Százmilliókért őrizte az elsikkasztott pénzt a borsodi társaság

 

Sokan találgatták az elmúlt tíz évben, hogy hol lehet az az óriási pénzösszeg, amit a Brinks pénzszállító cég alkalmazottja sikkasztott el. A férfit ugyan elfogták és elítélték, de sosem árulta el, mi lett a legendás zsákmánnyal. A napokban kiderült, hogy négyen segítettek a rejtegetésében. A Kékfény riportja.

Vádat emelt az ügyészség három ember ellen pénzmosás miatt. Egy 42 éves férfi 2009-ben a Brink’s pénzszállító cég biztonsági őreként 650 millió forintot lopott el, amelyről mostanáig mindenki azt hitte, hogy nyoma veszett.  Az akciót 2009 szeptemberében hajtotta végre. A cég budapesti központjába 650 millió forintnak kellett volna a miskolci telephelyről beérkeznie, de a ládák felnyitásakor csak téglákat találtak a bankjegyek helyén. Hamar kiderült, hogy a százmilliókkal együtt a cég alkalmazottjának is nyoma veszett.

Thaiföldre utazott, de három hónappal később elfogták a hatóságok, és kiadták Magyarországnak. Elítélték, négy éve szabadult, a pénz azonban nem került elő. Börtönévei alatt kiemelten figyeltek rá, hiszen a rendőrökön kívül az alvilág is kíváncsi volt, hogy hol lehet a mesés zsákmány. A Brink’s biztosítója magánnyomozókat is fogadott, hogy a pénz nyomára bukkanjon. Szabadulása után is szorosan felügyelték a sikkasztót és környezetét. Múlt szerdán az ügyészség nagy bejelentést tett: egy évtized után kiderült, mi lett a sorsa az elrejtett több mint félmilliárdnak.

A vádhatóság szerint az akkoriban vagyonőrként dolgozó alkalmazott a bűncselekmény megtervezésekor egyik barátját kérte meg, hogy busás jutalomért segítsen a lopott pénz megőrzésében.

150 millió forintot ajánlott érte, amit a férfi némi gondolkodás után elfogadott. Egy kikötése volt: semmiképpen se tapadjon a pénzhez erőszakos bűncselekmény – mondta Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője a Duna Televízió Kékfény című műsorában. Az elkövető barátja végül még egy ismerősüket bevonta az akcióba, akinek a vagyonőr 50 milliót ajánlott fel.

Téglákra cserélte a bankjegyeket a pénzszállító sofőrje, majd Thaiföldre menekült

Szeptember 5-én kora reggel – állítólag  azután, hogy kollégáját elaltatta – az elkövető felnyitotta munkahelyén a pénzt tartalmazó ládákat, a pénzkötegeket két táskában az autója csomagtartójába rejtette. A bankjegyek helyére téglákat tett, majd egy előre kibérelt garázsba hajtott, ahol átadta a zsákmányt segítőinek, és még aznap 100 millió forinttal a zsebében Thaiföldre repült.

Hamarosan újabb segítővel bővült a csapat: a hátrahagyott félmilliárdot egyikük nőrokonánál rejtették el műanyag hordókban és egy permetezőben, majd ezeket Tarcal külterületén, egy szőlőföldön elásták – tájékoztatott Jogg Zsolt.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Az autó nyomtalan eltüntetése tízmillióba került, a nőnek 50 millióval honorálták segítőkészségét, és a barátok is újabb összegeket szakítottak. A Thaiföldön bujkáló férfival telefonon tartották a kapcsolatot.

Több mint valószínű, hogy onnantól, hogy ezt a pénzt megszerezte, egy nyugodt éjszakája nem volt. Valószínűleg nem bízott senkiben sem – fogalmazott Komóczi Mihály igazságügyi pszichológus szakért.

Átázott a zsákmány egy része

Egy nap a banda azon kezdett aggódni, hogy Magyarországon is bevezethetik az eurót, ezért úabb embert vontak be, aki 20 millióért vállalta, hogy valutára vált 100 millió forintot. Csakhogy amikor a pénzes hordókat kiásták a földből, váratlan probléma akadt. Mintegy 100 millió forint átázott a hordókban, és a bankjegyek egy része megrongálódott. Ezeket fel akarták használni, ezért házilag kiszárították őket – mondta Jogg Zsolt.

