Nagy a kereslet a fiatalkorú szexmunkások iránt

 

Szexuális erőszak, emberkereskedelem és gyerekprostitúció miatt ítéltek el öt embert a múlt héten, mert örömlányként dolgoztattak és végül el is adtak egy intézetből szökött tinédzsert. Az áldozat mindvégig védte a férfit, aki elcsalta, és rávette a prostitúcióra. A Kékfény riportja.

Az áldozat kiskorú, aki gátlástalan felnőttek játékszere volt. Öt ember akart megélni a kizsákmányolásából. A lány egy fővárosi nevelőotthonban élt, mert a szülei elváltak, az apja új családot alapított, hozzá nem mehetett.

Az anyjánál sem maradhatott, a kiskamasz állami gondozásba került. És ahogy az intézetis gyerekek közül sokan, ő is gyakran szökött meg az otthonból. Az intézetis fiatalok gyakran ellenségnek tekintik a nevelőiket – mondta korábbi, hasonló ügyek kapcsán, két évtizedes tapasztalata alapján Radoszáv Miklós gyermekvédelmi szakértő.

A szökés tiltakozás az ellen, hogy minden az akaratukon kívül történik velük – mondta Komóczi Mihály klinikai szakpszichológus, igazságügyi szakértő, aki rendszeresen vizsgál állami gondozott gyerekeket. Úgy fogalmazott: olyanok, mint a katonák a lövészárokban. Folyton lőnek körülöttük, nekik csak tűrni kell.

A szökött tini hamarosan egy férfi markában találta magát. Aztán annak ismerősébe szeretett bele, 15 évesen. A férfi magához költöztette a lányt egy Pest megyei településen. Hamarosan pénzre akarta váltani a hamvasságát és a kiszolgáltatottságát. A kamasz kényszerítés nélkül belement, hogy prostituált legyen.

Aprópénzért adták el egy kéjencnek

Először az Ócsai út környékén állította ki dolgozni a tinit. Hírhedt „örömlány-vadászhely” ez, mégis elmaradtak a kuncsaftok. Volt, hogy a 12 ezer forintos helypénzt sem tudták kifizetni. A férfi nem volt gyakorlott strici, inkább a vagyon elleni bűncselekményekben „szerzett jártasságot”, a nővére segített neki: félmeztelen erotikus fotókat készített a tiniről, majd feltöltötte azokat az egyik örömlányokat hirdető internetes oldalra.

A házukban fogadták a szexért fizető vendégeket.

Ekkor egy ismerős nő lépett a színre, aki felvetette, ismer egy 60 éves férfit, akinek pénze is van, és kedveli a fiatal lányokat. A banda kitervelte, hogy 35 ezer forintért eladják a kéjsóvár férfinak a kamasz lányt, akit rávesznek arra, hogy fossza ki a férfit, és majd ezután visszaszökik a futtatóihoz.  Az üzletet megkötötték, a hatvanéves férfi elvitte egy távoli településre a lányt, aki nem talált pénzt nála, és esélye sem volt arra, hogy visszautazzon a városba. Ha szökni próbált, a vevő pofonokkal tartotta vissza.

A férfi többször bántalmazta,  megerőszakolta a kamasz lányt. Akkor se hagyta abba, amikor az élettársa rászólt, hogy ha nem akarja, hát ne csinálja ezt a lánnyal.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Mikor a lány futtatója rájött, hogy tervük dugába dőlt, megkereste a gyerek szüleit, hogy mentsék ki őt. A férfi, aki megvette a lányt, erről tudomást szerzett, és hogy elkerülje a bajt, hazaküldte a tinit. A lány visszakerült az intézetbe, de újra megszökött, szeretett stricijéhez ment, és folytatta a prostitúciót. Még a férfi letartóztatásakor sem akart ellene vallani.

Internetes oldalon vadásszák a kiszolgáltatott lányokat

A családból kivetett gyerekek minta híján nem ismerik és nem tudják működtetni az érzelmi kapcsolatokat. Bármilyen viszonyba belekapaszkodnak, ha azt hiszik, hogy végre szeretik őket. A prostitúció nem idegen a számukra, hiszen a társaik közül többen ezt csinálják, és a kuncsafthoz kötődni sem kell.

A szeretetlenségben vagy nyomorban sínylődő gyerekek könnyű prédái a bűnözőknek. A stricik

internetes oldalakon vadásszák ezeket a fiatalokat,

felveszik velük a kapcsolatot, majd ígérnek mindent: ajándékot, pénzt, szerelmet, házasságot. Értük mennek menő autóval és divatos ruhákban, felékszerezve, és elcsavarják a fejüket.

A lányok aztán gyorsan az út szélén találják magukat. A szeretet, az otthon helyett pedig az undor és az erőszak következik: gyakran veréssel kényszerítik őket szexmunkára.

Futtatóik rákapatják őket a drogra, hogy megtörjék ellenállásukat, és jobban viseljék, hogy mindenféle kuncsafttal el kell menniük. Mindennapos jelenség, hogy a stricik a nevelőotthonok kapujában várják az éjjel kiszökő állami gondozottakat. Miután bizalmukba férkőznek, bármire rá tudják venni őket. Sokan fel sem fogják, hogy amit tesznek velük, az rossz.

Öt embert ítéltek el 

A törvény a korábbinál jóval szigorúbban bünteti a gyermekprostitúció kihasználását. Azt, aki 18 év alatti fiatalt futtat, és azt is, aki a szolgáltatásért fizet. De a kliensek szinte sosem ülnek a vádlottak padján. A stricik pedig nem fedik fel a kilétüket, hiszen óriási haszonra számíthatnak, mert

a fiatalkorú szexmunkásokra nagy a kereslet.

Az intézetis kamasz lány futtatásáért és eladásáért öt embert ítéltek el a napokban a Budapest Környéki Törvényszéken. A csábító gyermekprostitúció kihasználásáért és emberkereskedelemért hat év fegyházat kapott. A nőt, aki az idős kuncsaftot beszervezte, öt évre ítélte a bíróság. A kiskorút kíméletlenül kizsákmányoló hatvanéves férfit visszaesőként tíz évre ítélték, a férfi már ült szexuális erőszak miatt.

A nő, aki a lányról fotókat készített és az internetre feltöltötte, hiába kérte a vádhatóság, nem kapott börtönbüntetést gyermekpornográfia miatt. A bíró szerint ugyanis egy tangabugyis kép csak erotikusnak számít, és nem bünteti a törvény, még akkor sem, ha kiskorúról készítették. Az asszony felfüggesztettet börtönbüntetést kapott prostitúció elősegítéséért. Az ötödik bandatag, aki rendszeresen fuvarozta a tinit a placcra dolgozni, szintén megúszta felfüggesztettel. A kuncsaftok közül egy sem bűnhődött meg azért, hogy néhány másodpercnyi, egyszemélyes élvezetért használt egy gyereket.

A bíró szerint a történtek nem viselték meg túlságosan az áldozatot

A vádlottak jóval szigorúbb büntetéseket is kaphattak volna, ám a bíró szerint ez azért nem volt indokolt, mert a fiatal lány nem súlyos testi-lelki megrázkódtatásként élte meg a vele történteket.

Komóczi Mihály pszichológus szerint az, hogy a lány nem hagyta abba a prostitúciót – Bécsben folytatja tovább –, épp azt bizonyítja, milyen súlyos, egész életére kiható kárt okoztak neki a vádlottak.

A címlapfotó illusztráció.