában volt, az egyiket ő használta, a másikban a vádlott szívességi lakáshasználóként lakott.”

M. László és barátja a szomszédok szerint úgy éltek együtt húsz éve, mint a házaspárok. Az áldozat korábban vasutas volt, később alkalmi munkákból és a nyugdíjából tartotta el a tettest, ő pedig vezette a háztartást. Mindketten rendszeresen ittak, hetente kétszer-háromszor is lerészegedtek. Olyankor folyamatosan balhéztak, ordítoztak, agyba-főbe püfölték egymást.

Gyanút fogtak a közelben lakók

A Kékfénynek a tett helyszínéül szolgáló lakáshoz közeli kisboltban dolgozó nő elmondta, ismerte az áldozatot, hiszen korábban folyton ott lebzselt az üzletnél. Elmondása szerint az áldozat mindenkivel kötözködött. A boltban felfigyeltek arra, hogy egyszer csak eltűnt. Amikor már egy hete nem látták, kérdezgették a barátját, mégis merre jár a férfi, a gyilkos összevissza beszélt.

A vádiratból azonban kiderült, hogy pontosan mi történt. Tavaly október 22-én délután

szokás szerint részegen ment haza az áldozat.

Eleinte csak összeszólalkozott a két férfi, aztán egymásnak estek. Az áldozatot először előröl szúrta meg társa, majd miután hasra esett, a tettes a hátába is belevágta a kést. Ezeken a sérüléseken pedig már az azonnali orvosi beavatkozás sem segített volna.

„Alkalmi koporsóba” rejtette a holttestet

M. László a vád szerint két napig agyalt azon, hogy mit tegyen, aztán úgy döntött, az udvarról behozza a leeresztett műanyag medencét, abba tekeri bele a holttestet. Napokkal később egy szőnyeget is ráterített az erősen oszló tetemre. Később mosószerrel szórta körbe az „alkalmi koporsót”. Így élt a lakásban több mint egy hónapig.

A boltos azt mesélte: gyanús volt számukra M. László nyugodtsága. Ezért egyik ismerősével kitervelték, hogy egy üveg borral állítson be M. Lászlóhoz, hátha akkor beengedi őt a lakásba. Az ivócimbora a lakásban iszonyatos bűzt érzett, és mindenütt döglegyeket látott.

A férfi, ahogy kijött a lakásból, azonnal hívta a rendőrséget. Az egyenruhások pedig megtalálták a tetemet, és azonnal őrizetbe vették M. Lászlót.

A tettes azt állítja, csak önvédelemből ölt

Az ügyész a tárgyaláson tíz év börtönbüntetést kért M. Lászlóra, ha mindent elismer. A vádlott előbb konzultált a védőjével, mint mondta, kikészíti az eljárás, fél éve nem tud rendesen aludni. A vádlott szerint az az igazság, hogy ő tulajdonképpen önvédelemből ölt. A barátja támadt rá először egy ruhafogassal, csak akkor kapta fel a kést, mikor az áldozat már a sodrófáért nyúlt.

A tárgyalóteremben a bíró arról döntött, hogy nem lehet figyelembe venni olyan beismerést, amit csak azért tesz a vádlott, hogy végre vége legyen az eljárásnak.

Tisztázni kell a részleteket, ezért

újabb tárgyalást tartanak május 28-án.

Akkor várhatóan szakértőket, tanúkat is meghallgatnak. Azokét is, akiknek idézését M. László kéri, hogy elmondják, valójában milyen ember volt az áldozat.

A címlapfotó illusztráció.