Így dolgozik szolgálatban egy robbanószer-kereső kutya – VIDEÓ

 

Hogyan lehet megtanítani egy robbanószer-kereső kutyának, hogy nem érhet a megtalált csomaghoz? Hány feladatra lehet betanítani egy szolgálati kutyát? Mit jelent, hogy kilencéves korukban „leselejtezik” őket? A Kékfény stábja élesben, akcióban, szolgálatban kísérte a szabolcsi kutyás rendőröket. A Kékfény riportja.

Kamera a kutyára szerelve, a kiképző sisakjába építve. Forgatás vízen és szárazföldön, a zöldhatáron és határátkelőhelyen. Gyakorlaton és éles bevetésen. Öt napon keresztül követte a Kékfény stábja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szolgálati kutyákat és egyenruhás gazdáikat.

Kalán Ferenc, a megyei kutyás rendőrök vezetője eligazítással kezdte a napot. Az őrnagy majdnem két évtizede rendőr, de ennél sokkal régebb óta foglalkozik kutyákkal. Mint mondta, nem magunk választjuk ki a hozzánk illő kutyát, hanem a kutyák választanak ki minket. A kutya feltétel nélküli ragaszkodást és hűséget tanúsít az ember iránt – hangsúlyozta.

Csaknem fél év a kiképzés

Az őrnagy az eligazítás után védőruhába öltözött, ugyanis a megyei állomány egyik legkeményebb járőrkutyájával, Jokerrel edz. A gyakorlatot vezető járőr felszólította az őrnagyot – aki egy szökésben lévő rabot alakított –, hogy amennyiben szökni próbál, úgy szolgálati kutyát alkalmaz az elfogására. Jokeren szájkosár, az őrnagyon védőruha volt a gyakorlat alatt, de az állat így is könnyűszerrel elfogta és ártalmatlanította az ellenfelét.

A járőrkutyák kiképzését lehet a legkésőbb elkezdeni, csak egyévesen alkalmasak erre, a nyomkövető és nyomkereső kutyákat viszont már fiatalabb korukban lehet tanítani, a kiképzésük négy–hat hónapig tart.

Először a rendőrök kutatnak, aztán a drogkereső kutya

A Kékfény stábja elkísérte a nyomozókat egy tiszavasvári házkutatásra is. Az akcióban négy épületet vizsgáltak át, ugyanis információik szerint nagy mennyiségű kábítószert rejtettek el a házakban. Először a rendőrök kutatták át az épületeket, a legkülönbözőbb zugokban találtak drogot. Végül bevetették Barbit, a kábítószer-kereső kutyát.

Az eb a nyomozók által meg nem talált 200 gramm pszichoaktív szert kiszagolta. Az akcióban így összesen öt kilogramm drogot találtak.

 Az új anyagokat is „beképezik” a kutyákba

A drogkereső kutyák sokat gyakorlatoznak, ez idő alatt tanulják meg a jelzéseket, illetve az anyagok felismerését. Juhász Csaba főtörzszászlós elmondta, a klasszikus kábítószereken kívül az új anyagokat is „beképezik” a kutyákba, így gyakorlatilag a dizájner drogokból is több anyagot felismernek az állatok.

A kutyák naprakészek, a közhiedelemmel ellentétben az erős szagú fedőanyagokkal sem lehet félrevezetni őket. Amennyiben az állat megtalálja a drogot, aktív jelzést ad le, vagyis kapar. Ezt azonban nem minden keresőkutya teheti meg.

Nem mindegy, hogy passzív vagy aktív jelzést ad a kutya

A robbanóanyag-kereső kutyánál a legfontosabb, hogy passzív jelzésmódot használjon, ugyanis nem érhet hozzá a megtalált anyaghoz, nehogy azzal beindítsa a robbanóanyag működését – mondta a Kékfénynek Gönczi Tamás törzsőrmester, Nikosz gazdája.

Elmondása szerint azonban nehéz megtanítani a kutyáknak a passzív jelzést, hiszen ösztönük szerint a zsákmányt meg is kell szerezniük.

A határon is szolgálnak

Magyarországon 650 rendőrkutya van, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van az egyik legnagyobb létszámú állomány. Kalán Ferenc elmondta, jelenleg ötven kutya teljesít szolgálatot a megyében, egy kutya pedig kiképzés alatt áll. Hozzátette, külső schengeni határszakaszként több határforgalmi szakaszt kell ellenőrizniük, hiszen az ország keleti kapuja Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

A Kékfény stábja elkísérte Oláh Ferenc főtörzsőrmestert a beregsurányi határra, ahol szolgálati kutyájával, Ricsivel a csempészek útvonalait ellenőrzi. A főtörzsőrmester azt mondta, hogy az illegális határátlépőket könnyű elfogni, hiszen ismeretlen terepen mozognak, de a csempészekkel már nehezebb dolguk van, mert szinte minden titkos ösvényt ismernek.

A tiszabecsi határátkelőnél éjszaka is nagy a forgalom, a forgatás idején egy kisbuszban kerestek drogot. A szolgálati kutya egyetlen kis zugot sem hagyott ki az átvizsgálás során, végül nem talált semmit. A keresőkedv hanyatlásának elkerülése végett azonban gazdája elrejt neki egy gyakorlóanyagot, majd megjutalmazza.

Földön és vízben is jól teljesítenek

Személykeresésre kiképzett kutyák is vannak, ők a gyakorlat során képesek néhány perc alatt többhektáros területen elrejtőzött embert megkeresni, alapvetően légszimattal.

A halott emberek felkutatása pedig már egy külön szakterület, speciális képzést igényel, és nagyon sokszor a vízben kell megtalálni a holttestet. Ehhez a területhez azonban nemcsak kitűnő szimat kell, de megfelelő mozgáskoordináció is az állat részéről.

Az úgynevezett duál képzettségű kutyák két szakterületen is képesek teljesíteni, például járőr- és kábítószer-kereső kutyák.

A munka után a kutyák és gazdáik együtt indulnak haza, szigorúan szabályozott körülmények között ugyan, de a legtöbb kutyás rendőr nemcsak együtt dolgozik, hanem a szabadidejét is együtt tölti a társával.

Szigorú feltételeknek kell megfelelniük

Szolgálati kutyák csak a legegészségesebb, legjobb idegrendszerű, legjobban képezhető, motiválható ebekből válhatnak, nem lehet semmilyen fóbiájuk, és még egy sor más feltételnek és előírásnak is meg kell felelniük. Vezetőiknek is folyamatosan képezniük kell magukat, érteni, és működtetni kell a kutyákat.

A kutyás alosztályt vezető őrnagy azt is elmondta, hogy nyolc-kilenc éves korukig képesek dolgozni a kutyák, utána a hivatalos megfogalmazás szerint „leselejtezik” őket. Ez a valóságban általában azt jelenti, hogy a gazdájuk megvásárolja őket a rendőrségtől, és a veterán kutyák a társuk mellett, családi kedvencként élik mindennapjaikat.