Életfogytiglant kaphat a bíróságról megszökött bűnöző

 

Többszörös visszaeső, kifejezetten veszélyes bűnöző az a férfi, aki pénteken megszökött a bíróságról és túszokat ejtett menekülés közben. A 35 éves Sz. Károly felnőtt kora több mint felét börtönben töltötte: gyilkossági kísérlet és bankrablás miatt is elítélték. Minden jel arra mutat, hogy ugyanarról a férfiról van szó, aki 2017-ben egy bankrablás után egyszer már fegyvert fogott az őt üldöző rendőrökre, aztán az egyik kereszteződésben elütötte egy teherautó. Az előélete és a tegnapi események után vélhetően életfogytiglant kap – közölte az M1 Híradója.

Egymás után dördült négy lövés péntek kora délután Budapesten. Egy nézői felvételen jól látszik, hogy a szökött rabot szállító szürke terepjáró – egy rendőrségi ellenőrzőpontot kikerülve – még tovább tudott menni.

A 35 éves férfi ugyanis délelőtt 11 óra körül, a Fővárosi Törvényszék V. kerületi, Markó utcai épületéből szökött meg, ítélethirdetés után.

Dulakodni kezdett az őrrel

Az elítélt a bilincs felhelyezésekor dulakodni kezdett a büntetés-végrehajtási őrrel, akinek a fegyverét sikerült megszereznie, és kimenekült a tárgyalóteremből. Az épületben túszul ejtette a biztonsági szolgálat egyik emberét is, és a tússzal együtt távozott az épületből. Az utcán fegyverrel megállásra kényszerített egy autót – írta közleményében a Fővárosi Törvényszék.

Első túszát elengedte, és az autó sofőrjének fejéhez pisztolyt tartva elhajtottak a szürke terepjáróval a helyszínről.

A rab az V. kerületi törvényszékről a XV. kerület felé menekült. A Szentmihályi úton, alig több mint 10 km-re, egy autó fedélzeti kamerája rögzítette, ahogy a szökevény kiszállt a szürke Nissanból, és egy másik autót próbált szerezni. Jól látszik a képeken, hogy a lábbilinccsel az egyik lábán, pisztollyal a kezében próbálja megállítani az autót.

Sikertelenül kényszerítette a jármű átadására a sofőrt

A felvételt készítő autóst nem, azonban egy másik autóst meg tudott állítani. A Mercedes vezetőjére is fegyvert szegezett, így próbálta meg rákényszeríteni a jármű átadására, sikertelenül.

„Rám fogta a pisztolyt, elkaptam a kezét, letoltam, próbált meglőni, nem sikerült neki. Dulakodtunk, elesett, elejtette a fegyvert” – nyilatkozta az autó sofőrje.

Rendőrök, kommandósok, valamint a Terrorelhárítási Központ folyamatosan a nyomában voltak, és a XV. kerületi forgalmas kereszteződésben végül több lövéssel sikerült megállítani. Egy telefonnal készült felvételen éppen az elfogás pillanatai láthatók, amelyen hallatszik egy lövés is, majd az egyenruhások futva közelítik meg az akkorra már ártalmatlanított férfit.

25 lövés dördült

Az M1 információi szerint 25 lövés dördült el, abból 7 golyó találta el a menekülő férfit. Életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, miután stabilizálták az állapotát – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Híradóval.

Az Országos Traumatológiai Intézet vezetője péntek este azt közölte az MTI-vel, hogy a férfi állapota stabil, és hogy az intenzív osztályon ápolják.

Hosszú a bűnlajstroma

A jelenleg 35 éves Sz. Károlynak a már pénteki ámokfutása előtt is hosszú bűnlajstroma volt, 6 évre már elítélték emberölési kísérlet miatt.

Két évvel a szabadulása után egy kőbányai bankfiókot rabolt ki fegyverrel, de nem jutott messzire a pénzzel, a bankból kilépve szembetalálta magát a kiérkező rendőrökkel. Fegyverrel megfenyegette őket, és megpróbált elfutni, de az úttestre lelépve egy kisteherautó elütötte.

Akkor is a mentők vitték el a helyszínről. Ezért a tettéért 9 évet kapott, pénteken pedig garázdaság és rongálás miatt újabb 1 év 1 hónap szabadságvesztésre ítélték. A Híradónak nyilatkozó ügyvéd szerint a pénteki ámokfutással újabb súlyos bűncselekményeket követett el. Ezekért a bűncselekményekért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható – hangzott el az M1 Híradójában.