Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

Óriási közös tüntetést tartanak a visegrádi országok gazdái az ukrán gabona és a brüsszeli agrárpolitika ellen

Közösen tüntetnek ma a visegrádi országok gazdái az ukrán gabona ellen. A cseh, szlovák és magyar agrárkamara demonstrációját a szlovák–cseh határon, a lengyelét pedig a cseh–lengyel határon tartják. A résztvevők az ukrán import korlátozásáért, valamint a gazdákat ellehetetlenítő brüsszeli intézkedések ellen tüntetnek.

Egymás mögött sorakoznak a traktorok több határátkelőnél Szlovákiában. A felháborodott gazdák az ukrán import korlátozásáért és az őket ugyancsak ellehetetlenítő brüsszeli intézkedések, köztük

az uniós zöldpolitika ellen tüntetnek.

Ahogy követelik az uniós agrárkifizetések mielőbbi folyósítását is. A pénzek nagyobbik fele ugyanis hónapok óta késik.

Kapcsolódó tartalom

Az akcióhoz több mint négyezer gazda 2200 traktorral és mezőgazdasági géppel csatlakozott. A cseh és szlovák, valamint a lengyel és szlovák határátkelők mellett valamennyi megyében utakat zárnak le. Így lényegében megbéníthatják az ország közlekedését. A tüntetéshez a helyi érdekvédelmi szervezetek mellett a visegrádi országok agrárkamarái is csatlakoztak. Így

a szlovák, a cseh, a lengyel és magyar szervezetek közösen tiltakoznak.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) főtitkára az M1-en arról beszélt, hogy

az európai gazdák összefogása hamarosan fordulatot hozhat.

„Magyarország is képviselteti magát. Fiatalokkal vonulunk fel, és egyértelmű közös követelésünk, hogy ezt az egész brüsszeli szigorítást le kell állítani, mert ezzel tönkreteszik az európai gazdákat” – hangsúlyozta Cseh Tibor András.

Kapcsolódó tartalom

A gazdatüntetések hónapokkal ezelőtt kezdődtek Európában. Hétről hétre újabb és újabb országokban

tiltakoznak az Ukrajnát támogató, az uniós gazdákat pedig ellehetetlenítő brüsszeli döntések miatt.

Szerdán Madrid belvárosába érkeztek százával a traktorok és ezrével a tüntetők. A gazdák ott is a túlzott európai uniós bürokrácia és a szerintük elégtelen mértékű állami támogatás, valamint

az ellenőrizetlen ukrán termények beáramlása ellen tüntettek.

Észak-Franciaországban is megmozdulásokat szerveztek. Béthune településen a felháborodott gazdák rothadó szalmabálákat raktak le a regionális környezetvédelmi hivatal irodája elé.

Kapcsolódó tartalom

Egy másik helyszínen pedig iszapot, használt abroncsokat és egyéb törmeléket szórtak az útra.

Tiltakozó görög gazdák a parlament athéni épülete előtt 2024. február 21-én (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Alexandrosz Beltesz)

A napokban görög gazdák ezrei foglalták el a parlament előtti teret Athénban, hogy így tiltakozzanak a hibás agrárpolitika ellen. A tüntetők azt mondták, hogy az európaiak az Egyesült Államok háborús játszmájának az áldozataivá váltak.

Kiemelt kép: Cseh gazdák tüntetnek az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen Prágában 2024. február 19-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Ajánljuk még