Hajszárítóval és vasalóval estek neki az ázott bankóknak. A sérült pénz egy részét aztán különböző bankfiókokban próbálták épre beváltani, az egyik férfi pedig szerencsejátékokon, sportfogadásokkal forgatta meg a zsákmányt.

A sikkasztott pénz próbára teszi a barátságot

Időközben nemzetközi körözést adtak ki a sikkasztás elkövetője ellen. El is fogták, Thaiföld pedig kiadta Magyarországnak. Jogerősen hét és fél évet kapott, és nem kizárt, hogy a börtönből is tartotta a kapcsolatot társaival.

A Brink’s egykori vagyonőre 2015-ben szabadult. A thaiföldi bujkálás költségein túl a pénz őriztetésére a 600 milliójából legalább 337 millió ment el. Neki nagyjából százmilliója maradt.

Ha valaki rábíz 600 millió forintot a barátjára, az a kapcsolat szinte garantáltan megromlik. Rengeteg kétely veszi körül az illetőt, hogy megbízhat-e a társában, tényleg vigyáz-e a zsákmányra. Kezdetben biztonságérzetet adhat a társak bevonása, később azonban épp ez lesz az első számú buktató – mondta Komóczi Mihály.

Könnyen elképzelhető, hogy valamelyik bevont, aki tud a történetről, belekeveredik valami másik büntetőeljárásba. Ekkor valószínűleg rögtön eszébe jut, hogy egy másik ügyben – vádalkuért cserébe – segít – fogalmazott Kertész Gusztáv ügyvéd.

Belső ember buktathatta le a csapatot

Az elkövető négy segítőjét pénzmosással vádolták meg. Ezt a bűncselekményt az követi el, aki törvénytelenül szerzett pénzt elrejt, őriz, felhasznál, az eredetét titkolja, átalakítja. Nem büntetik viszont azt, aki a pénzt eltulajdonította, vagyis a Brink’s volt alkalmazottját. Persze, arról szó sincs, hogy az eltüntetett zsákmány a büntetés letöltése után a tolvajé, rablóé vagy a sikkasztóé lehet.

Kertész Gusztáv szerint az, hogy sok apró részlet kiderült az ügyről, egyértelműen arra utal, hogy belülről buktatták meg a bandát. Elmondta: egy telefonlehallgatásból vagy súgásból nem kerül elő olyan információ, hogy nyolc éve és három hónapja mit csináltak a pénzzel. Ilyen információ csak belső embertől származhat.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hogy ki volt az illető, arról a hatóságok nem beszélnek. Az ügyvéd szerint a miskolci pénzmosók láthatóan nem dörzsölt profik, viszont sokáig szerencséjük volt. Többször is megbukhattak volna. Nagy pénzek elrejtéséhez az ügyvéd szerint hihető sztori kell, ahhoz pedig komoly konspiráció, ami idő-, pénz- és kapcsolatigényes. És kell hozzá némi intelligencia is.

Nem lehet 600 millióval a zsebben az utcán sétálni, telket, házat venni, betérni a bankfiókba vagy átutazni az államhatáron – mondta Kertész Gusztáv.

Nehéz feldolgozni a hirtelen jött nagy vagyont

Komóczi Mihály pszichológus szerint mindenkiben ott van a vágyakozás a nagy pénz után, de a többség megáll a sóvárgás szintjén. Az átlagembernek nincs gyakorlata abban, hogy kell ekkora vagyont működtetni. Ezért cseppet sincs könnyű élethelyzetben, akinek megvalósul az álma: megcsinálja a nagy balhét, esetleg megnyeri a lottóötöst – mondta. Felépült az ember élete a napi küzdelemre, a motivációkra. Ha ez egy pillanat alatt megszűnik, az illető életvezetése felborul – tette hozzá.

Különösen nagy értékre elkövetett pénzmosásért akár 8 év börtönbüntetés is kiszabható. A megvádolt nőre felfüggesztett, a három férfira letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást kér a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség. Tájékoztatásuk szerint a 600 millió forintnak a tizede is alig került elő.

A címlapfotó illusztráció.