Baleset

Lopott taxival okozhatták az Árpád hídon történt halálos balesetet

800 millió forintos támogatásra pályázhatnak a vidéki cukrászdák

Országszerte mintegy 800 cukrászda igényelhet egy-egy millió forintot a nyár folyamán, amit a cégek fejlesztésre és új eszközök vásárlására fordíthatnak. Ez is része annak a kormányzati programnak, amelyből a vidéki vendéglátóhelyeket támogatják.

Már nem elég az egy mélyhűtő, amely a Híradóban bemutatott balatongyöröki cukrászdában van. A nyári hőségben egyre többen keresik a fagylaltot, ezért bővíteni kell a kapacitást. A Magyar Turisztikai Ügynökség pályázata ebben segíti a vidéki cukrászdákat. A mindennapi működéshez szükséges eszközöket szerezhetnek be a pénzből, de energiahatékonyságra is költhetnek.

„Szeretnénk venni egy konsírozó gépet, amin már évek óta gondolkodtunk, és törtük magunkat, hogy hogyan lehetne jobb minőségű fagylaltalapanyagokat előállítani, ez a konsírozó gép ezt fogja tudni” – magyarázta Kiss László Tibor, a balatongyöröki Promenád kávéház tulajdonosa.

Július 2-tól mintegy 800 vidéki cukrászda igényelhet egymillió forintos vissza nem térítendő támogatást.

Ez a második eleme a kormány által indított 13 milliárd forintos programnak, amelyből a vidéki vendéglátóhelyeket támogatják.

A korszerű konyhatechnológiák és eszközök beszerzésére, energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre, valamint a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök vagy készletek beszerzésére igényelhetnek pályázatonként egymillió forintos forrást a vidéki cukrászdák július 2-től augusztus 1-jéig.

A támogatásnak az a célja, hogy növeljék a vidéki cukrászdák versenyképességét.

Pályázni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszerén keresztül lehet.

A vidéki cukrászdák augusztus 1-ig pályázhatnak. Azután a zenés-táncos szórakozóhelyeknek és az alkalmi vendéglátóüzleteknek indítanak pályázatot. Ősszel pedig a kávézók, a büfék, valamint az italüzletek és bárok adhatják majd be támogatási igényeiket.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Ajánljuk még