Aktuális

Orbán Viktor: Európa a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz

IMF: India szárnyal, Németország fékez

| Szerző: hirado.hu
Az IMF szerint Kínában idén 4,6 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet a gazdaság, amit meghalad majd India várható bővülése. A washingtoni székhelyű szervezet a magyar növekedési előrejelzését is közzétette: idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékos növekedést prognosztizál. Európa legnagyobb gazdasága, Németország épphogy elkerüli a zsugorodást.

A világgazdaság idén és jövőre is 3,2 százalékkal bővülhet – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisi jelentéséből. A Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című jelentése szerint Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban 2024-ben mindössze 0,2 százalékkal nőhet a GDP, míg 2025-ben 1,3 százalékos növekedés várható.

Az Egyesült Államok esetében 2,7 százalékos idei emelkedést követően jövőre 1,9 százalékra lassul az ütem, míg Japánnál 0,9 százalékos, majd egy százalékos bővüléssel számol az IMF. A washingtoni székhelyű szervezet szerint Kínában 2024-ben 4,6 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal nőhet a gazdaság.

Kapcsolódó tartalom

A magyar GDP idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal növekedhet.

A Nemzetközi Valutaalap úgy számol, hogy az orosz gazdaság 3,2 százalékkal emelkedhet a januárban várt 2,6 százalék helyett, a következő évben pedig 1,8 százalékos bővülést vár. Az IMF tanulmányában olvasható, hogy a washingtoni székhelyű szervezet 6,5 százalékról 6,8 százalékra emelte India idei bővülését, jövőre pedig 6,5 százalékos gyorsulást vár, vagyis a világ legnépesebb országa nagyobb mértékben növekedhet, mint Kína vagy az Egyesült Államok.

Az ázsiai ország – Vietnám, Thaiföld és Malajzia mellett – az amerikai–kínai kereskedelmi háború egyik haszonélvezője: a növekvő geopolitikai feszültségek miatt a nyugati cégek egyre több termékük gyártását helyezik át részben Indiába, amit a Modi-kormány adókedvezményekkel támogat.

Kapcsolódó tartalom

Ennek eredményeként az ország egyre több elektronikai terméket exportál. Ráadásul Újdelhi még az orosz–ukrán háborúból is profitál: India nem ítélte el Moszkvát a háború miatt, hanem a békére és párbeszédre szólított fel, valamint Kína mellett nagy mennyiségben importálja az olcsó orosz energiahordozókat. A nyugati vállalatok indiai nyomulásának azonban kockázatai is vannak, például magasak az importvámok, valamint az ország a szabályok és előírások gyors változásairól ismert, márpedig a gazdaság fejlődését a stabilitás erősíti. Magyarán: nehezen kiszámítható az adminisztrációs és a jogszabályi környezet. A lassú bürokrácia mellett a rossz minőségű utak és a hiányos infrastruktúra is hátráltató tényező. Viszont az egyre gyorsuló gazdaságot, a hatalmas népességet, a kormányzati támogatásokat és a bővülő középosztályt egyetlen szereplő sem hagyhatja figyelmen kívül – olvasható a Világgazdaság hasábjain.

Kiemelt kép: EPA/INDIA PRESS INFORMATION BUREAU HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ajánljuk még