Nem kerül börtönbe a Tomcat néven ismert egykori blogger

 

Megtorlásba torkollt egy biciklitolvaj lebuktatása, amiért másodfokon, súlyos testi sértésért és garázdaságért ítélték el Polgár Tamást, a Tomcat néven ismert bloggert és társait. A Tolvajkergetőknek hívott csoport tagjainak büntetését nemrég azonban lényegesen enyhítette a bíróság. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy civilek is segíthetik a bűnüldözést, de igazságot nem szolgáltathatnak. A Kékfény riportja.

A Tolvajkergetők csoportja 2011-ben kezdte el tevékenységét. Vezetőjük a közvélemény előtt Tomcat néven ismertté vált Polgár Tamás volt. A Tolvajkergetők kerékpártolvajok nyomába eredtek, az akciókról pedig videófelvételeket is készítettek.

Polgár Tamás áll az ellene hivatalos személy elleni erőszak miatt indult büntetőper tárgyalásán, a Pesti Kerületi Központi Bíróság tárgyalótermében 2011. június 27-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Polgár Tamás 2011-es tárgyalásán, amely hivatalos személy elleni erőszak miatt indult a Pesti Kerületi Központi Bíróságon (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A vádlottak egyesület keretében végezték ezt a tevékenységüket, a céljuk az volt, hogy visszaszorítsák a kerékpárlopásokat. Ezt olyan módon próbálták elérni, hogy úgynevezett csalikerékpárokat helyeztek ki, arra jeladót tettek, majd amikor valaki ellopta a kerékpárt, követték a jelet, amely sok esetben elvezette őket a cselekmény elkövetőjéhez.

Állításuk szerint 4 év alatt mintegy ötven bűnözőt buktattak le ezzel a módszerrel.

A Tolvajkergetők négy tagja azonban az egyik esetnél túlzottan beleélte magát az igazságosztó szerepébe. 2015. április végén a csapat egy nyomkövetővel ellátott, több mint félmillió forintot érő kerékpárt helyezett el a budapesti Széna téren. Néhány órával később a kerékpárt valaki ellopta, amelyről rejtett kamerás felvétel is készült. A tolvaj azonban gyanút foghatott, és a pesti alsó rakparton megszabadult az értékes bringától. A Tolvajkergetők azonban tovább figyelték a biciklit, mert arra számítottak, hogy az elkövető visszajön érte.

Másnap jelzett a nyomkövető, és azt mutatta, hogy a kerékpárt Budakeszire vitték. Tomcat és három társa a tolvaj nyomába eredt, és kisebb nyomozás után megtalálták azt, aki a rakpartról elvitte a biciklit. A négy Tolvajkergető körülfogta, és számonkérte a fiút, hogy hová tüntette az ellopott kerékpárt.

Egyre erőszakosabbak lettek a tolvajjal szemben

A fiú a fenyegetések hatására annyit mondott, hogy a biciklit ötezer forintért eladta egy ismeretlennek, és fogalma sincs arról, hol keressék a félmillió forintos csalikerékpárt. A Tolvajkergetők egyre erőszakosabban próbáltak valami használható információt kicsikarni az egyébként drogfüggő és kissé lelassult tolvajból.

Tomcat provokáló magatartása vezetett a verekedéshez, mert addig inzultálta a sértettet, amíg az valóban támadó magatartást tanúsított, ám a verekedésbe bekapcsolódott a másik három férfi is. A sértettet lefogták, Tomcat acélbetétes bakancsával fejbe rúgta a fiút, akinek eltört az orra, és erősen vérzett is. Tomcat és társai ugyan ellátták a fiú sérüléseit és mentőt hívtak hozzá, de a tolvaj feljelentette négy támadóját.

Igazságot a Tolvajkergetőnek!” Ezt írta valaki a Budapest Környéki Törvényszék épülete előtt a járdára még 2018-ban, az elsőfokú ítélethirdetés előtt. A tárgyaláson azonban Holdampf Gusztáv bíró is hangsúlyozta,

attól, hogy valaki bűnözőket próbál kézre keríteni, nincs joga arra, hogy ítélkezzen felettük, és megbüntesse őket.

A Budapest Környéki Törvényszék tárgyalásán Polgár Tamás nem volt jelen. Úgy tudni, Dél-Amerikába szökött, onnan várta az ügy végét. A Tolvajkergetők tagjai már az első pillanattól fogva tagadták a vádakat. Arra hivatkoztak, hogy jogos védelmi helyzetben voltak, a tolvaj támadott először, ők csak ártalmatlanná akarták tenni.

A bíróság szerint azonban a négy férfi, Tomcattel az élen, kiprovokálta a verekedést. A bíróság első fokon Polgár Tamást bűnösnek mondta ki, és halmazati büntetésül két év szabadságvesztésre, illetve két év közügyektől való eltiltásra ítélte. A többi vádlott tizenöt hónap, illetve huszonegy hónap börtönbüntetést kapott három év próbaidőre felfüggesztve.

Kétféle érvelés ütközött egymással 

Az ítélet ellen az ügyész és a vádlottak is fellebbeztek. Kétféle érvelés ütközött egymással. A védők azzal mentegették a Tolvajkergetők tagjait, hogy ne azokat büntessék, akik elkapták a tolvajokat. Szerintük ez nem büntetést, hanem jutalmat érdemel. Az ügyészség viszont arra hivatkozva kért súlyosabb büntetést, hogy amit a Tolvajkergetők csináltak, mégis csak bűncselekmény, amit súlyosbít, hogy azt gondolták, ők a törvények felett állnak.

A másodfokú bíróságnak ezeket az érveket kellett ütköztetnie és mérlegelnie. A Fővárosi Ítélőtábla lényegesen enyhébb büntetést szabott ki. A Polgár Tamás elleni szabadságvesztési büntetés tartalmát egy év hat hónapra enyhítették, és annak végrehajtását négy év próbaidőre függesztették fel, egyidejűleg a közügyektől való eltiltást is mellőzték.

Az elfogatóparancsot is visszavonták 

A többi vádlottra pedig nem szabtak ki büntetést, csak két év próbára bocsátást, ami azt jelenti, ha a következő két évben bármilyen kihágáson kapják őket, újra előveszik ezt az ügyet, és akkor már büntetésre számíthatnak. A bíróság végül a Polgár Tamás ellen kiadott elfogatóparancsokat is visszavonta, így már nem kell tovább bujkálnia Dél-Amerikában.