Letöltendő börtönbüntetést kapott a Tolvajkergetők vezére

 

Elsőfokon két év letöltendő börtönre ítélték a Tolvajkergetők vezérét. A Tomcat néven ismert aktivistát súlyos testi sértésért és garázdaságért találták bűnösnek, mert a biciklitolvajok lebuktatásra szerveződött csoport tagjaival provokált, megvert és fejbe rúgott egy férfit, aki ellopott egy félmilliós kerékpárt. A bíró azt mondta, civilek is segíthetik a bűnüldözést, de ez sosem torkollhat megtorlásba. A Kékfény riportja.

Magyarországon évente több mint 10.000 kerékpárt lopnak el, több mint háromnegyedüket csak Budapesten. A rendőrség tehetetlen, az eltűnt biciklik többsége soha nem kerül elő. A Tolvajkergetők 2011-ben kezdték el tevékenységüket. Kerékpártolvajokat buktattak le, az akciókról videó-felvételeket is készítettek. A Tolvajkergetők saját bevallásuk szerint 4 év alatt mintegy 50 bűnözőt buktattak le. Az volt a módszerük, hogy csali-kerékpárokba nyomkövetőt szereltek, annak segítségével megkeresték a tolvajokat, majd értesítették a rendőrséget.

Egyetlen tárgyaláson sem jelent meg Tomcat

Polgár Tamást talán sokkal többen ismerik a becenevén: ő Tomcat, a főleg provokatív politikai akcióiról ismert aktivista. Ő alapította és ő vezette a Tolvajkergetőket, és a büntetőügynek is ő az I. rendű vádlottja, csakhogy egyetlen tárgyaláson sem jelent meg. A bíróságnak küldött utolsó levelében is azt írta, azért, mert nem kívánja magát egy törvénytelen eljárásnak alávetni.

2015. április végén a Tolvajkergetők egy nyomkövetővel ellátott, több mint fél millió forintot érő kerékpárt helyeztek el a Széna téren, a csoport tagjai úgy tudták, sok biciklit loptak el abban az időben a környéken. Néhány órával később a kerékpárt el is vitték, erről rejtett kamerás felvétel is készült. A tolvaj azonban gyanút foghatott, és a Carl Lutz rakparton hagyta a bringát. A Tolvajkergetők tovább figyelték a biciklit, arra számítottak, hogy visszamegy érte az elkövető.

A tolvaj nyomába eredtek

A következő nap mozgásba is lendült a kerékpár, a nyomkövető adatai szerint Budakeszire vitték, de a jel egy idő után megszűnt. Tomcat és három társa a tolvaj nyomába eredt, rövid kutatás és kérdezősködés után megtalálták azt, aki a rakpartról elvitte a biciklit. Kiderült, hogy eredetileg nem ő lopta el a Széna térről a kerékpárt, hiszen nem ő szerepel a rejtett kamerás felvételen. Azt viszont beismerte a fiatalember, hogy később ő vitte el a Duna partról.

D__HB20100526003

Polgár Tamás, Tomcat (Fotó: MTI/Honéczy Barnabás)

A fiú először azt hazudta, hogy egy barátjánál van a bicikli, később azonban bevallotta, hogy 5 ezer forintért eladta valakinek, akinek még a nevét sem tudja, és megmutatta, hol dobták el a kerékpárból kiszerelt nyomkövetőt.

Sértegetni kezdték a tolvajt

A fiatalember bódult állapotban volt, lassan reagált mindenre, később kiderült, hogy drogfüggő. Tomcat a vallatás közben fel is pofozta és ráncigálta is. A Tolvajkergetők időközben többször hívták a rendőröket, hogy jöjjenek ki, sőt egyikük még el is ment a Budakeszi Rendőrőrsre, de senkit sem talált az épületben. A bíróság szerint ez után durvultak el az események, sértegetni kezdték a tolvajt, drogosnak nevezték, sőt ennél durvább kifejezések is elhangzottak.

Tomcat azt állította, nem akarta bántani az egyre idegesebb tolvajt, és csak azért vett elő egy zseblámpát, hogy a szemébe világítson. A bíró szerint viszont ez nem így történt, hiszen Tomcat kivételével minden vádlott mást állított.

Verekedésbe torkollt a vallatás

A bíró szerint a tolvaj csak védekezni próbált a lámpával hadonászó Polgár Tamással szemben, ezért tört ki a verekedés. Tomcat, miután utasította társait, hogy fogják le a fiatalembert, az acélbetétes bakancsával legalább egyszer fejbe rúgta. A fiúnak eltört az orra, Polgár Tamás végül mentőt hívott a helyszínre. Magáról a verekedésről nem készült felvétel, vagy legalábbis eddig nem került elő.

Polgár Tamás (k) áll az ellene hivatalos személy elleni erőszak miatt indult büntetőper tárgyalásán, a Pesti Kerületi Központi Bíróság tárgyalótermében. A bíróság első fokon 1 év 4 hónap, 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Tomcat néven is ismert bloggert, aki 2010-ben a Fővárosi Bíróság folyosóján arcul ütötte Novák Elődöt, a Jobbik országgyűlési képviselőjét. MTI Fotó: Illyés Tibor

Polgár Tamás a büntetőper tárgyalásán (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Minden vádlott tagadta, hogy bűnös lenne. Arra hivatkoztak, hogy jogos védelmi helyzetben voltak, a tolvaj támadott először, ők csak ártalmatlanná akarták tenni. A II. rendű vádlott azt mondta az utolsó szó jogán, hiába módosították hatszor a vádiratot az eljárás során, nincs ellenük bizonyíték.

Tomcat többször ellentmondásba keveredett 

A bíróság szerint viszont pont Tomcat keveredett többször ellentmondásba a rendőri kihallgatáson a videó-vallomásaiban és a bíróságnak írt leveleiben. A többi vádlott és a tanúk vallomásai, valamint az eset előzményeiről készült videofelvételek alapján egyértelmű, hogy a fiatalembert Tomcat provokálta.

Polgár Tamást a bíróság halmazati büntetésül 2 év szabadságvesztésre, és 2 év közügyektől való eltiltásra ítélte. A többi vádlott 1 év 3 hónap és 1 év 9 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott súlyos testi sértés és garázdaság miatt, kettőjüknek pártfogó felügyeletét is előírták, és azt is, hogy nem tarthatnak kapcsolatot Polgár Tamással.

Ezért kell börtönbe vonulnia Tomcatnek

A bíró azt is megindokolta, hogy Tomcatnek miért kell börtönbe vonulnia. Egyrészt ő okozta a legsúlyosabb sérülést, ő rúgta fejbe az áldozatot bakancsával. A helyszínen ő irányította a társait, leginkább ő provokálta a tolvajt, és később nem jelent meg egyetlen tárgyaláson sem, sőt nyomozni kezdett az áldozat után, vagyis, a bíró szerint úgy viselkedett, mint aki a törvények felett áll.

Tomcat legutóbb egy hónappal ezelőtt tett közzé videót, amelyben arról számolt be, hogy zaklatásra és személyes adattal való visszaélésre felbujtás miatt újabb eljárás indult ellene, mert arra kérte követőit, hogy az ügyében korábban eljáró ügyésznőnek írjanak üzeneteket.

Az ügyhöz tartozik még az is, hogy a megvert fiatalembert az ellopott bicikli miatt egy másik eljárásban már jogerősen el is ítélték, és azt a rendőrt is elmarasztalták, aki nem intézkedett, mikor a Tolvajkergetők a verekedés előtt segítséget kértek.