Megújult a rendőrség internetes körözési oldala

 

A legkeresettebb bűnözők, illetve az eltűnt személyek nevét és fényképét mostantól meg lehet osztani a közösségi oldalakon is. Sőt, online azonnal bejelentést is tehet a lakosság, ha látta az érintetteket. Az adatbázisba az ellopott állatok, de még a növények is bekerültek.

A rendőrség a napokban megújította a körözési rendszerét, hogy a bujkáló bűnözőket minél hamarabb el tudják fogni. Az 50-es toplistára a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői, a bűnszervezetek tagjai és a visszaesők mellett azok kerülnek fel, akik ötnél több bűncselekményt követtek el, vagy nem vonultak be a börtönbe öt évesnél hosszabb büntetésük letöltésére.

Az oldal újdonsága, hogy ha valaki felismeri a körözött személyt, az adatlapokon lévő gombra kattintva azonnal megteheti a bejelentést, akár névtelenül is.

A mostani fejlesztéssel az volt a rendőrség célja, hogy minél inkább felhasználóbarát oldallá tegye a körözési alporált, és az ott található tartalmak megoszthatók legyenek a közösségi oldalakon is. Szeretnék továbbá arra is felhívni az emberek figyelmét, hogy legyenek segítségünkre a körözési, célkörözési munkában – mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A legkeresettebb bűnözők toplistája már mobiltelefonon is elérhető. A rendőrség jelenleg 13 ezer elfogatóparancs alapján kilencezer embert köröz. Közülük kétezret a bíróság, háromszázat pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve az ügyészség szeretne látni. Az új körözési adatbázisba a személyek, járművek és műkincsek mellett állatok és növények is bekerültek.