Aktuális

Vasárnap hajnalban óraátállítás! Így módosul egyes vonatok és buszok menetrendje

NGM: Biztató jel a beruházásokban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023-ban a beruházások volumene 8,5 százalékkal mérséklődött, miközben a beruházások nominális értéke 2022-höz képest közel 700 milliárd forinttal 16 119 milliárd forintra nőtt – emelte ki a legfrissebb adatokhoz fűzött elemzésében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A negyedéves adatokat vizsgálva megállapítható, hogy 2023 negyedik negyedévében éves alapon a beruházások volumene 3 százalékkal csökkent, míg a harmadik negyedévhez képest 1,5 százalékos növekedés volt megfigyelhető. Ez utóbbi adat biztató, a beruházási aktivitás fokozatos élénkülését vetítheti elő – írták.

Az NGM ismét hangsúlyozza, hogy

a kormány célja, hogy az infláció sikeres visszaszorítását követően 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést, és újra dinamikus, 4 százalék körüli mértékben bővüljön a GDP.

Ennek érdekében helyre kell állítani a fogyasztást, tovább kell bővíteni a munkaerőpiaci aktivitást, valamint 25 százalék felett kell tartani a beruházok arányát.

Ez utóbbit szolgálja, hogy a kormány 2024-ben meghosszabbította a Széchenyi Kártya Programot, 200 milliárd forintos extra beruházási célú forrás biztosításával 1200 milliárd forintra emelte a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot.

Kapcsolódó tartalom

Emellett a kormány a GINOP Plusz programon keresztül 450 milliárd forintot biztosít a vállalkozások fejlesztésére, amelyből 130 milliárd forintnyi forrás már a második negyedévtől kezdődően elérhetővé válhat.

Emlékeztetnek arra is, hogy a KKV Technológia Plusz Hitelprogram 0 százalékos célzott hitelekkel segítve a kkv szektor beruházásait, így megerősítését, a versenyképesség és a termelékenység további növelését.

A befektetői bizalmat tükröző, rekordnagyságú működőtőke-beáramlás mellett, a beruházások növekedési fordulatát a reálbérek dinamikus emelkedése következtében növekvő belső kereslet is támogatja, de ezt segíti a bankok önkéntes kamatplafonja, valamint a kockázati hitelkamatfelárak önkéntes és átmeneti felfüggesztése is – írta az NGM.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még