Baleset

Betonfalnak ütközött egy Budapestre tartó kirándulóhajó a Dunán

Csökkentek az ipari termelői árak

2024. januárban az ipari termelői árak átlagosan 6,8 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 7,6, az exportértékesítéséi 6,3 százalékkal csökkentek – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 1,1 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítési árak 1,0 százalékkal növekedtek, így az ipari termelői árak összességében 0,3 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 7,6 százalékos évi csökkenésén belül a 60,0 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,8, a 38,6 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 16,6 százalékos volt az árak csökkenése tavaly januárhoz képest. Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,2 százalékkal mérséklődtek.

Kapcsolódó tartalom

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 11,4 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 4,5 százalékkal nőttek, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,9 százalékkal mérséklődtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 6,3 százalékkal csökkentek, ezen belül a 82,9 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,7, a 16,7 százalékos súlyú energiaiparban 36,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak – közölte a KSH.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

Ajánljuk még