Megszólalt az elfogott szír férfi ügyvédje a Híradóban

 

Magyarországon fogták el az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét. A huszonhét éves szír férfi a terrorszervezet emírjeként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított. Legalább húsz ember megölésében vett részt. Véreskezű hóhérként szerepelt az Iszlám Állam propagandavideóiban is – közölte az M1 Híradója.

A 27 éves dzsihadistát a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a TEK műveleti egységének közreműködésével péntek délelőtt fogta el a Nyírbátori Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban. A férfit géppisztolyos, golyóálló mellényes terrorelhárítók szállították Budapestre, a nyomozó ügyészség Belgrád rakparti székházába.

F. Hassant tavaly decemberben egyszer már őrizetbe vették, mert a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren más nevére kiállított útiokmánnyal igazolta magát. Embercsempészés miatt eljárás indult ellene, a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és kiutasította Görögországba, ahol menekültstátusszal rendelkezik. Kitoloncolásáig idegenrendészeti őrizetbe került.

A Fővárosi Főügyészség, a Terrorelhárítási Központ és a belga hatóságok együttműködésének eredményeképpen derült fény arra, hogy a férfi 2016 óta az Iszlám Állam tagja.

A nemzetközi bűnügyi együttműködés keretében beszerzett információk alapján a legfőbb ügyész nyomozást rendelt el az ügyben. Az eddigi adatok szerint a férfi az Iszlám Állam emírjeként 2016-ban a szíriai Homsz városában bosszúból és a lakosság megfélemlítésére kivégezte egy család húsz tagját, mivel egyikük megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez.

A férfi emellett szerepelt az Iszlám Állam propagandavideóiban is. F. Hassan, miután az Iszlám Állam Szíriában katonai vereséget szenvedett, Görögországa ment. Az ott benyújtott menekültkérelme alapján kapott útiokmánnyal Európa több országában is megfordult. A szír férfi ellen emberöléssel elkövetett terrorcselekmény miatt indult büntetőeljárás.

Kihallgatása jelenleg is tart. A nyomozó ügyészség épülete előtt terrorelhárítók állnak, a környéket robbanóanyag-kereső kutyával is átvizsgálták. Az ügyészség közölte: kezdeményezik a férfi letartóztatását.

Megszólalt a szír férfi ügyvédje

A kihallgatás során végig tagadta bűnösségét a most elfogott szír férfi – mondta az M1-nek a gyanúsított ügyvédje közvetlenül a kihallgatás után. Kelen László hozzátette: a vád alapját több titkosszolgálati forrásból származó információ adja, ügyfele viszont kiáll az ártatlansága mellett, vagyis nem ismeri el, hogy részt vett volna öngyilkos merényletek szervezésében, és 20 ember kivégzésében.

„Elég súlyos terrorista váddal illetik az ügyfelemet, amely a jelenlegi szakaszban általa el nem ismert cselekmény. Azokat a bizonyítékokat, amiket elénk tártak, még nekem, mint ügyvédnek, le kell ellenőrizni. Az ügyfelem szerint a vádak nem valósak. Az majd az eljárás során fog kiderülni, hogy a hatóságnak van-e igaza, amely különböző titkosszolgálatok jelentése alapján állítja mindezt, vagy pedig mást mutatnak a tények” – nyilatkozott dr. Kelen László a Híradóban.

Sok radikalizálódott iszlamista térne vissza korábbi hazájába

Utolsó, elkeseredett csatájukat vívják Baghúzban az iszlamisták. A szíriai települést majdnem két hónapja fogták ostromgyűrűbe a Szíriai Demokratikus Erők katonái.

Ez idő alatt mintegy ötezer, az Iszlám Államnak hűséget esküdött fegyveres adta meg magát. Közülük több mint nyolcszázan még évekkel ezelőtt érkeztek külföldről, hogy csatlakozzanak a dzsihadistákhoz. Elégették útleveleiket, megtagadták hazájukat.

A harcok után sokan mégis visszatérnének, többek között azok a férfiak is, akikről a svéd titkosszolgálat  nemrég azt mondta: különös veszélyt jelentenek az ország biztonságára. Vagy azért, mert korábban nyíltan jelezték:  hajlandóak lennének terrorakciókat végrehajtani saját hazájukban, vagy mert kapcsolatban álltak olyanokkal, akik támadásokat terveztek Európában.

Számos figyelmeztető esetre derült fény az utóbbi időben

Volt közöttük olyan is, aki az Iszlám Állam Szíriában forgatott propaganda-videóiban is térített, miközben ő és hozzá csatlakozott családja a svéd államtól rendszeres segélyben részesült.

Egy társa pedig – miután 2015-ben meglőtték –  vissza is tért a szíriai harcmezőről Svédországba, ahol kórházi kezelést kapott. A hatóságok azonban nem tartóztatták fel, így a felépülését követően újra csatlakozott a dzsihadistákhoz. A titkosszolgálatok most arra figyelmeztetnek: a férfi különösen veszélyes. Az apja pedig azt állítja: a fia makacs ember, nem gondolja, hogy valaha is feladná a harcot.

A svéd terrorelhárítás egyik vezetője szerint rajtuk kívül mintegy 100 svéd állampolgár bujkálhat még Szíriában és Irakban. Sokan közülük még az idén megpróbálhatnak illegálisan visszatérni Svédországba

A hónap elején Ausztriában is nagy vihart kavart egy dzsihadista ügye, aki ráadásul korábban az osztrák hadseregtől kapott kiképzést. A bécsi születésű Azad Göktasról elfogása után kiderült: dzsihadista harcosként, 2014-ben hazatért, hogy lőtt sebét osztrák kórházban kezeljék. A férfi egy évre visszamenőleg a munkanélküli segélyét is felvette. Gyógyulása után a hatóságok nem akadályozták meg, hogy visszatérjen a szíriai harctérre.

Szakértők szerint továbbra is az Iszlám Állam jelenti a legnagyobb terrorveszélyt Európára.