Aktuális

Késsel támadt német rendőrökre egy iráni férfi a vasútállomáson, agyonlőtték

Nagy Márton: Lendületbe hozzuk a gazdaságot!

Az első negyedévben újraindult a gazdaság, a magyar növekedés az unió élmezőnyébe tartozik. Annak érdekében, hogy a bővülés üteme tovább fokozódjon, így hazánk idén 2,5 százalékos, jövőre 4,1 százalékos GDP bővülést érjen el, a kormány döntésének megfelelően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szeptember 30-ig két új akciótervet dolgoz ki a kkv-k helyzetének javítása, illetve a turisztikai teljesítmény növelése érdekében – jelentette be hétfőn a nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton közleményében kiemelte, hogy a kkv-k adják a magyar gazdaság gerincét, tartópillérét. A kkv-k a hazai vállalkozások 99 százalékát teszik ki, és a foglalkoztatottak 72 százalékát alkalmazzák, ezzel több millió magyar család számára biztosítják a megélhetést.

A kkv-k alapjaiban határozzák meg a magyar gazdaság versenyképességét, ezért

a működési környezet javításával szükséges tovább erősíteni a hazai vállalkozások hatékonyságát, termelékenységét és eredményességét

– sorolta a miniszter.

A kidolgozás alatt álló akcióterv olyan beruházások támogatására, illetve olyan olcsó hiteleket biztosító finanszírozási programokra és ösztönző eszközökre fog javaslatot tenni az adminisztrációs terhek csökkentése mellett, amelyek támogatják és felgyorsítják a vállalkozások zöld és digitális átállását.

A kkv akcióterv célja, hogy a hazai vállalkozások teljesítménye érdemben növekedjen, egyre több magyar cég jelenjen meg a nemzetközi piacokon és a hazai vállalkozások egyre feljebb lépjenek a beszállítói láncolatokban.

Nagy Márton hangsúlyozta:

a turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP több mint 10 százalékát biztosítja és közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést.

A turizmus fejlesztésén keresztül egyszerre növekedhet a hazai gazdaság teljesítménye és hazánk nemzetközi megbecsülése – írta. A kormány célja, hogy a vendégéjszakák száma 2030-ra elérje az 50 milliót, ezzel párhuzamosan pedig az ágazat hozzájárulása a GDP-hez 16 százalékra növekedjen. Ennek érdekében a kormány célzott turisztikai akciótervet dolgoz ki.

Az akcióterv központi eleme lesz – a működési feltételek és környezet javítása mellett – az újra magyar tulajdonba lévő reptér mint az ország kapujának bekapcsolása az ágazat teljesítményének fokozásába.

A reptér ugyanis jelentős fejlesztés előtt áll, utasforgalma belátható időn belül 20 millióra emelkedhet, ami óriási lehetőséget jelent a turizmusban dolgozók számára is.

Az akcióterv emellett olyan intézkedésekre fog javaslatot tenni, amelyek javítják a vidéki turizmus teljesítményét, ezzel is erősítve a vidék népességmegtartó erejét.

A kkv, illetve a turisztikai akcióterv végső soron hozzájárul, hogy Magyarországon tovább emelkedjen a foglalkoztatottak száma és aránya, továbbá ahhoz is, hogy hazánk gazdasági fejlettsége 2030-ig elérje az uniós átlag 90 százalékát. Az akciótervek pontos tartalmáról a kormány, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium kellő időben tájékoztatni fogja a nyilvánosságot – jelezte a miniszter.

Kiemelt kép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még